• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Łańcuch rozrządu na zimnym silniku

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
Witam wszystkich.
Czy jeżeli na zimnym silniku słychać łańcuch przez ok 1s to oznacza że trzeba go wymienić ? Olej 5w40 synpower wymieniony 2 tys km temu, auto ma 120tys przebiegu kupione w salonie w jednych rękach.
Silnik 1.3 multijet/cdti
Filmik z odpalenia

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
Tak też zrobię .
Zastanawiam się w takim razie po co jest to forum ?

Co może wydawać taki dźwięk jeżeli nie rozrząd? Jest to tylko po nocy a auta nie mam jak zostawiać u mechanika na testy, jak pojadę nie usłyszy tego dźwięku

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
Można coś dokładniej z tym olejem?
Mam wkład filtra wkładany od góry, odkręcić go na zimnym silniku i olej powinien stać w obudowie filtra?

Marimixauto

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
Warszawa
Panowie jakby był wyciągnięty łańcuch słychać by go było cały czas ,a nie tylko po uruchomieniu, zauważcie ze po rozruchu dźwięk trwa ok 1-2 sek i cichnie . Zgodzę sie ze na w których corsach łańcuchy nawet przy 60 tys km sie wymieniało,

Marimixauto

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
Warszawa
Wiem i jak ten łańcuch „gra” cały czas jak tu na początku to do wymiany. W tym przypadku ja bym jeździł i obserwował, jak będzie sie nasilało to wymiany.

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1753
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
Łańcuch zaczyna grzechotać podczas zimnego rozruchu, który może się zmniejszyć, gdy silnik się nagrzewa ponieważ przyczyną tego jest zużywający sie napinacz a za nim łańcuch.A potem albo przeskoczy albo tylko gorzej.
Symptom już się pojawił a teraz cię czeka decyzja bo diagnostyka już jest opisana wyżej w postach

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
Byłem u swojego mechanika. Nie zagwarantuje mi że mogę jeździć bez strachu. Może na nim zrobić 50 tys km i 5tys .
Rozrząd idzie do wymiany. Zamówiony komplet INA. Czy przy okazji tego rozrządu coś jeszcze pasuje wymienić jak już będzie rozebrany?? Czytałem, że przy wymianie trzeba zrzucać miskę olejowa, to prawda ?
Zapomniałem go o to spytać.

leon 1.8t

SuperMechanior
Punktów
132
Prawda zapytaj się go czy już wymieniał taki rozrzad bo tam jest taki jeden myk z uszczelniaczem

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
To już zostawmy mechanikowi,diagnoza postawiona. :)
Sam nie masz zielonego pojęcia co to za myk i na co trzeba uważać ale trolujesz.
Ludzie wy wiecie po co jest forum?? Jak nie głupie dogadywania to jakieś tajemnice.

Skoro pytam to chce wiedzieć co i jak powinno być ponieważ lubię mechanike i wiedziec co i jak z autem jakie posiadam

Ostatnia edycja:

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Tam podczas wymiany rozrządu musisz też wymienić dolne koło zębate [ bo będzie ciekł olej jak stare zostawi, stare ma już rowek wytarty]

O to chodzi + nowy uszczelniacz.
55199493.JPG

Mogę podać adres to wyślesz flaszkę :)

Ostatnia edycja:

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Sam nie masz zielonego pojęcia co to za myk i na co trzeba uważać ale trolujesz.
Ludzie wy wiecie po co jest forum?? Jak nie głupie dogadywania to jakieś tajemnice.

Skoro pytam to chce wiedzieć co i jak powinno być ponieważ lubię mechanike i wiedziec co i jak z autem jakie posiadam
prosze jestjw zestawie

jpeg2gif (1).jpeg tu z uszczelniaczem za nie całe 700zł.bym zapomniał zapytaj czy ma blokady.

Załączniki

• jpeg2gif.jpeg
    jpeg2gif.jpeg
    6,1 KB · Wyświetleń: 9
Ostatnia edycja:

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
Prosiłem linka a nie zdjęcie.
Nie można kupić osobno tej części bo rozrząd jest kupiony a w żadnym dostępnym zestawie w intercarsie nie ma tych elementów

Do góry Bottom