• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Łańcuch rozrządu na zimnym silniku

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
Witam wszystkich.
Czy jeżeli na zimnym silniku słychać łańcuch przez ok 1s to oznacza że trzeba go wymienić ? Olej 5w40 synpower wymieniony 2 tys km temu, auto ma 120tys przebiegu kupione w salonie w jednych rękach.
Silnik 1.3 multijet/cdti
Filmik z odpalenia

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
To jest w intercarsie, może nie ma w katalogu, zadzwoń i zapytaj.

Ostatnia edycja:

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
Nigdzie nie ma tego do kupienia, dziwne skoro się wymienia przy rozrządzie.

O co chodzi z tym mykiem przy wymianie simeringu?

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
Oglądałem dużo filmów na YT i wszędzie wymieniają simering w pokrywie, potem zakładają i wtedy wciskają kołnierz.
Nie wymieniaja go na nowy.
Koszt nie jest duże ale nie mogę nigdzie znaleźć.
Z tej strony idbj nie mogę zamówić

Marimixauto

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
Warszawa
Jak nie robiłeś tego to daj komuś do zrobienia bo po pytaniach sadze ze nie masz pojecia do czego ta „cześć” służy. W carskie zapytaj sie o napęd pompy oleju i powinno to być na 99%. Ten element wymienia sie ze względu na rowek który „wycina” stary uszczelniacz, dlatego nowy napęd nowy uszczelniacz. Jak obudowę złe założysz to napęd nie będzie osiwo w stosunku do obudowy i uszczelniacze u będzie ciekłych olej. Tyle w temacie...

GrzegorzJ

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sopot
Za każdym razem wymieniasz ta część?

Cześć,
to chyba zależy czy będziesz to robił sam czy nie? Jeśli sam i masz czas to w trakcie demontażu osłony możesz sprawdzić czy napęd pompy oleju ma już wyrobiony rowek i w razie potrzeby dokupić tę cześć (ja u siebie nie wymieniałem, bo nic nie czułem pod paznokciem, a mam przejechane ponad 20 tyś km od wymiany i jest na razie ok). Ale jak będziesz robił w warsztacie, to takie kombinowanie wg mnie nie ma sensu. Prawidłowe ustawienie pokrywy rozrządu jest bardzo ważne ze względu na pompę oleju, która jest w pokrywie, jeśli będzie przesunięta to wirnik pompy będzie ocierał o obudowę, poza tym uszczelniacz szybko zacznie ciec.
Na kanale ILYAZ tv jest wg mnie bardzo dobry film dot wymiany pokrywy:
Pozdrawiam.

Do góry Bottom