• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Łożysko oporowe Toyota Yaris.

solek58

Uczestnik
Punktów
0
Dzień Dobry.
Mam problem z Toyotą Yaris, wracając z pracy usłyszałem piszczenie wydobywające się spod silnika po wciśnięciu sprzęgła. Przy odpalonym silniku i jednoczesnym wciskaniu sprzegła pisk jest bardzo głośny. Diagnoza łożysko oporowe na docisku. Po dokładnym sprawdzeniu okazało się ze pisk wydobywa się z okolicy skrzyni biegów, lecz gdy auto podgazuje do obrotów 2500 lub wyższych , lub nie docisnę sprzęgła do końca pisk ustaje. Wydaje mi się, że gdyby to było łożysko oporowe dźwięk wydobywałby się zarówno przy wyższych obrotach jak i nie wciśniętym sprzęgle do końca. Czy może to być wysprzęglik hydrauliczny? Proszę o pomoc w diagnozie. Pozdrawiam

solek58

Uczestnik
Punktów
0
Wydaje mi się że większość łożysk wraz z zwiększeniem prędkości obrotowej wyje raczej bardziej niż mniej.

solek58

Uczestnik
Punktów
0
Ok czyli to sprzęgło. A mam pytanie co myślicie na temat kompletu sprzęgła firmy Aisin? Aisin cena po zniżce za kpl 300 zł a za luka 650 zł. Jest to auto żony styl jazdy bardzo delikatny przebieg roczny około 14000 km.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Ok czyli to sprzęgło. A mam pytanie co myślicie na temat kompletu sprzęgła firmy Aisin? Aisin cena po zniżce za kpl 300 zł a za luka 650 zł. Jest to auto żony styl jazdy bardzo delikatny przebieg roczny około 14000 km.
jeśli będziesz wymieniał sam i chce Ci się to robić dwa razy, to polecam! sprzęgło zawsze firmowe. LUK, SACHS, VALEO. ale rób jak uważasz, albo uważaj jak robisz :)

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
do japoncow zawsze montuje exedy, jak nie ma to aisin, zupelnie inna jakosc porownujac do luk, sachs, valeo

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Nie ma tu nic do oglądania.

Do góry Bottom