• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ściągnięcie auta z Niemiec

adamarr

Gaduła
Punktów
5
Siemka wszystkim!
Polski rynek motoryzacyjny czasami rozczarowuje. Kręcenie liczników jest na porządku dziennym. Czy opłaca się jeszcze ściągać auta z Niemiec/Belgii/Holandii? Słyszałem, że rynki te są już mocno przebrane? Jak myślicie?

adamarr

Gaduła
Punktów
5

klarkson

Początkujący
Punktów
0
Wielu moich znajomych ściągało samochody z tych krajów. Obecnie jednak chyba rynek jest już tak nasycony że ciężko znaleźć klienta na kolejnego passata ;).

kawej

Nowy
Punktów
0
To racja, coraz mniej samochodów ściągamy z zachodu. Ja ostatni samochód z Niemiec sprowadzałem w 2004, a teraz przy wyborze nowego samochodu nawet nie biorę tego pod uwagę. Trzeba jednak przyznać, że Niemcy dbają o samochody i ich 10-letnie samochody wyglądają jak nowe.

sok z kota

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Szczecin
"W Niemczech to zjawisko jest śladowe. Po prostu inna mentalność."

To nie ma związku z mentalnością, tylko z pieniędzmi. Zdarza się, że Niemcy z biednych wschodnich landów przyjeżdżają do Polski cofać liczniki przed sprzedażą (sam kilku odesłałem, bo się tym nie zajmuję), a przyjeżdżało by ich znacznie więcej gdyby nie to, że się boją.

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
turasy ,ruscy i inne nacje zajmujące się handlem autami w "reich"-u walą blaty na potęgę, a jeżeli jeszcze jest dopisek nur für Export 100% walony blat,tam żyją tacy sami ludzie jak tu czyli uczciwi i ci drudzy jak na całym świecie,bujałem się z autami kupę lat jeszcze przed wejściem do unii,targałem składki,piękne lata;):p:),także pozanałem troszkę to środowisko,faktem jest że zawieszenia są o niebo lepsze niż w używkach latających już jakiś czas po kraju

Punktów
0
Wydaje mi się, że teraz nie opłaca się już ściągać aut z zachodu. Tyle tego mamy u siebie. Poza tym warto wspierać polski rynek.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
turasy ,ruscy i inne nacje zajmujące się handlem autami w "reich"-u walą blaty na potęgę, a jeżeli jeszcze jest dopisek nur für Export 100% walony blat,tam żyją tacy sami ludzie jak tu czyli uczciwi i ci drudzy jak na całym świecie,bujałem się z autami kupę lat jeszcze przed wejściem do unii,targałem składki,piękne lata;):p:),także pozanałem troszkę to środowisko,faktem jest że zawieszenia są o niebo lepsze niż w używkach latających już jakiś czas po kraju
A walą nie tylko turcy czy ruscy , niemiaszki nic lepsze i to nie tylko na ddr-ach .

kalinazaw

Nowy
Punktów
1
Pierwsze badanie techniczne na terytorium Polski to 169 zł,potem akcyza jeśli samochód ma pojemność ponad 2000 cm3 - 18,6% ceny pojazdu.Opłata skarbowa za akcyzę 17 zł.Tłumaczenie dokumentów ok. 200 zł,opłata ekologiczna 500 zł.Ostatnim etapem jest wizyta w Wydziale Komunikacji i następne koszta: tablice rejestracyjne 80 zł, Komplet nalepek legalizacyjnych na tablice 11 zł,nalepka kontrolna na szybę pojazdu 17 zł i karta pojazdu 75 zł. Składamy tam wszystkie zebrane dokumenty, oraz wypełniony wniosek o rejestrację pojazdu. Zdajemy tam oryginalny Brief, tablice i zaświadczenie o wymeldowaniu. Otrzymujemy tymczasowy dowód rejestracyjny, tablice i naklejkę na szybę.

Peterint

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Poznań
polakpotrafi.pl
Wielu ludzi interesuje się autami z Niemiec, a mnie ciekaw import ze wschodu, np. z Rosji, wiem że ostatnio to szczególnie niepopularny temat, ale jest to rynek słabo eksplorowany przez polaków, a tam te ż są okazje, czasami lepsze niż w za zachodnią granicą która została gruntownie wyczyszczona

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Ściągniesz pierwsze auto i opowiesz nam ile na tym zarobiłeś i jakie cudowne auto przywiozłeś.

Do góry Bottom