• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ścina pasek rozrządu mazda 626 2.0 96r.

lukaszm6

Początkujący
Punktów
0
Witam wszystkich.
Mam problem ze ścinaniem paska rozrządu tzn schodzi z kół zębatych w stronę silnika i trze o pompę wody.
Rozrząd wymieniony jest na nowy łącznie z pompa wody.
Napinacz JPN
Pasek Dayco
Rolka prowadząca NSK.
Nowa sprężynka.
Z początku myślałem ze to wina paska, ale zamieniłem na stary i to samo. Na rolce są rysy widoczne i także na pasku. Nie wiem czy to może wina rolki bądź napinacza.
Macie jakieś pomysły co może powodować taki stan rzeczy?

Dawit000

Początkujący
Punktów
0
krzywy wał? Z podobnym przypadkiem spotkałem się w dwoch autach oba kiedyś dostały strzała od strony rozrządu.(nie małego)

qbaradom

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
Radom
A może rolka na wale jest krzywa , albo koło pasowe wału korbowego.

lukaszm6

Początkujący
Punktów
0
Nie możliwe żeby wał był krzywy, co prawda pneumatem do końca koła pasowego nie dokręcałem, ale nie ma bicia. Poprzedeni rozrząd chodził dobrze i nic się nie wydarzyło z autem, wiem co mówię bo to moje auto.
Pasek dopiero z schodzi jak napnie napinacz pasek.

lukaszm6

Początkujący
Punktów
0
Założę stary napinacz NTNi zobaczę, przy okazji dorobię przedłużkę do dokręcenia na maxa koła pasowego

lukaszm6

Początkujący
Punktów
0
I chyba wiem nawet które
Śruba od mocowania rolki prowadzącej ma niewielki luz gwincie. Poluzowałem delikatnie śrubę, na napiętym pasku, zakręciłem rozrusznikiem i było ok. Następnie dokręciłem śrubę i pasek ściąga na zewnątrz silnika czyli w przeciwnym kierunku.

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
z tego co piszesz to wnioskuje że wcześnie było wszystko dobrze a po wymianie rozrządu tak się dzieje tak? jesli tak to pomyśl co odkręcałeś które koła, które rolki i napinacz. wykręć od nowa wszystkie cześci które wymontowałeś i przyjżyj sie. wydaje mi sie że błąd popełniłeś w napinaczu, nie wiem jaki tam jest napinacz ale poprawiałem parę rorządów gdzie niektórzy nie trafili napinaczem w odpowiednie wyżłobienie w głowicy czy bloku a wtedy różne czary sie mogą dziać

lukaszm6

Początkujący
Punktów
0
Doszłem do problemu.
Założyłem stare części i było wszystko ok. Odpaliłem auto na 20min po czym zdjąłem pokrywę zaworów i było dobrze. Pasek znajdował się idealnie na po środku kół zębatych.
Winnym był napinacz tak jak piszesz. Po prostu przestał spełniać swoją funkcję, nie cofał się przesto pasek był wiecznie napięty jak struna i śmierdział paloną gumą. Napinacz marki JPN.
Pojeżdżę trochę na starym pasku i napinaczu.

lukaszm6

Początkujący
Punktów
0
Sprawa rozrządu jest ok.
Tylko, że dzisiaj rano jak sprawdzałem wstępnie pasek czy jest dobrze, kręcąc rozrusznikiem wkręcił mi się kawałek szmatki w wałek i obróciło ze 3 razy po popychaczu. Teraz mam problem z klekotaniem (rzężeniem) szczególnie na zimnym silniku.
Czy mogłem uszkodzić zawór? czy tylko czeka mnie wymiana popychacza. Silnik jest bez kolizyjny, kręcąc samym wałem nic nie blokowało, bynajmniej przed tym zdarzeniem
A może to wina sprężynki która nie napina wystarczająco napinacza?
Nie śmiejcie się z mojej nie nieporadności, nie jestem mechanikiem.:)

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Wyjmij walek, wyjmij ten popychacz mozna go rozebrac i zobaczyc czy sprezynka w srodku niego nie pekla, jak niepekla to umyj wszystkie elementy w ropie poskladaj i ma chodzic luzniutko w palcach. Poskladaj wszystko powinno grac. Chyba zeaz tam szklanki do regulacji a nie popychacze

lukaszm6

Początkujący
Punktów
0
Tam jest HLA
Dam rade sam to zrobić z podstawowymi narzędziami?
Wydaje mi się, ze sprężynka za słabo napina napinacz, ponieważ przy wyższych obrotach jest prawidłowo, tylko na biegu jałowym rzęzi.

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
To popychacz ci wali czy lancuch od walkow bo juz zglupialem.?

lukaszm6

Początkujący
Punktów
0
Tam chyba nie ma żadnego łańcucha,
myślę o popychaczu. Zawór pewnie by tłukł cały czas, a tu jest chwilowe rzężenie zaraz po uruchomieniu silnika. Jeśli dobrze myślę, to powodem może być luz na popychaczu i wali w szklankę dopóki oleju nie dostanie i się ucisza.

Jednak, silnik chodzi głośniej jak po wymianie wadliwego napinacza paska rozrządu. Tamten napinacz się zablokował w jednej pozycji a ja wcześniej rozciągnąłem sprężynkę i założyłem starą też już wyciągnięta domyślam się ze, przez bardzo mocno napięty pasek, silnik podczas rozruchu i biegu jałowego się bardzo uciszył.
Teraz, jak się ustawi wałki na znakach to pasek jest bardzo luźny po między wałkami.

jak nowa sprężynką nie pomoże, to zdejmę wałek i porównam ze sobą sąsiednie popychacze i sprężyny

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
16 zaworowa głowica ?
koło górne rozrządu masz jedno czy dwa jesli 16v ?

lukaszm6

Początkujący
Punktów
0
Tak 16v, popychacze hydrauliczne.
Dwa górne koła rozrządu w głowicy, trzecie na wale.

Do góry Bottom