• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Śruba wału seicento 900

Gulczas86

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tomaszów Mazowiecki
Witam!

Mam troszkę problem ze śruba wału w seicento 900. Tu moje pytanie czy ma normalny gwint i odkręca się w lewą stronę bo zwątpiłem a następne podejście będę robił na weekendzie. Gdyż przyjdzie mi nasadka na 3/4 cala pod to duże pokrętło i do tego metrowa rurę wezmę i chyba musi iść?

potrzebuje wymienić uszczelniacz na wale bo przejęliśmy to autko od teścia i muszę go sobie po uszczelniać.
Zastanawiam się też czy wymieniać rozrząd bo troszkę go słychać a ma ponad 200tyś km. Nie mam niestety palnika ani klucza pneumatycznego.

Z góry dziękuje za okazanie chęci pomocy.

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Obstawiam lewy gwint jak to w Punto ma miejsce.
Nad rozrządem nie ma co medytować tylko wymienić.
Co to znaczy "bo go słychać" ?

kobra

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
145
Miasto
Bielsko-B
Zwykły gwint odkręcasz w lewo.Wymień rozrząd szkoda aby łańcuch ocierał o obudowę i wytrącał opiłki.

Gulczas86

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tomaszów Mazowiecki
Słychać dzwonienie od strony własnie rozrządu. A jakieś sprawdzone dobre jakościowo zestawy rozrządu możecie koledzy polecić?

Dziękuję za odpowiedzi.

serwis-aut

Początkujący
Punktów
0
Miasto
ostrołęka
dobrze że nie masz pneumata bo nieraz od tych kluczy przy odkręcaniu zrywają się kliny na kołach

Gulczas86

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tomaszów Mazowiecki
A jakie sposoby na zablokowanie koła zamachowego polecacie? Myśle duży śrubokręt w miejscu łączenia skrzyni z blokiem silnika centralnie pod cewkami zapłonowymi co jest okienko. czy może lepiej odkręcić rozrusznik i tam coś pomyśleć?

serwis-aut

Początkujący
Punktów
0
Miasto
ostrołęka
nieraz mówili ja tylko raz przycisnę a potem słyszałem po zdjęciu koła o k.....wa!!! Ja naprzykład chłopakom zakazałem używać pneumatu do rozrządów no chyba ze duża śruba centralna i są pewni że nic się stać nie może dynamometryczny przywiązać do ręki !!

Gulczas86

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tomaszów Mazowiecki
Zapadła decyzja że będzie silniczek wyciągany i uszczelniany cały bo cieknie z każdego możliwego miejsca. Z obu uszczelniaczy, z pod misy olejowej i pokrywy zaworów nawet z pod czujnika ciśnienia oleju. Lepiej wyjąc silnik sam słupek czy razem ze skrzynią?

marcinb.2508

Bywalec
Punktów
14
Pewnie że ze skrzynią. wyjmujesz półosie, odłączasz wszystkie instalacje elektryczne, przewody ukł chłodzenia i na koniec trzy poduszki i całość ładnie na dół wychodzi. a jak zaczniesz kombinować bez skrzyni to się narobisz, nakombinujesz i pewnie i tak w końcu oba elementy będziesz miał poza autem.

Gulczas86

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tomaszów Mazowiecki
A to nawet lepiej to będę mógł wszystko ładnie pomyć i wyczyścić. Myślałem tez do góry wyciągać. Ale mam kanał i może faktycznie lepiej całość do dołu. Pomału się przygotowuje i jak tylko cieplej się zrobi to wezmę się za prace.
Dziękuję za podpowiedź.

Ostatnia edycja:

finti

Uczestnik
Punktów
14
Miasto
Rybnik
Możecie mi podać z jakim momentem dokręcać śrubę koła wałka rozrządu w seju 900. Zgóry dziękuję i pozdrawiam.

Do góry Bottom