• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Śruby miski olejowej 1.3 multijet

rawracer

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
Witam.
Może ktoś napisać jakie śruby idą do przykręcenia miski olejowej do grande Punto 1.3 multijet 2008r 75km.
Nie mam gdzie sprawdzić i też możliwości aktualnie wykręcić jednej.
Jeden gwint napewno zerwany w bloku i myślę o wstawieniu Heli coil i chce wiedzieć jaki skok gwintu tam m6 chyba są.
Także jak ktoś może sprawdzić to proszę o info średnicę skok gwintu długość.
A na marginesie to tam samo uszczelnienie idzie czy też uszczelki też są ?

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
W 1.3 miska szła na uszczelke w płynie a co do srob nie pamiętam dokładnie ale raczej zwykła m6

rawracer

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
Czyli m6x1.0 ?
Zastanawiam się czy zakładać Heli coil czy gwintować na 7mm śrubę ...
Będę miał okazję gdzieś na podnośnik się dostać to wymyje dół i się okaże czy miska czy uszczelnienie wału a tego drugiego się boje,bo trochę roboty....

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Tak... Nie cykaj się... Łatwa robota

rawracer

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
Skrzynkę zrzucać ,albo jak będzie od rozrządu ,to tam z centrowaniem pokrywy problem bez przyrządu ,no ale zobaczymy co tam wyskoczy .
Pozdrawiam:)

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Cienki śrubokręt...

rawracer

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
A co lepiej zrobić Panowie przegwintowac z m6 na m7 czy zakładać helicoil na m6 gdzie też trzeba rozwiercać i gwintować pod wkładkę.
Co Wy stosujecie i co uważacie za lepsze ?
Jakby komuś się udało znaleźć jakiej długości są śruby to będzie pomocne ,bo może kupiłbym odpowiednio długie m7 może

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
No już bez przesady... Pomoc, podpowiedzieć ok... Choć nawet dziękuję nie usłyszeliśmy... ale już długość sroby? Wykrec, zobacz... Nie zawracaj dupy... A stara możesz normalnie wykręcić chyba że jesteś aż taka jalopa

rawracer

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
Wypociny bo ktoś pyta co ktoś stosuje ,czy przegwint czy wkładka ?
Pytanie o długość śruby jeżeli ktoś ma może książkę ?
Nie masz ,nie odpowiadasz .
Nie mam możliwości od tak skorzystania z kanału ,muszę się umówić a jak bym miał info to kupie co trzeba,jadę robie tak to dwa razy muszę umawiać się na wjazd na podnośnik czy kanal
Automatyczne połączenie postów:

Wiadomo że wykrece wymierze suwmiarka głębokość ,ale może ktoś pod ręką ma fiata .mam else ale to tylko VW bo kiedyś potrzebowałem.fiata nie mam.
Skoro forum to od pomocy CZY OD HEJTU ?

Sulej013 to mam dziękować za m6 ? No sorry ,i to jeszcze chyba m6 ....
Miło że się udzielasz,próbujesz pomoc.
Z przymusu nikt tu nie jest.

Ostatnia edycja:

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Uuuu... Antysemityzm... Nie ładnie...

ojek

SuperMechanior
Punktów
159
Miasto
Węgrów
Wsadź helicoila i nie płacz. W serwisowkach akurat nikt się nie roztkliwia nad wymiarami śrub

rawracer

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
Coś będę modzil , w sobotę podjadę na podnośnik,zobaczę co i jak a w następną może jak skompletuje co potrzeba będę działać.
Dzięki wszystkim za pomocną dłoń,którzy się wypowiedzieli.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Ja bym inaczej zrobił, tylko że trochę roboty .blok jest pewnie aluminiowy? I ktoś jak myślisz dlaczego zerwał gwint ? Bo pewnie pneumatem ktoś odkręcał bo szybciej.

Trzeba by było szpilki dwustronne dorobić zakręcić je na mocny klej do śrub dać podkladke naktetke i stosować się do zaleceń producenta co do montażu/demontażu takowej misy olejowej...pomoglem coś

rawracer

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
pewnie Vicia,że pomogłeś.
Podałeś swój sposób,który praktykujesz,który się sprawdza,więc można go wykorzystać.
rozważę każda opcje .
mam akurat dłuższe m6 bo 60mm długie na imbus,może wkleje na loctite czerwonego i utne łby ,akurat mam twardości 12,9.
zdejmę miskę ,zobaczę ile tam materiału jest i być może Twój sposób będzie najbezpieczniejszą opcja .
Dzięki raz jeszcze za sugestie Wszystkim.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Myślę jeszcze tu że sprężynka heelicoli też by dała radę.Auminium jest miękkie i mało co parę razy się zakręci odkręci i zerwie gwint i dupa :/ wazne jest by otwory tam gdzie wchodzi śruba były czyste by nie było brudu czy tam piachu.psiknoac zmywaczem do hamulcy później przedmuchać sprężonym powietrzem i kleić...ale to już wiesz jaka jest zasada dokręcania miski olejowej tym bardziej jak jest aluminiowa???

Kiedys podcinały mi się gwinty na łapie od poduszki od strony rozrządu w mojej volvinie więc kupilem nowe śruby sprężynki to chyba po dwie na jeden otwór pozniej ulamywalem nadmiar wyczyścilem dałem klej do śrub wszystko trzyma silnik nie spadł jeździ to już długi czas wszystko trzyma:)
P.s dostanę punkt w kategorii"porady"???:D

rawracer

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
Jak zrobię,to napiszę która opcja została wybrana .jestem uzależniony od innych bo pod blokiem niestety nie ma warunków do takich prac.
Będzie znajomy miał coś do roboty z poziomu gruntu,to ja skorzystam z podnośnika ,taki deal tylko wchodzi w grę ;-)
Patrzyłem w e-learn to podają moment dokręcania miski 1N-m ,to aż wierzyć się nie chce....

A gdzie te punkty?;-) Bo widzę tylko "lubię to" :cool:

A co do kręcenia to chodzi Ci ,żeby nie używać pneumata ?

Ostatnia edycja:

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Miska olejowa 8-10Nm

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
No raczej..śruba jest M6 to raczej pneumatem się tego nie dokręca:D są odpowiednie klucze dynamometryczne ,ale że nasz kraj to wylęgarnia nie odkrytych talentów to różnie bywa:D
Tak 1Nm..to z pewnością jest za mało, są w internecie tabele co do twardości danej śruby wymiaru i moment przykręcania trzeba tylko poszukać.......ale nie ma to jak własne wyczucie w rękach jak zerwiesz gwint to wiesz że za mocno drugiej już nie zerwiesz:D:D:D

Do góry Bottom