• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Światła do jazdy dziennej.

Emis

Gaduła
Punktów
1
Witam. Mam pytanie. Chciałbym sobie zamontować w swoim samochodzie listwe ledowa. Znalazłem taką na allegro. http://allegro.pl/tasma-48x-led-pasek-listwa-dzienne-postojowa-48cm-i3420136393.html i teraz moje pytanie. Czy mogę je zamontować jako światła do jazdy dziennej? Mam na myśli cos takiego żeby zamontowac je wokol reflektorów i podłaczyć np. do żarówki postojowej. Ściślej mówiąc chce tak zrobić żeby zaświeciły mi się razem z postojówkami i świeciły cały czas podczas jazdy. Czy ten pasek mogę zamontować czy takie ledy powinny posiadac odpowiednia homologacje? Prosze o jakies wskazowki. Z gory dziekuje.

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
ja wiem tylko, bo kiedyś mówił to jeden gość , który podbija dowody na stacji kontroli, że światła do jazdy dziennej powinny być zawieszone "proporcjonalnie" w każdym samochodzie do tego schematu
tyle wiem. Swoją drogą ostatnio podjarałem sie światłami Philipsa do jazdy dziennej w Focie, ale drogie były. A najgorsze, że jeszcze nie mam prawka. heh;)

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
aaaaa, to ciekawie by wyglądało, ale szczerze to nie wiem, bo wiem tylko tyle co wspomniałem wcześniej. Może poszukaj coś w Internecie, albo popytaj jakiegoś diagnosty, który przeglądy podbija

MaxLed

Nowy
Punktów
0
Witam
Stosowanie takich świateł jest nielegalne. Nie posiadają one certyfikatów dopuszczających do używania jako światła do jazdy dziennej oraz moc światła w tych listwach jest nie wystarczająca do zapewnienia bezpiecznej jazdy. Chętnie odpowiem na różne pytania dotyczące tej tematyki. pozdrawiam MaxLed

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
w sumie lampy powinny być ocechowane wg prawa, nie ma wymagań co do światłości świateł do jazdy dziennej, ale te malutkie diody słabo świecą, mam kupione w sklepie lampy takie tanie za 70 zł i słabo świecą

Emis

Gaduła
Punktów
1
ale ja gdybym je zakladaj to zamontuje je tak ze refrektor normalnie bedzie swiecil a te benda tylko jako dodatkowe.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
to raczej potrzebujesz opinie użytkowników którzy mają już zamontowane takie ledy w swoich lampach, bo to czy to jest dozwolone to już będzie zależało od policjanta i diagnosty, homologacja jako taka jest dana na lampę w niezmienionej postaci, jak już coś w nią wkleisz to można sie do tego przyczepić, a czy się przyczepią to zależy od nich

Emis

Gaduła
Punktów
1
no tylko ze wlasnie nie znam nikogo kto by mial takie zamontowane. owszem sa zwykle swiatla ledowe z homologacja ale musialbym troche zdezaka wycinac zeby ja zamontowac:) a takie wlasnie listwy bardziej mi sie podobaja. a nie moge takiej znalesc zeby miala homologacje.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
to zamontuj i jeździj :D, po 6 miesiącach daj znać czy zabrali dowód, sam bym chciał mieć takie światełka

Emis

Gaduła
Punktów
1
he he:) kusi mnie zamontowac:) albo zrobie tak ze zamontuje i jak sie przyczepia przy kontroli(jak policjant bedzie uparty to nie pozwoli wymontowac na miejscu tylko auto na parking) albo na przegladzie to wymontuje na miejscu:) i moze mi nie zabiora dowodu:):) no tak:) tylko jak je zamontowac tak zeby nie lataly podczas jazdy a jednoczesnie mozna by je bylo wymontowac w kazdej chwili?:)

kudik09447

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Ryki
Coś mi śwista w głowie że światła dzienne muszą zachowywać odpowiednie cechy, nie tylko gdzie mają być umieszczone, ale kiedy i jak mają świecić.
I takie światła powinny posiadać odpowiednią homologacje oraz odpowiednio podłączone, czyli tak że jeżeli włączasz mijania to ledy gasną.
Poszperaj troszkę i w prawie żębyś na marne dowodu nie stracił i miał jaką wiedzę kiedy Cię policja zatrzyma za niedopuszczalne do ruchu oświetlenie

Do góry Bottom