• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Światła do jazdy dziennej

Stryder

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Kielce
Witam
Jako że teraz można jeździć na światłach dziennych to mam takie dość ważne pytanie. Mam w zasadzie dwa samochody. Jeden jest to model dość nowy, wyposażony w automatyczne dobieranie świateł. Każdy wie jak to działa i koło godziny 18/19 zapala mi ksenony. W zasadzie trochę mnie to irytuje bo aktualnie do 21 jest jeszcze całkiem jasno. Drugi samochód jest stary i wyposażyłem go w niestandardowe światła do jazdy dziennej. Jak prawo reguluje jeźdżenie na tych światłach? Do której godziny można się poruszać albo w jakich warunkach widoczności?

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Sam określarz kiedy Ciebie widać, lepiej wcześniej jak później. Bo może być za późno.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Nie ma jasno określonej godziny świtu i zmierzchu:D Może to działać na twoją korzyść jak i nie korzyść:D Np. jak cię zatrzyma ,,pies,, i może stwierdzić, że właśnie jechałeś bez świateł po zmierzchu:D
A i taka ciekawostka do montowanych świateł dziennych:

,,W przypadku włączenia świateł mijania światła dzienne mają zostać samoczynnie wyłączone. Ponadto (co ważne), w samochodach rejestrowanych po raz pierwszy po 31 grudnia 2009 roku, światła pozycyjne tylne, światła obrysowe przednie, boczne i tylne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie mogą włączać się razem ze światłami dziennymi. W pojazdach rejestrowanych do 31 grudnia 2009 roku dopuszcza się zainstalowanie świateł do jazdy dziennej w taki sposób, że włącza się również oświetlenie pozycyjne oraz tablicy rejestracyjnej.,,

Polska to być dziwny kraj:wacky::D

sidewind76

Gaduła
Punktów
7
Miasto
sosnowiec
światła obowiązują całą dobę to wiesz co do dziennych jest tak że przyjmuje się że początek dnia/świtu jest wtedy kiedy gasną latarnie uliczne i od tego momentu możesz na dziennych koniec dnia to moment kiedy latarnie się zapalają natomiast należy pamiętać o tym aby w czasie deszczu lub mgły lub innych opadów załączyć światła mijania inaczej mandat

Stryder

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Kielce
Dobry pomysł z tymi latarniami, teraz tym będę się sugerował. ,,W przypadku włączenia świateł mijania światła dzienne mają zostać samoczynnie wyłączone[...]" - jak to jest w przypadku nowych samochodów? Przykład dam każde Audi, które gdy włącza światła mijania to dzienne ma lekko przygaszone.

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
Kiepski pomysł z tymi latarniami,. Bardzo często jest bardzo pochmurno i ciemno na długo zanim się one załączą.

Stryder

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Kielce
Niby masz rację, ale ja mam na myśli głównie ładną pogodę bo jak jest pochmurno to wiem że trzeba załączyć mijania

sidewind76

Gaduła
Punktów
7
Miasto
sosnowiec
witam
pomysł z latarniami to nie jest pomysł tylko praktyka którą stosują funkcjonariusze Wydziału Ruchu Drogowego KWP w Katowicach i jest to ogólnie przyjęta praktyka chyba że następują gwałtowne zjawiska atmosferyczne po wystąpieniu których następuje zmniejszenie przejrzystości powietrza czyli np. opad deszczu lub mgła lub np. grad

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
To co praktykuje policja a co jest zgodne z zdrowym rozsądkiem czy prawem to dwie różne rzeczy. Poza tym to ,że w Katowicach tak do tego podchodzą nie znaczy ,że w innej części kraju mogą wyśmiać takie podejście.

W wielu miastach czy wioskach w Polsce włączniki latarni nie są zmierzchowe a czasowe i np w tygodniu po zmianie czasu z letniego na zimowy zanim jeszcze zdążą je przeprogramować można by jeździć po ciemku.

O tej samej godzinie przy totalnym zachmurzeniu lub przy jego braku mamy skrajnie inne oświetlenie a przecież samo zachmurzenie nie jest gwałtownym zjawiskiem atmosferycznym zmniejszającym widoczność.

Stryder

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Kielce
Czyli na ogół samo używanie świateł DRL jest lekko dyskusyjne. Wystarczy trafić na niezbyt miłego policjanta i mamy co najmniej stówkę mniej w portfelu. W każdym razie dobrze że coś takiego w ogóle przeszło, bo inaczej żarówki wymienialibyśmy co miesiąc.

Punktów
0
Miasto
Mikołów
Przecież światła do jazdy dziennej nie włącza się do określonej godzinna... Tylko w warunkach dobrej przejrzystości powietrza... Co oznacz, że w zachmurzony dzień trzeba przełączyć się na światła mijania, to samo, gdy pada.

Do góry Bottom