• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Światła do jazdy dziennej Passat B6

Czy legalnie można jeździć na przeciwmgielnych jako światła do jazdy dziennej ?

• Tak

Głosów: 0 0,0%
  • Nie

Głosów: 7 100,0%

• Głosujących
    7

peter1i

Nowy
Punktów
0
Siema mam takie pytanie można zrobić programem delphi światła do jazdy dziennej dokładnie chodzi mi o przełączenie xenonów na halogeny przeciwmgielne. W aucie mam czujnik zmierzchu. Mile widziane wskazówki jak to zrobić. W programie widziałem ustawienia świateł dlatego pytam. Auto to Passat B6. Wiem że VCDS to ogarnie ale mam interfejs multidiag pro z programem delphi i czy da rade tym to zrobić.
Z góry dziękuję za pomoc.

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
światła przeciwmgielne nie mają homologacji do bycia światłami do jazdy dziennej ( utrata dowodu jak diagnosta lub policjant wyłapie ) więc wątpię aby byłą taka opcja udostępniona przez producenta.

peter1i

Nowy
Punktów
0
Dokładnie chodzi mi o coś takiego ponieważ chce trochę obciążyć Xenony.

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
Tak jak pisałem, jeśli nie masz na halogenach oznaczenia DLR ( czyli światła do jazdy dziennej ) to jest to niezgodne z prawem. A skoro jest to niezgodne z prawem to śmiem przypuszczać ,że nie da się tego ustawić w komputerze.

Można wymienić halogeny przeciwmgielne na światła dzienne lub takie 2w1 i wtedy podłączasz je jak zwykłe światła do jazdy dziennej

voodo

SuperMechanior
Punktów
201
Kompem da się ustawić bez problemu, przynajmniej VCDSem. Jedank w PL jest to nielegalne tak jak kolega wyżej napisał.

peter1i

Nowy
Punktów
0
Już widziałem nie jeden samochód który się tak poruszał więc mnie to zaczęło zastanawiać

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
Oj chyba nie tylko w Polsce. Homologacja wybijana na kloszu jest na całą Europę i bez napisu DLR na szybce halogenów w całej Europie można mieć problem. ( oddzielną kwestią jest jak bardzo policja w innych krajach ma to gdzieś )

Do góry Bottom