• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Światła LED w starszym samochodzie

Stryder

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Kielce
Witam
Nie wiem czy to dobry dział na takie pytania, więc wybaczcie za błąd jeśli taki zrobiłem. Interesują mnie nowe żarówki LED, oferowane na różnych stronach internetowych. Zazwyczaj emitują bardzo mocne białe światło i są wyposażone w przetwornice zupełnie jak ksenony. Jak to wygląda w kwestii prawnej? Czy można takie żarówki zamontować przykładowo w 15 letnim Audi A6? Przykładowo żarówka LED pasuje do mocowania H7, a Audi ma reflektor soczewkowy, co tak w zasadzie spełnia wymagania, ale czy prawo na to pozwala?

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
Jeśli mają homologację to możesz. Nie wiem o które żarówki Ci chodzi ale mijania/drogowych nie znajdziesz w rozsądnej cenie takich aby dawały światło nadające się do jazdy

Stryder

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Kielce
Jeśli mają homologację to możesz. Nie wiem o które żarówki Ci chodzi ale mijania/drogowych nie znajdziesz w rozsądnej cenie takich aby dawały światło nadające się do jazdy

Co Ty to opowiadasz? Nowoczesne samochody są wyposażone TYLKO w żarówki LED i świecą one niejednokrotnie lepiej niż nawet ksenony. Nie chcę podawać linków do stron z takimi żarówkami, bo nie chodzi mi o reklamę. Załóżmy że podane przeze mnie Audi A6 ma homologację lampy na halogeny. To oznacza, że nie mogę wsadzić żarówek LED? Chciałbym uzyskać dużo lepsze światło, a przeróbka na ksenony to zbyt duży wydatek.

voodo

SuperMechanior
Punktów
204
Na lampie halogenowej nie możesz sobie jeździć na światłach dziennych. Akurat w VAG w niektórych modelach jest możliwość zmiany kodowania halogen jako dzienne jednak jest to niezgodne z prawem.

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
Co Ty to opowiadasz? Nowoczesne samochody są wyposażone TYLKO w żarówki LED i świecą one niejednokrotnie lepiej niż nawet ksenony. Nie chcę podawać linków do stron z takimi żarówkami, bo nie chodzi mi o reklamę. Załóżmy że podane przeze mnie Audi A6 ma homologację lampy na halogeny. To oznacza, że nie mogę wsadzić żarówek LED? Chciałbym uzyskać dużo lepsze światło, a przeróbka na ksenony to zbyt duży wydatek.

Pokaż linka do żarówki zamiennej led do najnowszych modeli audi A6 z oryginalnymi reflektorami ledowymi

Stryder

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Kielce
Ja nie mówię o światłach dziennych tylko o normalnych żarówkach do jazdy nocą Mijania/Drogowe.
@chudson - zobacz sobie aktualne modele Audi, Volkswagena Passata, albo chociaż nawet nowej Skody Octavia. Wszystkie te samochody mają instalację w pełni LED'ową. Ja znalazłem na różnych stronkach żarówki z przetwornicami, które rzekomo mają świecić mocnym białym światłem i ich montaż pasuje przykładowo do mocowań H1, H7 i innych. Pytam po raz kolejny, czy jak zamontuję takie żarówki to policja nie odbierze mi dowodu?

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
No jasne mają ledowe światła ale jest to często cały zintegrowany reflektor z diodami a nie wymienna żarówka włożona w zwykłą lampę więc nie porównuj reflektora wartego w sklepie kilka tysięcy złotych do żarówki za kilkadziesiąt dolarów . A nawet jeśli są to wymienne żarówki to kompletnie innej budowy niż h4 czy h7 więc nie da się tego włożyć do zwykłego reflektora.
Żarówki sprzedawane do przeróbek reflektorów halogenowych to wielkie G a do tego nie widziałem takich z homologacją. Jak jakaś znana firma jak osram czy Phillips wypuści takie zestawy to wtedy jestem skłonny zmienić zdanie ,że ma to sens bo jak na razie to są na alledrogo np za 700zł "phillips lumileds" i niby lepsze od ksenonów ale to wielka ściema, to nawet nie jest produkt Phillipsa a jedynie (ponoć) diody firmy Phillips w nim użyto - zwykła chińszczyzna.
Wątpię też w ich trwałość, diody może i są dużo żywotniejsze od żarnika ale elektronika ,która jest wymagana do świecenia diod już nie.

Tu masz film jak zrobić ledowe lampy w audi a4 na produktach firmy Osram ale to chyba jest ksenon z ledowymi pozycyjnymi

Ostatnia edycja:

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Przeczytaj bardzo dokładnie post wyzej i własciwie wszystko tam jest wyjasnione..... Praktycznie wszytskie nowe auta wyposazone w swiatła LED maja zintegrowany system owych ledów, a nie jedną mocna zarówke i wtedy to ma racje bytu. Wszystkie inne diody, listewki zakładane na zderzaki czy na grill to szajs i na pewno nie swieci lepeij niz oryginał.
Jesli bardzo chcesz zmieniac to normalny system xenonowy z przetwornicą z homologacją oraz samopoziomowaniem i spryskiwaczami, bo to wszyatko jest wymagane....

Stryder

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Kielce
I taką właśnie sensowną odpowiedź chciałem zobaczyć. Czyli te całe "philips lumileds" i inne tego typu twory za kilkaset złotych to jedna wielka ściema?

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
http://motoryzacja.interia.pl/samoc...owoczesne-swiatla-led-to-podpucha,nId,1872440

Poczytaj sobie tutaj i pamiętaj ,że artykuł ten mówi o oryginalnych rozwiązaniach montowanych w fabrykach i żadne z nich nie jest ledową "żarówką" - takie ledowe żarówki często świecą gorzej niż halogenowe, te najdroższe mogą świecić porównywalnie do halogenowych ( jedynie barwa światła ładniejsza ) ale stosunek cena/żywotność mogą mieć słaby. No i żarówki led nie mają homologaci. ( przynajmniej nie znam takich z homologacją )

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
W twoim linku można wyczytać ,że jasność to 3600 lumenów czyli według artykułu ,który wkleiłem samopoziomowanie i spryskiwacze wymagane moim zdaniem tak samo jak przy ksenonach.

W żywotność tego zestawu nie uwierzę, 30000 godzin to 3 i pół roku. Jest to teoretyczna wytrzymałość diody natomiast na zestaw dostajesz 2 lata gwarancji jak na wszystko inne.
Zero wzmianki o homologacji.
W przypadku lamp bez soczewek może też dojść problem z ustaleniem granicy światła i cienia jak to jest przy zestawach ksenonowych

Stryder

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Kielce
To był tylko taki przykład, żeby rozjaśnić mniej-więcej o co mi chodzi. Tutaj jeszcze znalazłem jakiś film, w którym montują takie właśnie LED'owe żarówki z przetwornicami:

Co do soczewki to w zupełności rozumiem, głupotą jest montowanie bez z wiadomych przyczyn. W zasadzie wygląda to bardzo korzystnie, ale prawo chyba nie określa jeszcze w ogóle tego rozwiązania.

Do góry Bottom