• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Światła mijania zapalają się same.

sledziq

Początkujący
Punktów
0
Witam, mam problem z moim fordem mondeo MK3 (2004), podczas mocnych opadów deszczu same zapalają się światła mijania. Usterka występuje nieregularnie. Światła zapalają się na wyłączonym zapłonie i wyłączyć je można manetką od świateł drogowych. Podsyłam link z filmem z usterką. Ktoś wie co może być przyczyną? Byłem u jednego elektryka auto stało cały dzień na deszczu i usterka nie wystąpiła. Elektryk nie wiedział co może być przyczyną, bo nie widział usterki. Odebrałem auto, podjechałem pod dom, zamknąłem auto i światła się zapaliły.

https://photos.app.goo.gl/hh49xTh3wzQ9mnkE8

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
Masz czujnik zmierzchu ? Spróbuj dezaktywować czujnik manetka od wycieraczek, przycisk kompa, przytrzymaj go na parę sekund aż usłyszysz piknięcie i zobacz czy sie poprawiło

sledziq

Początkujący
Punktów
0
Masz czujnik zmierzchu ? Spróbuj dezaktywować czujnik manetka od wycieraczek, przycisk kompa, przytrzymaj go na parę sekund aż usłyszysz piknięcie i zobacz czy sie poprawiło

Możesz dokładniej opisać jak to zrobić, bo napisałeś dezaktywować manetką od wycieraczek, a mówisz żeby przycisnąć przycisk kompa, a to dwie różne manetki.

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
Możesz dokładniej opisać jak to zrobić, bo napisałeś dezaktywować manetką od wycieraczek, a mówisz żeby przycisnąć przycisk kompa, a to dwie różne manetki.

Przytrzymaj przycisk od komputera na parę sekund aż usłyszysz piknięcie

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
masz uszkodzona manetkę. takie same cuda dzieją się w psa, tylko, że w psa, jest "economy mode system"
w fordach nie wiem, pewnie też jest, tak więc, po kilku minutach wszystko zgaśnie i mozna być spokojnym o aku.
w psa lekiem na problem jest używanie manetki w opcji włącz/wyłącz olewając opcje auto.
zawsze można też wymienić przełącznik zintegrowany na nowy i będzie git, tylko potrfel lżejszy o "tysioncpińcet" około.

Byłem u jednego elektryka

to więcej do niego nie jedź, bo to standardowe problemy a On najwyraźniej głąb kapuściany.

sledziq

Początkujący
Punktów
0
w fordach nie wiem pewnie też jest, tak więc, po kilku minutach wszystko zgaśnie i mozna być spokojnym o aku.

To u mnie tego nie ma, bo światła włączyły mi się w zeszłym tygodniu w nocy jak padało i akuś zdechł, a że był już leciwy to nie udało się go już reanimować.

w psa lekiem na problem jest używanie manetki w opcji włącz/wyłącz olewając opcje auto.

Nie używam wgl opcji auto.

Dodam jeszcze, że gdy samoczynnie zapalą się światła, to coś wyje spod maski po stronie pasażera (przetwornica napięcia, o ile się nie mylę). Przy normalnym włączaniu świateł, dźwięk jest prawie niesłyszalny, a jak zapalą się same to jest głośne buczenie.

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
Jak masz światła skandynawskie a nie działa ci wyłączenie na manetce to pozostaje poszukać na schemacie gdzie masz położony czujnik deszczu Poczytaj o usterkach tego systemu w internecie > Światła mijania czujnik deszczu (zmierzchu). A najlepszym wyjściem podjechać do elektromechanika z kompem może coś wskaże, na forach możemy pisać może to albo tamto. CRAH > Moduł, manetka , czujnik, . Co do przetwornicy to raczej to nie ona powoduje takie objawy.

Ostatnia edycja:

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
Ludzie w mondeo mk3 nie ma manetki od włączania świateł tylko jest włącznik jak w vag'u . To co buczy to nie pod maska tylko za schowkiem i jest to moduł kabiny (odpowiada też za światła) .

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
Ludzie w mondeo mk3 nie ma manetki od włączania świateł tylko jest włącznik jak w vag'u . To co buczy to nie pod maska tylko za schowkiem i jest to moduł kabiny (odpowiada też za światła) .
O manetce jest mowa sterowanie komputerem nie światłami kolego, a o module masz rację gdzie tez to wymieniłem wyżej. A wyłączanie miałem na myśli sterowanie kompem pare postów wyżej

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
Do autora . Na czas postoju auta odepnij włącznik świateł . Jeśli problem się nie powtórzy to masz rozwiązanie problemu .
PS.: Autor zapomniał napisać ze ma światła xenonowe .

crossfire

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Gdynia
Witam,
Skoro usterka pojawia się po deszczu to może być również zwarcie przewodów w peszelach lub wiązce . Łatwo to jednak zdiagnozować. Wystarczy sprawdzić ,czy przekaźnik od świateł jest aktywowany (wyjąć go na chwilę). Jeśli jest nieaktywny, a światła palą to masz zwarcie przewodów, jeśli nie to należy sprawdzić co ten przełącznik aktywuje.

Do góry Bottom