• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

światła dzienne gdzie podpiąć przewody passat b5fl

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
wszystko fajnie ale gdzie tu oszczędność prądu ? :)
No są nie świecą pozycyjne i deska oraz światła mijania a żarówki H3 o mocy 35W połączone szeregowo wezmą mniej prądu jak połączone równolegle. Tylko czy przepisy na to pozwolą. Bo wywalił bym swoje ledy bo kupiłem gów...0 i słabo są widoczne.
R=U^2/P
R=14^2/35=5,6 ohm
podłączone szeregowo 2 to 5,6+5,6=11,2 ohm
I=U/R
I= 14/11,2=1,25 A

w/g mnie jest oszczędność

troll

SuperMechanior
Punktów
34
tak, ale czy przepisy pozwolą na to.
własnie nie za bardzo .Takie połączenie nie da wymaganego poziomu światła.Tak więc szkoda zabawy,lepiej przyzwoite drl i koniec

dobre lampy drl to około 5W mocy na sztuke i świeca kak nalezy.Osobiście mam osramy, i najczęściej takie montujemy,czasem philips .Często widac jak ludziska sobie pomontowali jakies świecidła z allegro za 60pln....porazka,tego wcale nie widac.No i rozlatują sie ,przeciekaja itd itd.

a na passat pl nie piszą jak podpiąć?

edugasio

Początkujący
Punktów
0
zasilanie na ledy z plusa, który się pojawia po przekręceniu zapłonu i na pewno nie będziesz miał błędów na kompie. Ew. błędy mogą być po podłączeniu automatu do świateł pozycyjnych (ale we VW mało prawdopodobne)

troll

SuperMechanior
Punktów
34
nie bedzie błędu po takim podłączeniu.W żadnym aucie

edugasio

Początkujący
Punktów
0
z wyjątkiem forda ;) do dzisiaj nie rozumiem tego fenomenu

troll

SuperMechanior
Punktów
34
sygnał z pozycji do blokady raczej nie dawał takiego efektu

edugasio

Początkujący
Punktów
0
We fordzie po podłączeniu automatu do świateł postojowych wszystko było ok do czasu odpalenia silnika tzn. po przekręceniu zapłonu zapalały się światła ledowe, a po włączeniu postoju normalnie automat je rozłączał. Po uruchomieniu silnika, światła ledowe również działały, ale po właczeniu postoju już nie gasły tylko przygasały, a po ok 30sekundach komputer odcinał zasilanie na wszystkie światła. po wyłączeniu silnika i odczekaniu ok 1 min. wszystko wracało do normy, czyli bez uruchonienia silnika, ale na włączonym zapłonie było ok. po uruchomieniu silnika znowu zonk. Dopiero jak podłączyłem automat pod światła postojowe w gnieździe haka holowniczego ( czyli przez moduł haka) wszystko zaczęło działać jak należy

troll

SuperMechanior
Punktów
34
faktycznie fenomen.Jeśli przygasały to wygląda na to ,że nie była to linia z pełnym zasilaniem postoju.Jakis american ford ze sterowaniem dwuprzewodowym?

trebor -człowieki,jaka znowu wiosna-dziś w lubelskim wiało ,i zimnisko...

P

PogotowieSamochodoweUK

Bo zanim sie podlacza to sie mierzy wydajnosc pradowa danej linii lub sie ja mostkuje jedynie dla sterowania a zasilanie idzie z listwy:)

troll

SuperMechanior
Punktów
34
zapewne źle podpięte były lampki,system wykrył przeciążenie i wyłączał zasilanie-norma.blokada ledów pobiera bardzo mały prąd więc nie wywoła takiego efektu.

no chyba że ledy z pekinu-allegro pochodziły za 5złotych ,wtedy możliwe jest wszystko.

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
I tu zgadzam się z przedmówcą ;)
Klient nabył droga kupna okrągłe LEDOWE światła do jazdy dziennej na Alle…drogo
Udał się na ich montaż , certyfikat lampek wywołał uśmiech bo była to kserokopia zupełnie z innego zestawu ,ale to nie nasz problem.
Montujemy lampki i już miała otwornica wiercić zderzak ale ,mówię stop
Podpiołem Owy wynalazek by sprawdzić działanie i uwaga…. Świeci, ale „Kuźwa” czemu tyle prądu bierze.
Po rozebraniu lampki okazało się że za atrapą ledów znajduje się żarówka ;)

troll

SuperMechanior
Punktów
34
o w morde....takiego cuda jeszcze nie widziałem.....szok normalnie.

Do góry Bottom