• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Škoda Fabia I 2004 nie równa praca silnika

lajbuś 4

SuperMechanior
Punktów
11
Miasto
Bydgodzcz
Witam :Mam problem z pacjentem nie równa praca silnika na obu paliwach Škoda Fabia I 1.2 64KM 2004 r 260 000 km Benzyna+LPG wymiana siwiec nie pomogła. Auto posiadam od 2 miesięcy takie objawy zaczęły się w czwartek w czasie powrotu z pracy ale z braku czasu nie było diagnozowane u mechanika lecz za tym trzeba będzie poczekać na swoją kolej .Może który z kolegów mechaników podpowie co może by jeszcze sprawdzić .Z góry dziękuje : za jakąś konkretniejszą podpowiedzi a nie jakiegoś typu żarty .

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Przede wszystkim to niech najpierw wyjaśni co według niego oznacza ta
nie równa praca silnika
???
Czy to jest:
- wypadanie zapłonów ?- jeżeli tak to nie problem było to stwierdzić po wykręceniu świec...
- falowanie obrotów ? - jeżeli tak to nie potrzebna była wymiana świec... no chyba, że pamiętały króla świeczka...:D

Pewnie znowu się temat rozkręci na kilka stron...:rolleyes::D

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Przede wszystkim to niech najpierw wyjaśni co według niego oznacza ta
???
Czy to jest:
- wypadanie zapłonów ?- jeżeli tak to nie problem było to stwierdzić po wykręceniu świec...
- falowanie obrotów ? - jeżeli tak to nie potrzebna była wymiana świec... no chyba, że pamiętały króla świeczka...:D

Pewnie znowu się temat rozkręci na kilka stron...:rolleyes::D

A może poducha się zerwała i telepie nim jak kur... na mrozie :D

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Jak prowadzisz do mechanika to niejestemy koledzy. Kompresja plus szczelnosc dolotu plus temperatury silnika plus mycie przeplywki i przepustnicy prawde ci powie. Bledy ppdac z opisami z mojego ulubionego vcds

lajbuś 4

SuperMechanior
Punktów
11
Miasto
Bydgodzcz
Tak właśnie zaczynam od sprawdzenia szczelność wszystkich połączeń : filtr ,kolektor ssący próżniej za demontaż i mycie przepływki i przepustnicy .

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
trzy cylindry na łańcuchu i całe 3 litry oleju w silniku. jesli np. zabrakło 1litr, to łańcuch przy odpalenie zrobił myk i motor kaputen.
ten silnik od kosiarki można tanio zrobić. głowica nowy rozrząd odpalamy chodzi, olej jest, wszystko gitarka i podczas odpalania po kolejnej wymianie oleju...myk/jep grrrrr...łańcuch przeskoczył i znów motor kaputen.

Tak właśnie zaczynam od sprawdzenia szczelność wszystkich połączeń : filtr ,kolektor ssący próżniej za demontaż i mycie przepływki i przepustnicy .

no tak, uwal jeszcze do tego przepływke i przepustnice.
potem bedzie zdziwienie że nikt nie umie tego naprawić.
zakończ lepiej na s[rawdzeniu szczelności tego wszystkiego, czyli otwórz maske, popatrz, niczego nie dotykaj i zamknij maske.

Ostatnia edycja:

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
377
Kiedyś kupiłem polo z tym silnikiem żonie, raz się przejechała i kazała kupić coś czym da się tira wyprzedzić :D
Do tego paliło litr oleju na 300 km, gaz tankowałem co 500 km, czyli na zbiornik gazu prawie dwa litry oleju szły :D
Nie chciało mi się tego robić, sprzedałem uszkodzony

lajbuś 4

SuperMechanior
Punktów
11
Miasto
Bydgodzcz
Problem rozwiązany praktycznie w niedziele wieczorem po dokonaniu zabiegów o których pisałem wymiana świec sprawdzenie szczelność myciu przepustnicy to zabiegi nie trafione pomogła podmiana przewodów wysokiego napięcia z innego auta ale już w poniedziałek zakupione nowe i zamontowane i wszystko gra i tańczy .

Do góry Bottom