• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Żabojady

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Pacjent renault Laguna II wycieraczka tylnej uchylnej szyby
Powyrywał bym żabie udka, temu kto wymyślił ten patent
Pytanie, udało się komuś z szanownych kolegów rozebrać ten mechanizm jeśli tak…
To otwieram szeroko uszy –jak?

Ramie jest tak zardzewiałe, że szok moczyłem cały dzień ale nie drgnie
Nowy mechanizm w serwisie koszt uwaga 1450PLN …

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Do mnie przyjeżdża kolega już kilka lat laguną 2 i ma ten sam problem z tylną wycieraczką. Dzwoniłem po ogłoszeniach z allegro, żeby kupić mechanizm i odpowiedź zawsze ta sama- sprzedam z szybą:mad: Mechanizm ani drgnie, przy każdej naprawie kolega z żoną przypominają mi o tej wycieraczce ale kiedy mówię, że mechanizm jest drogi a istnieje też ryzyko pobicia szyby temat znika do następnego razu:)

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Takk dzieki za słowa otuchy ;)

Powiem Ci w tajemnicy , oglądnąłem już kilka szyb i wiesz co ? ,jest zawsze tak samo ….
Przerobił bym to ,ale musze najpierw mieć mechanizm na stole bez szyby
A nie uśmiecha mi się kupować szyby po to by ją zbić, następnie naprawić mechanizm i w klapie klienta odciąć zacięty mechanizm gumówka by założyć przerobiony ;)

KTO TO WYMYŚLIŁ ?

Zastosuje Twoją metodę podam cenę z serwisu zapomną do następnej zmiany oleju ;)
Ale jeśli ktoś ma jakiś pomysł chętnie posłucham nie lubię się poddawać szczególnie na wycieraczce …:cool:

Ostatnia edycja:

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Porządki Noworoczne ;)

Usterka usunięta – choć był taki moment że miałem ochotę zamiast wycieraczki wcisnąć zaślepkę:mad:

Ale po kolei, musimy załatwić zardzewiały tak samo jak nasz mechanizm ze szrotu (nie zardzewiałych brak) następnie odcinamy czepień i go rozwiercamy, bo o wybiciu radzę zapomnieć ( na prasie zaczął się sprasowywać a nie wyciskać) więc obcinamy cholerę rozwiercamy. Dorabiamy sobie nowy trzpień ze stalowego pręta i dospawujemy do niego elementy mechanizmu .
( no dobra ale znowu zardzewieje …?) jak mamy dużo samozaparcia to robimy dwa małe nacięcia na czepieniu i umieszczamy tam oringi, a miedzy nie zapakujemy smaru po brzegi . Jak mamy nasz „nowy” mechanizm na stole gotowy obcinamy gumówka mechanizm w naprawianym aucie i możemy spokojnie przystąpić do montażu naszego nowego sprawnego zmodyfikowanego elementu.

A przepraszam zapewne w trakcie upie….li się śruba klejona do tylnej szyby mocująca mechanizm we właściwym miejscu , ale to jest zasadniczo drobiazg w czasie kiedy będziemy walczyli z mechanizmem odtłuszczamy nasza szybę i śrubę i przyklejamy ją klejem do lusterek jednak dokręcając pamiętajmy , że to tylko klejona śrubka bo zapewne moment nie uwagi i znów będzie ona urwana ;)

Odradzam wszystkim naprawę tylnej wycieraczki laguna II chyba ,że jest to nasze auto lubimy się zadręczać problemami albo mamy zbyt wiele wolnego czasu .
Typowa naprawa dla mechanika masochisty – Oby nikt z Was szanowni koledzy w Nowym Roku nie miał do wykonania takiej usługi ;)

Nowy mechanizm dostępny w serwisie w cenie zachęcającej do zakupu 1450 PLN i tej wersji trzymajmy się dla naszego potencjalnego klienta

Temat zamykam.

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
No i masz z głowy a ja po Nowym Roku znów będę miał tą lagunę na wymianę magla i schematycznie temat tylnej wycieraczki:mad: Ale to jest pomysł żeby wstawić nową i nawet nie wspomnę o twoim patencie:D

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Shreku lajkną bym Cie i 2x za to odkopywanie swoich tematów i wyjaśnianie co było <popsute>

zastąpienie wyrazu- 1 punkt regulaminu- Marlena.

marik

Gaduła
Punktów
1
Znając francuzów to ten mechanizm nie jest rozbieralny i zapewne nic z tym nie zrobisz. A cena w ASO jak zwykle przesada i nawet nie ma czym się sugerować. Pewnie sprowadzenie tego bezpośrednio z Francji było by tańsze. :)

jurekkorba

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Oleśnica
Dzień dobry. To mój pierwszy dzień na tym forum. Opiszę jak poradziłem sobie z wycieraczką na szybie laguna 2 kombi. Najpierw użyłem środka penetrującego K2, którym potraktowałem z zewnątrz wszystkie elementy do których mogłem dotrzeć. Kupiłem ściągacz do wycieraczek za 27 zł w sklepie motoryzacyjnym. Na drugi dzień wypchnąłem od dołu zawleczkę zagiętym śrubokrętem przez szczelinę w ramieniu wycieraczki (śrubokręt płaski ok 5,mm końcówka). Odkręciłem mocującą nakrętkę i ściągaczem zdjąłem ramię, na trzpieniu pozostał element aluminiowy, na którym osadzone było plastikowe ramię. Rozciąłem je dremelem małą piłeczką do metalu. Śrubokrętem rozgiąłem go i sam odpadł/ Zdjąłem gumową nakładkę a śrubę potraktowałem K2. Po godzinie kluczem 22 nasadowym odkręciłem ją, od spodu zdjąłem plastikową osłonę. odkręciłem nakrętkę mocującą mechanizm do szyby i wyjąłem cały element. Z trzpienia trzeba zdjąć nakładkę kontrującą i wybić cały element na którym mocowane jest ramię wycieraczki. Potem nafta, czyszczenie, smarowanie i montaż. Ponieważ blokująca podkładka była zniszczona, kupiłem za 70 groszy specjalną, sprężynującą podkładkę (taką rozciętą, nie wiem jak się fachowo nazywa), założyłem i montaż w odwrotnej kolejności. Cała praca zajęła mi ok. godziny. W serwisie Renault chcieli ode mnie 2000 zł za wymianę silnika i tego mechanizmu. Cała operacja kosztowała mnie ok 50 zł. Pozdrawiam i życzę powodzenia

dodam, że jest tylko jedna szczelina w obudowie ramienia wycieraczki i trzeba jej szukać eksperymentalnie. Na siłę śrubokrętem nie wyciągajcie. Nową kompletną wycieraczkę kupiłem w sklepie motoryzacyjnym za 40 zł. Na allegro są po ok 33 zł.

przy smarowaniu wyjętego mechanizmu dobrze jest wyjąć cienka tuleję, która pełni rolę łożyska, wyczyścić i posmarować dobrym smarem

Ostatnia edycja:

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Miałem podobnie w c5. Wkurwi..em sie i strzał z pneumata. Poszło szyba przeżyła

jurekkorba

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Oleśnica
Dodam, że jeścli ktoś zechce oszczędzić kasę, to niech rozetnie dremelem ramię wycieraczki ( zaoszczędzi 27 zł) i kupi tylko samo ramię. To już naprawdę śmieszne koszty, w zamian niech sobie kupi dremela lub podobne urządzenie, bo warto je mieć w domu.

jeśli trzpień jest mocno zardzewiały zanurzcie go w nafcie na noc i bez obaw można go wybijać

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
samo ramie wycieraczki do toyoty kosztuje chyba 1400 zł kolega mi truł ze az tyle kosztuje.

jurekkorba

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Oleśnica
Szukaj na olx albo allegro, na prawdę nie dawaj w serwisie ani grosza. w dobrych sklepach motoryzacyjnych mają nowe zamienniki za niewielkie pieniądze

jurekkorba

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Oleśnica
Jest fantastyczny szrot koło Ostrowa Wielkopolskiego we wsi Franklinów. Żadne dziadostwo, ogromna hala, wszystko poukładane, posegregowane. można zwrócić jak nie pasuje lub nie działa. Poszukaj go w necie

jurekkorba

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Oleśnica
To dziwna opinia, bo wszystkie serwisy, bez względu na markę są pełne zepsutych aut. Mój syn na naprawę audi TT turbo czekał ponad dwa tygodnie na naprawę. A może jest taka firma co ma dożywotnio sprawne auta, poza okresem gwarancyjnym?

swoim vw golf 1.3 jeździłem prawie 30 bez praktycznie żadnych usterek! Ale to już historia. Takich aut już nie robią! A z czego by żyli, ze sprzedaży? Nie! z naprawy. Proszę złożyć dowolny samochód z nowych części. Ile będzie kosztował. I na tym żerują właśnie hieny-serwisy

A ten autoryzowany serwis audi tak naprawił auto synowi, że jak wyjechał w trasę, to mu wyciekł cały płyn ze zbiornika spryskiwaczy. Okazało się, że zapomnieli "coś" podłączyć. Klasa, nieprawdaż?

Moja Laguna ma już ponad 10 lat, auto szrotowe, prawda? Sam naprawiłem mechanizm tylnej wycieraczki, za naprawę w serwisie chcieli 2000, bo oni nie naprawiają takich pierdół tylko wymieniają. Na bogato, wszystko nowe, tylko samochód stary. Kupujesz nowy, wyjeżdżasz za bramę salonu i już jest stary. Kto ci za bramą da tyle samo za auto którym wyjechałeś z salonu? Mas kasę, wolna wola.

Ostatnia edycja:

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
To dziwna opinia
To nie opinia tylko żart...
A jeśli chodzi o system sprzedaży i napraw w ASO to tak działa już od lat.
I nie ma się co dziwić, że Ci nie chcieli naprawiać starego podzespołu tylko proponowali wymianę na nowy.
Takie są procedury i to jest normalne.
Nikt nie da gwarancji na naprawę polegającą na przeczyszczeniu, nacięciu i posmarowaniu zardzewiałego podzespołu.
Pewnie nawet byś takiej naprawy nie chciał w serwisie. A jeśli byś chciał takim sposobem naprawiać to od tego są warsztaty niezależne w których obowiązują umowne warunki gwarancji na naprawę a i ceny są zapewne zdecydowanie bardziej akceptowalne przy zgodzie zlecającego na ograniczenia w udzielanej gwarancji.
No i zawsze samemu można próbować sobie naprawić, podobnie jak każdy większość chorób potrafi sam sobie zdiagnozować i wyleczyć.
Dobrze, że Tobie się udało naprawić więc zaoszczędziłeś kasę i zyskałeś doświadczenie...
Wielu jednak polega niejednokrotnie generując sporo większe koszty ostatecznej fachowej naprawy niż dając auto od razu choćby nawet do ASO...

Do góry Bottom