• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Żarówy H7 upalane (5 żarówek w ciągu roku)

Maciek44

Początkujący
Punktów
1
Witam, temat pierdoła, ale uciążliwy dla klienta. Tak jak w temacie żarówki (H7, inne ok) przechodzą za często, konektorki żarówki są poprzepalane (ale przewodzą). Wymienię konektorki na nowe. Żarówka w drugej lampie miała wymieniane konektorki przyłączeniowe w innym serwisie, a i tak przeszła zaskakująco szybko. Ładowanie 14,08 (wolne obroty, bieg jałowy). Wygląda tak jakby tracił się "styk", ale połączenie przy żarówkach jest dobre i nie ma luzów. Zauważyłem zaśniedziały przewód masowy, przeczyszczę i zapewnię dobre połączenie. Co jeszcze? Miał ktoś jeszcze jakieś przypadki "zbyt szybko" przepalających się żarówek?

Toyota Corolla hatchback 2003 rok

Leszek1986

Nowy
Punktów
0
Miasto
Ryki
Miałem podobny problem w Laginie - okazał się opalona wtyczka na żarówkę.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Na allegro można kupić wtyczki na porcelanie, żarówki zakładamy firmy
OSRAM LONG LIFE .

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
Stanisław ma racje, te za 7zł na CPN to szajs. Ja kupiłem komplet za chyba 100 ze 3 lata temu i jeszcze świecą

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Wymien oprawe zarowki bo drga lub jest obluzowana.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Owszem kolega , kupuje za 10 zł chyba .. a potem klnie przy wymianie

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
wszystkie się palą te tanie i te drogie nie ma r eguły czy OSRAM CZY PHILIPS czy TANI SZAIS

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
wcale nie g....o prawda montuje różne żarówki ,żarowka ma się palić i już polecam na you tubie filmik PLANOWE POSTARZANIE SIĘ PRODUKTÓW ,dawne żarówki za komuny były lepsze ,np jestem na targach w katowicach podchodzi klijent do stoiska OSRAM i pyta dlaczego te nowe żarówki sie palą na to ten przedstawiciel mu mówi że na stykach żarówki przy reflektorze powinno być 12.8 v bo jakjest 14,3v to to skraca jej żywotność o 70 procent no i co ty na to ,PHILIPSA tego co daje 100 procent światła więcej zamontowałem i nawet nie pochodził 3 miechy zamontowałem tani szais i pochodził więcej także gu,,,,,o prawda wszystkie się mają spalić przed upływem 1000 godzin żadna więcej nie wytrzyma chuba że NARWA made in DDR

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
Jak żarówka może dawać 100% więcej światła???
Zarówki mają normy i jak mieści się w normie to jest ok
A jak nie to kosztuje parę zł.
100% więcej światła to jest chwyt marketingowy, bez tych 100% to jest poprostu produkt wybrakowany.
Inna sprawa jak to coś świeci, tak że ch... widać.
Mam philipsy bez tych 100% i świecą jek 300% i na dodatek "nie pamiętam" już jak się wymiena żarówki w moim aucie

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
PHILIPS X-TREME VISION +130 PROCENT zakupione w INTER CARS kod PHI12258XV+S2 a świeci dużo lepiej bo mam osobiście na swoim aucie nawet dwóch autach dają OSRAM daje 90 procent + 30metrów NIGHT BREAKER kod osr64150NBP PLUS.P roponuje zamontować porównać a dopiero potem się wypowiadać zamontuj jedną taką a drugą zwykłą weś przyrząd np HELLA do ustawiania świateł ona ma pomiar też luxów i zobaczysz ,zresztą będzie widać gołym okiem ,i dopiero potem krytyka

Ostatnia edycja:

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
255
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
Problemem jest wolfram a właściwie to jego brak w zarnikach dlatego. źe jest drogi a dziś więcej do powiedzenia ma księgowy niż inżynier mają się palić i sprzedawać .

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Zadyma niebieskich :D kiedyś miałem żarówki chyba Osram +30% światła i faktycznie dawały lepiej ale z biegiem czasu jak zarnik się wypalał świeciły coraz słabiej, a z tą redukcją napięcia to jest ciekawa teza, warto by to sprawdzić, trzebaby zrobić stabilizator napięcia ale dużej mocy, około 10 Amper tylko na światła mijania tak dla sprawdzenia :)

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
i co ciekawe na tych targach pokazywał mi żarówke OSRAMA jakaś tam wzmocniona ale nie zapisałem i zapomniałem kodu niby ona miała wytrzymywać dłużej ale to na pewno nie były jakieś tam wzmocnione plus tyle czy tyle światełka

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Mam duzo renaultow, mi sie tam nic nie przepala, od dwoch lat nie pamietam zebym zagladal do lamp. Kwestia tego zeby styki byly w porzadku, cala lapma miala dobre uchwyty a nie jeden z 3 bo reszta "spotkala przeszkode", kosztk w ktorym mocujesz zarowke nie byl obluzowany a styki poprawnie kontaktowaly.

Piotr K.

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
Witam też miałem taki problem w lagunie wymieniałem jedną po drugiej, w obu reflektorach i nie ważne czy była to żarówka droga czy tania z marketu. W końcu w desperacji skoro itak już wymieniałem średnio co miesiąc kupiłem w Auchan żarówki promocyjne 6 zł i jakieś tam parę groszy za 2 szt. taki komplecik 2 w jednym pudełku. Wymieniłem od razu obie tak dla eksperymentu i dlaczego o tym piszę? Bo od jakichś dwóch lat mam spokój. Co o tym przypadku powiecie fart, cena, producent?!?

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Dobre żarówki OSRAM , na opakowaniu opis.
1. 3 Year Osram guarante
2. up to 3x Lifetime.
H7 ultra life 12V 55W PX26d 64210ULT 499L
Użytkownicy francuzów mają zalecenie włącznie świateł po uruchomieniu silnika.potrafi się pojawić 17V.

Piotr K.

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
Nigdy nie uruchamiane samochodu z włączonymi światłami, takie przyzwyczajenie z dawnych lat kiedy nie było dobrych rozruszników i akumulatorów. Ale jak mi się spalą kiedyś te żarówki bez nazwy należności skorzystam z porady i wypróbuję

Do góry Bottom