• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

'04 Kia Cerato 2.0 PB - dziwne dźwięki z okolic skrzyni biegów

wojtas1403

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Łódź
Witajcie! W ostatnim czasie wymieniałem skrzynię biegów i sprzęgło. Wczoraj rano gdy odpalałem samochód usłyszałem dziwne chrobotanie (nie ciągłe, urywało się i powtarzało co chwilę), które okazało się dobiegać z okolic skrzyni biegów. W pracy jeszcze raz nasłuchiwałem tych dźwięków i choć nie były już tak głośne, to jednak nadal słyszalne, były to też bardziej takie trzaski (też nieregularne) niż chrobotanie. Co ciekawe, gdy wróciłem do domu, czyli auto było już zagrzane, nie było nic słychać, ale za pierwszym razem po odpaleniu rano dawał naprawdę ostro. Nagrałem filmik, mam nadzieję że w miarę słychać te dźwięki, na słuchawkach dosyć dobrze. O co może chodzić?

DrCars

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Suwałki
KIA Ceed, ten sam silnik, rocznik 2006 wymieniałem skrzynię bo poszło łożysko na wałku głównym skrzyni biegów. Jak wciśniesz sprzęgło to jest tak samo? Zlej olej i poszukaj opiłków. No i stetoskop pomaga.

wojtas1403

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Łódź
Tak, czy ze sprzęgłem czy bez jest to samo. Jak wspomniałem skrzynia została wymieniona na nową ostatnio, bo w starej rozsypał się mechanizm różnicowy. Mechanik powiedział że udało mi się ładnie trafić, bo jest w świetnym stanie. Olej został wlany nowy, jak wyglądał stary i czy w ogóle był to nie wiem, mechanik nic mi nie mówił o żadnych opiłkach. A miałeś te same objawy?

Do góry Bottom