• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.0 ecoboost szarpanie

NawrućHardkora

Początkujący
Punktów
0
Witam posiadam focusa MK3 1.0 ecoboost 125 km 126k przebiegu i mam taki problem. Po mocniejszym wciśnięciu gazu czuć takie delikatne poszarpywanie w zakresie 2-3.5 k rpm jakby wypadanie zapłonu, świece i cewki zmienione problem dalej występuje. Błędów brak, odpala normalnie lecz przez to że silnik się krztusi nie ma już tyle mocy co kiedyś. Zaobserwowałem w car scannerze że gdy występuje szarpnięcie wykres sondy lambda się zmienia tak jakby do wydechu trafiało dużo więcej tlenu. Dodatkowo grzechoczą wastegate na turbinie i robi się coraz bardziej okopcona

Ernesto13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
34
Miasto
Bydgoszcz
No to masz odpowiedz, napraw wastegate w sprężarce, sprawdź pompę podciśnienia i elektrozawór sprężarki.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
336
Miasto
Rakszawa
Temat w stylu "zepsuło się i nie działa, dlaczego".

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
149
jakie świece wleciały i kto wymieniał bo to ważne. Temat z ecoboostami jest ciekawy. Wiedza z ostatniego szkolenia: świece oe i dokręcone odpowiednim momentem, jeśli tych warunków nie spełnimy to świeca ustawia się pod innym kątem względem wtryskiwacza i źle się mieszanka spala. Przerabiałem temat w kilku fordach i potwierdzam.

NawrućHardkora

Początkujący
Punktów
0
Pompa daje stałe podciśnienie 26 inHg elektrozaworów podmieniałem 3 sztuki i na każdym to samo. Po wpiecie wakuometru w przewód do gruszki i wciśnięciu gazu do oporu podciśnienie rośnie do 25 inHg i po około sekundzie podciśnienie spada do 13 inHg i zaczyna szarpać

NawrućHardkora

Początkujący
Punktów
0
No właśnie nie miałem tej membrany w zaworku zwrotnym pompy i podciśnienie strasznie skakało po zmianie stoi stabilnie na 26 inHg ale nie zauważyłem żadnej zmiany, po zmianie nic się nie zmieniło i nadal szarpie tak samo. Dodam jeszcze że to szarpanie zaczeło się kilka miesięcy temu od łagodnych szarpnieć i z czasem pogarszało się.

NawrućHardkora

Początkujący
Punktów
0
Zasysałem strzykawką robiąc podciśnienie większe niż robi pompa i ładnie trzyma

Chomikos

SuperMechanior
Punktów
12
Wypada zapłon , pomiar kompresji ,120k to już czas na remont

NawrućHardkora

Początkujący
Punktów
0
Nie to nie to . Dodam jeszcze że szarpie bardziej im bardziej silnik jest rozgrzany i zależy też od temperatury otoczenie, poniżej 0 stopni jest mniej uciążliwe . Po odpięciu zaworu N75 wiadomo turbina nie działa ale i szarpanie całkowicie ustaje . W aplikacji torque pokazuje mi ciśnienie doładowania do 1 bara czyli chyba ok, ale aplikacja działa zbyt wolno i nie wiem czy podczas tych szarpań spada ciśnienie . Czy to możliwe że luźny wastegate powoduje chwilowe spadki doładowania a nie np ciągły brak ciśnienia?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Hej. Mam podobny problem ale z 1.6. wymienione już wszystko sondy, przeplywka rozrząd, nawet mu upgrade w ASO zrobili. Dupsko. Martwi mnie wykres pracy sondy. Sinusoida rysuje się w czasie dwóch odcinków Klanu i jak dochodzi do zera to szarpie a jak jest ciut powyżej wsio ok. Może ktoś coś. W nagrodę dam swój autograf

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
336
Miasto
Rakszawa
Nie to nie to . Dodam jeszcze że szarpie bardziej im bardziej silnik jest rozgrzany i zależy też od temperatury otoczenie, poniżej 0 stopni jest mniej uciążliwe . Po odpięciu zaworu N75 wiadomo turbina nie działa ale i szarpanie całkowicie ustaje . W aplikacji torque pokazuje mi ciśnienie doładowania do 1 bara czyli chyba ok, ale aplikacja działa zbyt wolno i nie wiem czy podczas tych szarpań spada ciśnienie . Czy to możliwe że luźny wastegate powoduje chwilowe spadki doładowania a nie np ciągły brak ciśnienia?
Widziałem coś takiego w 2.3 dCi - czujnik temperatury zasysanego powietrza wskazywał ciągle 0 stopni i taki właśnie był efekt. Przy upałach można było na jakiejś górce zdusić silnik tak, że dochodziło do gwałtownego szarpnięcia, po czym wywalał checka, na kompie wychodził błąd ciśnienia doładowania, błąd sondy lambda i auto odzyskiwało pełną moc. Tam akurat kończy się to wymianą przepływki, bo jest zintegrowana z tym czujnikiem.

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
149
Jeszcze raz napiszę o tych świecach, kilka razy przerabiałem temat. NGK: auto zapiernicza, po zdjęciu nogi z gazu lub przy zmianie biegów szarpanie, świece OE totalnie wyeliminowały problem. Na szkoleniu pokazywali animacje jak podawana jest mieszanka w ecobooscie, świeca musi się ustawić idealnie pod strumień paliwa. Tylko na świecach OE udało mi się w kilku przypadkach zwalczyć problemy szarpania w ecobooscie.

NawrućHardkora

Początkujący
Punktów
0
Widziałem zdjęcia zdemontowanych głowic i elektrody w świecach były w nich skierowane w każdą stronę. Ja swoje zmieniłem na OE ale to nic nie pomogło, szarpanie przed zmianą jak i po zwiększało się stopniowo z miesiąca na miesiąc

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
149
a luzy zaworowe sprawdzałeś? zrób też pomiar szczelności cylindra.

NawrućHardkora

Początkujący
Punktów
0
Myśle że najpierw pójdę w kierunku turbiny. Orientujecie się czy taka turbosprężarka bez zmiennej geometrii po regeneracji później wstaje ? Czy może od razu zamawiać nową ?

Ernesto13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
34
Miasto
Bydgoszcz
Masz zawór sterujący ciśnieniem doładowania, wiec jeśli klapa wastegate będzie szczelna to musi wstać tak samo.

Do góry Bottom