• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.0 ecoboost szarpanie

NawrućHardkora

Początkujący
Punktów
0
Wymieniłem w końcu turbosprężarkę na nową firmy nissens i jest dużo lepiej. Przy dawaniu i puszczaniu gazu już praktycznie nie szarpie przy przyśpieszaniu ładnie ciągnie lecz jeszcze są niewielkie szarpnięcia choć dużo łagodniejsze . W starej zawór wastegate latał w każdą stronę nawet trochę się wytrał gdy zawadzał o korpus i grzechotał gdy puszczałem gaz. W nowej miał niewielki luz no i podczas jazdy nadal słychać to charakterystycznie grzechotanie tylko teraz grzechocze podczas ruszania łagodnego przyśpieszania i gdy puszczę gaz. Jak myślicie reklamować to ? Grzechotać raczej nowa nie powinna . Szarpnięć też nie pozbyłem się całkowicie. Miałem kiedyś fiestę po chipie na 140 km i ona przyśpieszała gładziutko bez jakichkolwiek szarpnięć.

Picus9

Początkujący
Punktów
0
Witam !
Czy udało się rozwiązać problem z szarpaniem przy przyśpieszaniu ?

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
417
Witam !
Czy udało się rozwiązać problem z szarpaniem przy przyśpieszaniu ?
Jeśli pojawiają się szarpnięcia, to na początku wymienić szklanke pompki paliwa, bo się wyrabia w tych silnikach, jak i innych benzynowych ecoboostach z pompka paliwa ,która tłoczy dzięki szklance i wałkowi rozrządu . Czyli ta puszka po prawej stronie na pokrywie zaworów z przewodami. Jak odkrecisz pompkę to wyciągniesz szklankę i zrób zdjęcie jak wygląda ( taka moja ciekawość , jak u ciebie jest wytarta ).

Picus9

Początkujący
Punktów
0
Witam !
Dziękuję za odpowiedź na temat szklanki pompy .
U mnie to złożony przypadek z tym Fordem Focusem 1,0 ecoboost 100 kM 5 biegów z 2012 roku . Auto sprowadzone z zagranicy trzy lata temu , ma przebiegu około 178 000 km . Brak historii napraw zagranicą natomiast w kraju nic jeszcze nie było robione . Teraz wszystko się skumulowało . Wyświetla błędy o sondzie lambda rząd pierwszy , w pompie podciśnienia vaku nie ma membrany na zaworku i podciśnienie skacze , nie wiadomo kiedy ostatnio wymienione były świece zapłonowe a gruszka sterująca turbiną wraz z czujnikiem kopiującym cała w oleju . Roboty będzie sporo .
Gdy dostanę się do pompy paliwa to zrobię zdjęcia tej szklanki i krzywki wałka .

Do góry Bottom