• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.2 TSI CJZA Spalanie oleju silnikowego

Radek271

Gaduła
Punktów
69
Witam Panowie, ma pacjenta Octavia III z silnikiem 1.2 TSI CJZA kod silnika i rocznik 2014. 133 tys km nalotu. Podobno spala mu 0,7litra na 1000km, czyli jak by przejechać 10 tys km to spali 7 litrów jak nie lepiej. Z tego co zauważyłem lubi przy mocnym przegazowaniu zakopcic na czarno. Poza tym żadnych objawów. Silnik pracuje równo. Turbina wirnik ok. Uszczelniacze zaworowe miekutkie. Akurat wymieniam rozrząd więc rozebrałem górna głowice z walkami żeby zweryfikowac uszczelniacze. Zdania są podzielone i opinii tyle ile kierowców. Pytanie moje brzmi: czy mieliście klientów na warsztacie z takimi zgłoszeniami i co może w tych silnikach za to odpowiadać. Pytanie do tych którzy mieli sporo do czynienia z tymi silnikami. Może są jakieś wady fabryczne? Przebieg niski stan samochodu bardzo dobry. Nie sądzę żeby mogły to być pierścienie, zwłaszcza przy tym przebiegu.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1627
te silniki są bardzo ekologiczne., więc wciągają olej jak mhhh (cenzura) :D
Norma fabryczna to 0,5l. a jeżeli butujesz to przepalają lekko 1l na 1000 km.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
379
Żona takim teraz jeździ, Roomster 1.2 2010 prawie 200 tys przelotu i po 500 km nie zauważyłem ubytku na miarce, trzeba częściej zaglądać ;)

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
366
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Witam Panowie, ma pacjenta Octavia III z silnikiem 1.2 TSI CJZA kod silnika i rocznik 2014. 133 tys km nalotu. Podobno spala mu 0,7litra na 1000km, czyli jak by przejechać 10 tys km to spali 7 litrów jak nie lepiej. Z tego co zauważyłem lubi przy mocnym przegazowaniu zakopcic na czarno. Poza tym żadnych objawów. Silnik pracuje równo. Turbina wirnik ok. Uszczelniacze zaworowe miekutkie. Akurat wymieniam rozrząd więc rozebrałem górna głowice z walkami żeby zweryfikowac uszczelniacze. Zdania są podzielone i opinii tyle ile kierowców. Pytanie moje brzmi: czy mieliście klientów na warsztacie z takimi zgłoszeniami i co może w tych silnikach za to odpowiadać. Pytanie do tych którzy mieli sporo do czynienia z tymi silnikami. Może są jakieś wady fabryczne? Przebieg niski stan samochodu bardzo dobry. Nie sądzę żeby mogły to być pierścienie, zwłaszcza przy tym przebiegu.
Ostatnie zdanie.
A ja sądzę że tak.

rajson

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Łódzkie
www.siepomaga.pl
Też stawiam na pierścienie. Podobny problem widziałem co prawda w starszym aucie ale z małym przebiegiem, też skoda tylko 1.4 tsi tam było coś koło 100 tyś przebiegu. A z ciekawości nagaru dużo było w głowicy?

Do góry Bottom