• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.3 CDTI dymi po rozruchu na zimno

Punktów
0
Mam problem z dymieniem Opla z silnikiem 1.3 CDTI A13DTC Euro5 po rozruchu zimnego silnika.
Im zimniej na dworze, tym auto dłużej nierówno pracuje po rozruchu i dymi na niebieskawo, ale nie ma zapachu palonego oleju (którego zresztą nie ubywa) tylko zapach niespalonej ropy. Po chwili jak widać dymienie ustępuje i się nie pojawia. W czasie jazdy nie puści nawet dymka. Po przejechaniu około

Rozrząd komplety zmieniony, świece były oryginał Beru - myślałem że któraś spalona więc założyłem nowe NGK. Filtr paliwa i powietrza nowe. Błędów brak. Wtryski dałem do sprawdzenia, wrzucę później wydruk.

Gdy w lato były upały po 30 stopni to nie dymił. Mechanik który mi go serwisuje rozkłada ręce. Auto ma usunięty DPF fizycznie i programowo, a jako że w jednej puszcze był katalizator i DPF to wstawiłem zawartość od auta bez DPF czyli sam monolit katalizatora.

IMG_20181114_211228.jpg

Punktów
0
Mierzyłem rezystancję świec w złączu pomiędzy sterownikiem świec a świecami i wszystkie mają po 0.8 oma. Poza tym jak próbowałem odpalić z rozpietym złączem to nie odpalił. Znajomy mechanik mówił że ten silnik ma kontrolę na każdą świecą i jakby była niesprawna to wyrzuci błąd.

Punktów
0
Kiedyś te myślałem że to uszczelniacze ale robiąc taki numer że jak pochodzi po odpaleniu i już przestanie dymić, to jak go zgaszę i uruchomię ponownie to też zadymi. Gdyby to był olej z uszczelniaczy to już za drugim razem nie powinien chyba dymić.

Punktów
0
Myślę nad filtrem paliwa oraz EGRem lub kolektorem ssacym.

Znalazłem jeszcze jeden trop: wysterowaujac na pracującym silniku zawór EGR do jakichś 50 procent otwarcia i potem po jego zamknięciu silnik identycznie przez chwilę dymi. Oczywiście jak EGR jest otwarty z komputera to silnik się krztusi ale to chyba norma bo brakuje mu tlenu.

Ostatnia edycja:

mati11294

Nowy
Punktów
0
Miasto
Usa
Witam z racji ze mam podobny problem dotyczacy nie rownej pracy na zimnym. Dpf jest wiec dyma nie przepusci. Ale konkretnie chodzi mi bo nie moge znalezc w blokach pomiarowych wartosci egr jest 0% i nie widzialem zeby sie to zmienialo mam op com 150406 aktywowany. Bo wczesniejsze nie czytaly silnika a13dtc...
I mam pytanie uzywales opcoma czy innego programu do testu egr? Mam przypuszczenie ze stoi
A co do dymka nie robiles remapki czasem
Ponad to tak jest zaprogramowany sterownik ze na rozruch poda wiecej i chmure robi jest jasna wiec typowe a ze nie masz filtra wiec widac
Pozdrawiam
Ps. Tez jestem z 1 sierpnia

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom