• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1,4 TSi Ogromne spalanie

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
Cześć, możne ktoś podpowie bo ja jestem już zablokowany na ten wóz

1,4 TSi CAVD Turbo kompresor
Samochód przy normalnej jeździe pali ok 11-12 L, można by powiedzieć że pali tyle ile przy ostrzjszej jeździe

po zakupie był zrobiony porządny serwis olejowy z płukankami na tłok xado + orzeszkowanie kanałów ssących
Następnie wtryski poszły do czyszczenia i sprawdzenia + wymiana pompy HPFP bo układ nie trzymał juz ciśnienia.
wymienione były teź świece. Następnie właścieciel udał się na chiptuning.
Po tych wszystkich zabiegach auto trafiło do mnie.
Zrobiłem komplet logów
Paliwo jest w porządku pomimo że korekty stft adaptują się bardzo szybko i są przenoszone do ltft to paliwo wyglądało względnie dobrze
Ciśnienie powietrza też bardzo łądnie trzyma się kupy
Ale zapłon od 1,500 rpm do 3000rp cofa o 5 stopni potem elegancko trzyma 0 czyli ewidentnie silnik przed czymś się broni.
Na wykresie z hamowni nawet goście którzy robili soft olali ten zapłon i po chipie widać że auto przy 2tys obrotów nie jedzie, a te silniki po chipie od 1200 rpm idą momentem jak rakieta. Wiem bo sam mam takiego.
Następnie pojechałem na dłuższą trasę i o to co się dzieje. po jeździ na prostej jak stół drodze z prędkością 110-120km + tempomat spalanie stabilizuje się na ok 7,2L czyli ok ale po chwili spalanie idzie do góry do 11L pomimo że nikt nie dodaje gazu a droga dalej jest równa. Load silnika rośnie wprost proporcjonalnie czyli sterownik skądś dostaje info o rosnącym obciązeniu.

Hamulce nie trzymają , klima tez nie ma nic wspólnego. Jedynie nie sprawdziłem alternatora.
Sprawdzałem EVAP trochę się poprawiają korekty ale spalanie dalej to samo,
Sprawdzałem MAP czy nie ma przekłamania liniowego ale wydaje mi się że jest ok.

jedyną rzeczą która jest do wymiany to rozrząd bo rechocze po nocy ale wartości zadane na wałku się zgadzają.
W jeździ autostradowej jak to spalanie rośnie to load rośnie + cofa zapłon do 5 stopni i wydaje mi się że na czujniku spalania stukowego na cyl 2 i 3 napięcie zaczyna różnić się od reszt o 2-4v

tolus24

Uczestnik
Punktów
6
Ja do takich rzeczy zawsze wgrywam oryginalną mapę na czas diagnozy, a jak nie mam to odsyłam, tam gdzie robił tuning, bo szkoda mi czasu na domyślanie się czy wartości, które widzę, to błąd czy "fantazja tunera".
Jeśli chcesz się bawić dalej, to jak sam zauważyłeś i dla mnie:
- najpierw rozrząd do zrobienia, bo skoro grzrchocze, to nie wierzę, że wartości trzyma,
- obciążenie alternatora, to kolejna rzecz, bo wpływa bardzo mocno na spalanie
- skoro wykrywa spalanie stukowe, co potwierdza się w cofaniu zapłonu, to jest to konieczne do sprawdzenia.
- parametry na żywo typu temperatury, napięcia, dawki, ciśnienia itp. ale porównawcze czyli to co komputer chce, a co jest.

Logi, jak masz, to możesz wrzucić ale z nich, nic ciekawego na razie raczej nie wyjdzie, poza tym co wiadomo, że jest do zrobienia/sprawdzenia.

Ja jeżeli już miałbym coś zacząć robić, w ogóle przy takim aucie, to najpierw podstawy, o których "wyznawcy komputerów" zapominają;) czyli
- kompresja
- oględziny cylindrów kamerą inspekcyjną
- dymiarka
i na pewno "nie ufałbym", że ktoś coś zrobił/wymienił więc:
- wtryski bym sprawdził osobiście.

Ostatnia edycja:

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
34
Miasto
Błonie
po jeździ na prostej jak stół drodze z prędkością 110-120km + tempomat spalanie stabilizuje się na ok 7,2L czyli ok ale po chwili spalanie idzie do góry do 11L pomimo że nikt nie dodaje gazu a droga dalej jest równa. Load silnika rośnie wprost proporcjonalnie czyli sterownik skądś dostaje info o rosnącym obciązeniu.
Obciążenie dla ECU to najczęściej MAP.
Ale w sytuacji, gdy z 7.2L samoczynnie przechodzi do 11L to ja bym podejrzał co się dzieje z takimi parametrami jak:
1. Wysterowanie EGR
2. EVAP
3. ALT DUTY
4. Sonda lambda

Do góry Bottom