• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1,5 Dci Co go dusi?

Pieczatki

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
e-pieczatki24.pl
Laguna 1,5 dci. Trzyma fabryczną moc 110km. Wtryski, turbina ok. Nie dymi, niski przebieg. Po wgraniu programu na którym powinna mieć pod 130km (+0,2 bara) osiąga jedynie 117km. Od czego zacząć?

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Czyli klient zasięg opinii na forum bo tunerowi wiedzą się skończyła ? Śmiech w . Uj

Pieczatki

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
e-pieczatki24.pl
Nie mam dostępu do softu. Co do wiedzy gościa raczej nie można mieć zastrzeżeń. Oprócz hamowni ma duży warsztat specjalizujący się w dieslach. Naprawia pompy, wtryski.... Dwa razy podchodził do tematu i rozłożył ręce. Co mogę dodać to zaślepiony wcześniej EGR, choć nie sądzę by miało to najmniejsze znaczenie. Moment poszedł w górę o 40nm i samochód jest dynamiczniejszy, ale wrzost mocy o 7 km to malutko jak na ten silnik. Po zwiększeniu ciśnienia o kolejne 0,2 bara moc wzrosła zaledwie o 2 km i tu dostałem radę by pozostać na niższym progu bo efekt żaden a szkoda turbo. Tak jak wspomniałem 2 razy się z nim męczył. Kombinował z ciśnieniem, czasami otwarcia wtrysków i co nie tylko. Dlatego podejrzewam jakieś ograniczenie mechaniczne. Filtr cząstek raczej przedmuchany. Fabryczną moc trzymał, filtry nowe, paliwo premium...

Do góry Bottom