• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.5 dci regenerowana pompa delphi zatarta po kilku minutach pracy.

Dawid DDG

Uczestnik
Punktów
1
Witam wszystkich. Bardzo proszę o poradę i opinię.

Czy jest tutaj jakis specjalista od regeneracji układów wtryskowych diesla?

Mam problem z 1.5 dci z Renaulta.
Auto straciło moc, błąd 1 wtryskiwacza, nie odpala. Diagnoza - zatarta pompa, opilki w układzie.

Demontaż pompy, wtryskiwaczy, listwy i przewodów. Wszystko wysłane do firmy, która zregenerowała pompe i wtryski oraz wyczyściła listwe i przewody.
Demontaż zbiornika paliwa i czyszczenie, wyczyszczony kosz paliwowy, przewody od zbiornika, nowy filtr paliwa i nowe paliwko.

Montaz wszystkich części, nabicie paliwa gruszką. Odpowietrzenie układu z poluzowanymi nakretkami przy wtryskiwaczach. Podpięcie wtyczek wtryskiwaczy. Auto odpaliło od strzała.

Wystawiłem samochod na zewnątrz zostawiłem odpalony silnik. Podchodzę po kilku minutach a silnik kuleje. Podłączyłem kompa - blad 1 wtryskiwacza. Skasowalem błąd odpaliłem i jest ok. Przejechalem się wszytsko git. Zostawiłem na pol godziny żeby popracował. Po tym czasie sprawdzone. Wszystko ok. Klient zabrał auto.

Wraca następnego dnia i mówi, że jest problem. Przejechl 10 km i wyskoczył błąd oraz trzesie silnikiem.

Pierwszy wtryskiwacz zawieszony. Pełno grubych opiłkow w paliwie. Wszystko odesłane do firmy która regenerowała. Stwierdzili ze zle oczyszczony uklad z opiłków spowodował ponowne uszkodzenie.

Wszystko zrobiłem jak zwykle. Z najwieksza starannością. Nigdy nie miałem takich problemów a robiłem tak samo wiele razy.

Czy to możliwe, że zostało kilka opilkow i zniszczyły pompe w tak krótkim czasie?

rausman

SuperMechanior
Punktów
47
ktoś zawinił, ale kto dokładnie? Tutaj myślę, że klient będzie musiał pogodzić się z niefartem.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Do sedna ... wymienione Czy czyszczone ? Jak czyszczone to zero gwarancji .... utopione pieniążki....

Dawid DDG

Uczestnik
Punktów
1
Zbiornik i przewody wyczyszczone osobiście, listwa wtryskowa i rurki paliwowe wyczyszczone przez firme ktora regenerowała wtryski i pompe.
Nie dostałem żadnych wytycznych aby wymienić zbiornik i przewody a gdy zadzwoniłem z problemem zapytano mnie czy wyczyściłem uklad z opiłków wiec rozumiem ze akceptują takie działanie.
Bardziej chodzi mi o to czy to możliwe aby sprawna, dobrze zregenerowana pompa na dobrej jakości częściach bez wad materiałowych moze ulec uszkodzeniu po tak krótkim czasie.
Nie raz spotkałem się z małą ilością opiłków podczas okresowej wymiany filtra paliwa i te samochody jeżdżą bez problemu do dzis i nic się nie dzieje. A tu taki psikus.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Czy jest tutaj jakis specjalista od regeneracji układów wtryskowych diesla?
...ale tam chyba jest filtra paliwa i wyłapuje co nieco? A za filtrem to wyczyściłeś mówisz. To skąd się wziął opiłek we wtryskiwaczu?
No, ok niech będzie że może coś przeoczyłeś i szlag trafił wtryskiwacz.
...ale skąd mnóstwo opiłków w paliwie się wzięło przed filtrem znowu?

Pompa źle zregenerowana.

"Czy to możliwe, że zostało kilka opilkow i zniszczyły pompe w tak krótkim czasie?" - Niemożliwe.
listwa wtryskowa i rurki paliwowe wyczyszczone przez firme ktora regenerowała wtryski i pompe
Ja tam nikomu nie wierzę. Nawet jak oglądam te YT autorytety, to się nóż w kieszeni otwiera. Zero sterylności. Paproki.

Bardziej chodzi mi o to czy to możliwe aby sprawna, dobrze zregenerowana pompa na dobrej jakości częściach bez wad materiałowych moze ulec uszkodzeniu po tak krótkim czasie.
A niby jak, scoro masz filtr paliwa? Może Nam ktoś wytłumaczy zaraz tę kwestię.
A wszystko za filtrem mówisz, że sterylne. To co przeniknęły z eteru kosmicznego te opiłki.

Mogło zapchać wtryskiwacz, ale nie sądzę, że po tak krótkim czasie zatarłoby pompę (kilkoma pozostałymi opiłkami). Pompa źle zregenerowana, albo "regeneratorzy" niedokładnie wyczyścili gadżety.
O ile nie było to czyszczenie kompresorem i pokręcenie kilka razy dla zabawy pompą. TAK SIĘ ROBI PIENIĄDZE. ILE WZIĘLI ZA CAŁOŚĆ?

Paprok tu paprok tam....
Automatyczne połączenie postów:

Dwa koła za podmuchanie kompresorem w powietrze dla zabawy pogwizdując.

Od strony ludzkiej ważne jest jakie masz relacje z tym "pompiarzem". Jeżeli stale mu przynosisz dochód, to może Cię nie poświęcił w imię dwóch skromnych tysiączków.
Zawsze powie, że źle oczyszczony układ i ch. mu zrobisz.

Jeżeli mu "podpadłeś", albo jest zwykłym oszustem, no to niestety. Woli od razu zarżnąć kurę, a nie lizać jej jajka.

Ostatnia edycja:

Dawid DDG

Uczestnik
Punktów
1
...ale tam chyba jest filtra paliwa i wyłapuje co nieco? A za filtrem to wyczyściłeś mówisz. To skąd się wziął opiłek we wtryskiwaczu?
No, ok niech będzie że może coś przeoczyłeś i szlag trafił wtryskiwacz.
...ale skąd mnóstwo opiłków w paliwie się wzięło przed filtrem znowu?

Pompa źle zregenerowana.

"Czy to możliwe, że zostało kilka opilkow i zniszczyły pompe w tak krótkim czasie?" - Niemożliwe.

Ja tam nikomu nie wierzę. Nawet jak oglądam te YT autorytety, to się nóż w kieszeni otwiera. Zero sterylności. Paproki.

A niby jak, scoro masz filtr paliwa? Może Nam ktoś wytłumaczy zaraz tę kwestię.
A wszystko za filtrem mówisz, że sterylne. To co przeniknęły z eteru kosmicznego te opiłki.

Mogło zapchać wtryskiwacz, ale nie sądzę, że po tak krótkim czasie zatarłoby pompę (kilkoma pozostałymi opiłkami). Pompa źle zregenerowana, albo "regeneratorzy" niedokładnie wyczyścili gadżety.
O ile nie było to czyszczenie kompresorem i pokręcenie kilka razy dla zabawy pompą. TAK SIĘ ROBI PIENIĄDZE. ILE WZIĘLI ZA CAŁOŚĆ?

Paprok tu paprok tam....

Dwa koła za podmuchanie kompresorem w powietrze dla zabawy pogwizdując.

Od strony ludzkiej ważne jest jakie masz relacje z tym "pompiarzem". Jeżeli stale mu przynosisz dochód, to może Cię nie poświęcił w imię dwóch skromnych tysiączków.
Zawsze powie, że źle oczyszczony układ i ch. mu zrobisz.

Jeżeli mu "podpadłeś", albo jest zwykłym oszustem, no to niestety. Woli od razu zarżnąć kurę, a nie lizać jej jajka.
Ogólnie firma, która to robila to bardzo duży zaklad z wieloletnim doświadczeniem. Są u nas na rynku od wielu lat. Robilem u nich kilka razy wtryski ale nigdy pompy. Zawsze było ok. Narazie rozmawiałem z pracownikiem, który twierdzi ze oni zrobili wszystko jak należy a teraz ma przekazać sprawę szefowi i z nim bede załatwiał wszystko. Zapłaciłem u nich okolo 3000 zł.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
3 koła to niezła kwota za ewentualne nic nie zrobienie. A ile to jest firm które bazując na wyrobionej renomie kroi klienta. Nawet jeżeli muszą zejść z rynku. Rżną potem głupa zwalając winę na klienta. Sam dokładnie wiesz, że nie dasz sobie ręki uciąć że wszystko po Twojej stronie zostało zrobione z należytym pietyzmem. I na tym się bazuje.
Nawet, jak popełnili ludzki błąd, to i tak się do niego nie przyznają.

Chyba masz jakiś protokół z testów. No niestety zasada ograniczonego zaufania. Jedziesz na drugi niezależny zakład i też protokół z testów.
Jak już ich sprawdzisz i wiesz że są "uczciwi i rzetelni" to potem sobie można odpuścić takie wycieczki.
Niestety nie jest to za darmo i kosztuje.

Tylko teraz sobie policz ile to wszystko kosztuje pieniędzy i nerwów. Klient czeka na samochód...a jak wróci drugi raz, to już tylko linka holownicza Ci została zawieszona na zapleczu.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Chyba masz jakiś protokół z testów.
Taki protokół to ma gościu w kompie uniwersalny i drukuje i daje do każdego wtryskiwacza, lub pompy co to niby ,,zregenerowali,, :D
Jak nie stoisz nad ,,regenerentem,, i nie patrzysz mu na łapy co robi - oczywiście trzeba się znać na tym - to ci wciśnie każdy kit...:D

euroserwis8

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
99
Miasto
Piaski
Tak czy siak musisz klientowi zrobić jeszcze raz na swój koszt. A czy to wina pompiarza czy Twoja sam chyba jesteś w stanie wydedukować.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Taki protokół to ma gościu w kompie uniwersalny i drukuje i daje do każdego wtryskiwacza, lub pompy co to niby ,,zregenerowali,, :D
Jak nie stoisz nad ,,regenerentem,, i nie patrzysz mu na łapy co robi - oczywiście trzeba się znać na tym - to ci wciśnie każdy kit...:D
Dlatego się jedzie do drugiego pompiarza i robi to samo. Wtedy widzisz czarno na białym, że ktoś w ch. wali.
Tak, jak napisałem wyżej.

Oczywiście później się wyłga, że musiała się maszyna rozkalibrować...albo wymyśli inną bajkę.

Tak czy siak musisz klientowi zrobić jeszcze raz na swój koszt. A czy to wina pompiarza czy Twoja sam chyba jesteś w stanie wydedukować.
Obawiam się że on już woli zapłacić za wszystko i nie robić tego drugi raz. Bo jak będzie powtórka, to po chłopie.

euroserwis8

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
99
Miasto
Piaski
Moja pompiara:) ( dziewczyna rządzi w robotą w tej firmie i ma pojęcie) w takich przypadku idzie mi mocno na rękę . W sumie raz była taka sytuacja.

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
260
Miasto
.
Generalnie jak szukałem 2 lata temu klamotów do regeneracji tej pompy (co prawda w mondeo mk3) to powiem wprost że nigdzie już nie było do niej gratów dostępnych (tylko na ali*****s można zamówić jakieś części wyprodukowane w ich krainie).

Dawid DDG

Uczestnik
Punktów
1
Udało się jakoś dogadać z firmą, która to robila.
Naprawia wszystko na gwarancji ale nie zwrócą za moja prace. Wiec zaczynamy czyszczenie od nowa. Procedura taka sama ale tym razem sprawdzę wszystko 10 razy i udokumentuje zdjęciowo. Zobaczymy co będzie.

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
A tak nawiasem to zapytaj klienta gdzie tankuje ewentualnie niech zmieni stacje może to paliwo jest za suche. Generalnie z naszymi paliwami to różnie bywa. Wszystko teraz takie Eko

A tak nawiasem to zapytaj klienta gdzie tankuje ewentualnie niech zmieni stacje może to paliwo jest za suche. Generalnie z naszymi paliwami to różnie bywa. Wszystko teraz takie Eko
A Obajtek ci powie ze pomyłki się zdarzaja:dead:

Do góry Bottom