• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.5dci zbyt wysokie ciśnienie na powrocie układu zasilania.

teeken

Nowy
Punktów
1
Na wstępie chciałbym przywitać wszystkich forumowiczów. Mam następujący problem. Ostatnio zrobiłem sobie wymianę oleju i filtrów w tym filtra paliwa. Po wymianie na czwartym wtryskiwaczu zaczęło uciekać paliwo z wężyka przelewowego na wtrysku. Poprawiłem go i dociagnalem trytytką. Kolejne wężyki też zaczęły przepuszczać więc zrobiłem to samo. Teraz niby przy wezykach jest sucho gdyż dokładnie oczyściłem wszystko wokół głównie wtyczki sterowania i samie wtryskiwacze. Ale na 2,3i 4 wtrysku wciąż pojawia się paliwo . Delikatnie sączy się tak jakby spod łapki mocującej wtryskiwacz i ścieka po bloku. Przewody zasilające są suche. Przed wymianą było wszystko ok a teraz śmierdzi paliwem. Filtr paliwa to Filtron ap980/7. Czy jest możliwe że zamieniłem na nim przewody i to powoduje wzrost ciśnienia. Nie mam pomysłu na ten problem a w piątek chciałbym się za to zabrać na wolnym. Za udzieloną pomoc z góry dziękuję.

teeken

Nowy
Punktów
1
Zobaczymy mam stary filtr. Zamontuję i zobaczymy czy problem zniknie.

teeken

Nowy
Punktów
1
Stary filtr założony i wszędzie sucho. 45 minut na chodzie i sucho. Filtr się okazał że jest to Kamoka. Ale co mu dolega nie mam pojęcia dmuchałem przez wszystkie wyjścia i oporu nie czuje ale może jak zaciąga paliwo to się robi jakieś ciśnienie. 16844910349913849663831629600536.jpg

teeken

Nowy
Punktów
1
Filtr po oczyszczeniu z paliwa i dokladnych oględzinach na powrocie czyli czarna końcówka ma zaworek . U góry jest strzałka kierunku powrotu paliwa ale dmuchając ustami zgodnie z kierunkiem słychać jak aktywuje się zaworek i stwarza opór. W drugą stronę oporu nie ma. Teoretycznie końcówkę można przełożyć i opór zniknie ale ja mimo wszystko oddaje filtr do reklamacji i zobaczymy co z tego wyjdzie. Na razie pojeździ na starym filtrze do wyjaśnienia się sprawy. Informacje pozostawiam dla potomnych

Do góry Bottom