• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.6 bluehdi vs 2.0 bluehdi

Rysiek8024

Uczestnik
Punktów
2
Witam

Obecnie uzywam P407 z 2005 z 2.0 hdi rhr 136 KM z automatem 4b ZF4HP20 , 400 tys km nakręcone, o ile techniczne bez większych uwag , szczególnie do silnika , to zaczęło chrupać progi (kruszą sie takie "listwy" na łączeniu progów pod autem) i kilka wykwitów na błotnikach z przodu i klapie z tyłu . Generalnie auto do dojechania, bo warte ze 3 tys max.

Z wolna zastanawiam sie nad następcą dla P407. Prawdopodobnie skusze się na P308 T9 , z 1.6 bluehdi 120 KM . Jakie macie opinie o tych silnikach bluehdi ? Sporo czytalem na grupach o problemach z UPG w 2.0 bluehdi, w 1.6 bhdi rzadkośc , ale tez sie może się trafić , o problemie z adblue wiem ,kwestia zrobić ( regenerowac pompę) czy usunąć..

Zona użytkuje P308 T7 z 1.6 dv6c 8V 112 KM , wyryski piezoelektryczne siemensa, przy 260 tyś km wyniana wtrysków na nowe ( 1 stos piezo kaput, jeden wtryskiwacz co kilka dni błędy korekcji, 2 inne sporadycznie błędy korekcji) . W każdym razie , nowe wtryski dostał i zrobił 50 tyś km bez uwag póki co .

Zastanawiałem sie tez nad P5008 , ale tam z racji dużej budy, tylko 2.0 hdi / bhdi .
Zalezy mi bardziej na kosztach obsługi/ naprawy niz mocy , a jakoś się boję tych 2.0 bhdi.

Do góry Bottom