• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.6 hdi dziwne dźwięki z okolicy rozrządu

Marex88

Początkujący
Punktów
0
Witam, z okolic rozrządu po rozgrzaniu silnika dochodzą dziwne dźwięki nie jednostajne, przy zwiększeniu obrotów częstotliwości się zwiększa ale głośność pozostaje na tym samym poziomie, macie pomysł co to może być? Wklejam link z filmikiem, od 8 sek najlepiej to słychać

Pozdrawiam

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
177
Miasto
Warminsko maz.
Rozrząd jak napisałeś zmieniany 5tys km, jedz do mechanika, który to robił niech szuka gdzie leży problem. Na tą chwilę co można napisać? Dźwięk może pochodzić z każdej części która się obraca w tym obszarze.

Marex88

Początkujący
Punktów
0
Rozrząd wymieniałem sam, przez 2 tys było cicho dopiero potem zaczęły się takie dźwięki wydobywać na ciepłym silniku, rozrząd firmy dayco, pytam bo może ktoś miał podobnie

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
604
Przecież napinacz pracuje...a tu jakby za bardzo pracował...
Zresztą to są takie wróżby.

Zdejmiesz i się okaże, że to jednak coś innego.

Sam go zakładałeś, to w czym problem? Replay.

Marex88

Początkujący
Punktów
0
No w sumie pracuje, dziś odkręcę górna osłonę rozrządu i zobaczę chociaż czy pasek się nie rozwala, całość już po świętach, mam nadzieję że nic się nie rozpadnie do tego czasu, ale jak na zimnym jest cisza to chyba nie ma aż takiej tragedii, najgorzej że na rozrząd składa się 3 rzeczy oprócz paska i trzeba będzie może nawet 3 razy rozkręcac i składać, całe szczęście że w tym silniku nie ma dużo roboty z tym.

A jakiej firmy rozrząd polecacie? Ja założyłem dayco bo taki był oryginalnie.

Pozdrawiam

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1664
Jakieś własne doświadczenia pod tym względem?

a przypomniał mi się klient co naczytał się, że naciąg paska sprawdza się naciskając palcem i ma by tyle mm ugięcia. tylko jakoś nikt tam chyba nie wspomniał, żeby nie robić tego przy pracującym silniku. efekt wiadomy: zdarty opuszek kciuka dosłownie do kości. wtedy jeszcze były "klasyczne" klinowe paski z materiałem na wierzchu, więc bardzo szorstkie. teraz wielorowkowe są bardziej takie gładsze

Marex88

Początkujący
Punktów
0
Zdjąłem górna osłonę rozrządu i na rolce zobaczyłem takie coś jak na zdjęciu, jak by jakiś stopiony plastik czy coś, co to może być, dało się to zdrapac śrubokrętem IMG20231219184745.jpg

voodo

SuperMechanior
Punktów
204
I naprawę nie wystarczyło ci to aby zajrzeć głębiej? Tym bardziej, że sam to ogarniasz?

Marex88

Początkujący
Punktów
0
I naprawę nie wystarczyło ci to aby zajrzeć głębiej? Tym bardziej, że sam to ogarniasz?
Chce zajrzeć i zdjąć cała osłonę ale nie mam na to czasu auto jest cały czas potrzebne po świętach dopiero będę miał czas to ogarnąć, a teraz na szybo zobaczyłem czy pasek cały i czy nie wibruje czy coś, ale z nim wszystko w porządku

Marex88

Początkujący
Punktów
0
A będę mógł odpalić bez poduszki od strony rozrządu? Będzie podparty na pod misę olejowa, czy lepiej nie ryzykować?

Marex88

Początkujący
Punktów
0
Witam znalazłem podobny dźwięk tym razem w audi

Jak widać po komentarzach to nie jest odosobniony przypadek,

A tak wgl to ile powinny się trzymać oznaczenia na pasku, bo po 5k nie widzę już żadnego oznaczenia na nim wszystko się starło, pasek dayco, oryginał miał prawie 140k i tam wszystkie napisy widać, czy to znaczy że nowy pasek marnej jakości oznaczenia czy coś ciężko chodzi i się wytarło?

Marex88

Początkujący
Punktów
0
Zdejmij osłonę, odpal silnik, to od razu zobaczysz co napindala...śrubokręt, stetoskop przykładasz, jak jest miejsce...
Rozebrałem i nic nie zobaczyłem, rozrząd pracuje prawidłowo, napinacz pracuje prawidłowo, przejrzałem trochę internet i okazuje się że pasek rozrządu wydaje takie dźwięki, złożyłem do kupy i narazie jeżdżę, ponoć po jakimś czasie się trochę wyciszy

Do góry Bottom