• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.6 hdi krocce filtra paliwa

Eternit

Początkujący
Punktów
5
Miasto
Warszawa
Witam potrzebuje poradę, 1.6 hdi znajomy próbował wymienić sam filtr paliwa nie napełnil filtra i odpalił samochod. Oczywiście skutkowało to zapowietrzeniem układu paliwowego. Nie mam zbyt dużego doświadczenia z tymi silnikami. Czy dobrze rozkminiam przewody czytając od lewej 1.paliwo z baku 2.przelew 3. Zasilanie?
W którym miejscu najlepiej pod piąć się z Pompka vaccum żeby to dobrze odpowietrzyć? Tą ręczną pompkę to mówił że idzie umrzeć żeby to napompować.
dzieki

Załączniki

• dd65e39f-2133-4daf-94c9-9469bbd97820.jpeg
    dd65e39f-2133-4daf-94c9-9469bbd97820.jpeg
    416,5 KB · Wyświetleń: 38

Ursusraketa

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
138
Przecież masz pompkę ręczna na tym zdjeciu , czemu twierdzisz że ciężko jest tak odpowietrzyć

Ostatnia edycja:

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
34
a ja 2-3 tygodnie temu pompowałem tą atrapą paliwo do suchego filtra i układu

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Ja kupiłem sobie gumową gruchę na Allegro z zaworem zwrotnym i tak jak wcześniej by odpowietrzyć pompę w 2.9 TD(uszczelniałem krócce doprow.ON do wtryskiwaczy,musiałem zalać pompę ON ,czyli odpiąć przewód z filtra do pompy,i pompka elektryczną pompować aż do pojawienia sie ropy na odkręconych dopływach do wtryskiwaczy,inaczej ni uja,nie chciał odpalić nawet po zalaniu pompy,tak dzieki tej gruszcze odpalił od razu,naturalnie po podpompowaniu musiała stać się twarda i w przelewach pojawić się ON,bardzo wydajna,pompuje ropę pędzikiem,specjalnie zrobiłem próbę by sprawdzic czy wtedy odpali, u mnie jest tak,że jeśli komp wyczuje problem z odpaleniem ,wyłacza rozrusznik,nie pochechla,natomiast gdy wyczuje nadzieję na odpalenie,to rozrusznik kręci nawet gdy wyłączę zapłon.Nie mogę chechlac nawet gdybym mógł na pustej pompie bo ją przytrę i finito.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Odpinasz przewód na filtrze przekręcasz zapłon, tryska fontanna.
Potem luzujesz nakrętki na wtryskach, kręcisz 5 razy. Zakrecasz. Potem normalnie odpalasz. Za dziesiątym odpali.

Do góry Bottom