• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen Berlingo 1.6 HDI - 2015r, 66tys km - regulacja ciśnienia paliwa

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
Witam,
znowu citroen, znowu berlingo.
Silnik 1.6 hdi, 92km o którym szczerze mówiąc niewiele wiem.
Auto na trasie z niemiec zgubiło moc, po wyłączeniu zaczęło normalnie działać.
Błąd ciśnienia na szynie CR. Nieosiągnięte zadane ciśnienie paliwa.
Czy ktoś z was ma doświadczenie z tymi silnikami?
Czy przy tym przebiegu mogą wystąpić problemy z elementami układu paliwowego? zaworki? czujnik?
Czy te silniki mają też problemy z pompami sypiącymi opiłkami?
Układ sterowania jest Boscha,ale czy układ wtryskowy też, tego jeszcze nie wiem.

Nie za bardzo wiem co zrobić, bo to jednorazowa usterka... póki co.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Jak sterowanie boscha to reszta pewnie nie inaczej, jeśli chodzi o usterki układu paliwowego to tak jak w każdym czyli wszystko się może zdarzyć, przede wszystkim filtr paliwa, przy tym przebiegu jeśli jeszcze nie wymieniany to już czas, może być przytkany. Potem test wtrysków na wyciekanie i na końcu regulator ciśnienia.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
Nawet samo paliwo,mam tez hdi i mnie w konia zrobilo a winne bylo tylko paliwo,o maly wlos nie wylozylem dwoch klockow na wtryski

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Filtr paliwa można i paliwo profilaktycznie wymienić. Sprawdzić ciśnienie na szynie i przelewy,wtedy powinno być coś wiadomo

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
użytkownicy tego auta powiedzieli, że check się zaświeca jak silnik się mocno zagrzeje.
Podobno na ciepłym trzeba też dłużej zakręcić rozrusznikiem, zanim zapali.
I wracając świecił się check i dpf. Odczytywałem texą, to był tylko błąd regulacji ciśnienia.
Stopień zapełnienia dpf koło 30%.
Czy tu kontrolka pojawia się podczas wypalania? czy check i kontrolka dpf są jakoś powiązane?

123 maxim

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Lębork
sprawdż korek wlewu paliwa, czy nie robi podciśnienia w zbiorniku?

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
Wygląda na to, że siedzi tam pompa boscha CP 4.1, zawór wydatku na pompie. Ale zaworu regulacji ciśnienia znaleźć nie mogę. Na listwie z widocznej strony jest tylko czujnik ciśnienia, reszta jest tak skutecznie schowana, że trzeba chyba połowę osprzętu zdjąć, żeby do tego dojść...
ktoś biegły w tym temacie? czy cp4 miały układy bez elektrycznego regulatora ciśnienia?
pompa wstępna jest mechaniczna, na pompie

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Regulator ciśnienia musi być na pompie lub na listwie o innej opcji nie słyszałem, coś musi regulować ciśnienie.

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
udało mi się załatwić taką pompę. No i na pompie jest zawór wydatku, tylko.
Na listwie tylko czujnik ciśnienia...
pompa CP4.1, jednotłoczkowa

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Nie miałem jeszcze styczności z tym rodzajem pompy ale poczytałem trochę na jej temat i wychodzi na to że to ten regulator wydatku jest odpowiedzialny za regulacje wysokiego ciśnienia. Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi.

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
pytałem, bo mam książkę o diagnozowaniu CR, ale tam jak byk, że przy CP 4.1 wtryski piezo, zawór wydatku, i zawór regulacji ciśnienia. Dlatego zgłupiałem.
No nic, podmienię zawór na pompie i zobaczymy co dalej

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Właśnie naprawiam Mini z 2015r. Na takiej pompie i u niego jest regulator ciśnienia na listwie. Czyli teoretycznie w twoim przypadku powinno być tak samo. Na twoim miejscu zaczął bym od sprawdzenia wtrysków na wyciekanie.

Do góry Bottom