• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen Berlingo Long 2019r 1.6 hdi 100KM brak komunikacji z pompą multiplexowa.

Alldente

Nowy
Punktów
4
Witam, posiadam auto Citroen Berlingo Long 2019r 1.6 hdi 100KM pojawiły mi się błędy związane z zbiornikiem fap:

U1F3C 87- Brak łączności z pompą domieszkowania paliwa.

U0118 87- Pompa domieszkowania multipleksowana. Charakterystyka błędu: Defekt sieci CAN efekt multipleksowanej pompy domieszkowania.

P1435 00- Pompa domieszkowania multipleksowana. Charakterystyka błędu: Defekt sieci CAN efekt multipleksowanej pompy domieszkowania.

Przy próbie kasowania błędu Diagbox 9.85, błędy powracają od razu.
Został wymieniony i zbiornik na nowy ASO oraz wlany do pełna płyn fap. Podłączyłem sam sterownik oraz pompę co znajduje się przy zbiorniku i pokazuje 0.2V napięcie bez sterownika i pompy pokazuje okolice 12V.
Może ktoś z was ma dostęp do schematów jak idzie instalacja przez auto.

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
672
Miasto
WLKP
Tam masz we wtyczce -zasilanie 12V ,Mase,i LIN do komunikacji.Bezpieczniki sprawdz.Jezeli szukasz info to bys pomyslał chociaz o podaniu danych.Myslisz ze tylko ty masz w jednym rodzaju silnik i nie ma juz innych.

Alldente

Nowy
Punktów
4
Tam masz we wtyczce -zasilanie 12V ,Mase,i LIN do komunikacji.Bezpieczniki sprawdz.Jezeli szukasz info to bys pomyslał chociaz o podaniu danych.Myslisz ze tylko ty masz w jednym rodzaju silnik i nie ma juz innych.
Bezpieczniki sprawdzone ale nie wiem o jakie dane chodzi? napisałem 1.6hdi 100km 2019r berlingo long.
Automatyczne połączenie postów:

Po podłączeniu do wtyczki multimetra zasilanie miernik pokazuje na jednej 12V, a po podłączeni kontrolki razem z multimetrem lub po podłączeniu pompy napięcie spada do 0V.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1574

i znowu wychodzi, że mierzenie zasilania miernikiem bez żadnego obciążenia to lipa :)
podłącz tam przynajmniej żaróweczką 12V i wtedy sprawdzaj co się dzieje. będziesz wiedział czy to wina zasilania czy pompa robi zwarcie.

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
672
Miasto
WLKP
Dokładnie.Miernik to sie nadaje do zmierzenia napiecia bez obciazenia.Kontrolka z zarówką prawde powie.

Alldente

Nowy
Punktów
4
Sprawdzane było z miernikiem i kontrolką z żarówką. Sam miernik pokazuje 12V, miernik z wpiętą pompą do kostki lub przyłożenie kontrolki z żarówką do samego zasilania pokazuje 0V.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
982
Miasto
PGS
Pompy dodatku padają... już kilka wymieniłem. Im nowsze auto tym większy szrot wkładają . Taka dzisiaj motoryzacja ...

suchy8374

Początkujący
Punktów
0
Programowałeś wymianę zbiornika w ASO?
Z tego co kojarzę po 15 albo 16 roku trzeba robić programowanie zbiornika online.
Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Punktów
0
Czesc, generalnie jest tam troche zabawy po wymianie zbiorniczka i napelnieniu. co prawda walczylem z lwem z 2016 mimo to jednak to identyczny problem. sama wymiania nic nie da musisz to nadpisac

Do góry Bottom