• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.6 Hdi - remont możliwy?

szejos

Początkujący
Punktów
0
Witam.
Klientowi obróciło panewkę. Chciałby wyremontować obecną jednostkę.
Po wymontowaniu wału i zmierzeniu czopa, powinien wydać na pierwszy szlif.
Jednak nigdy nie remontowaliśmy tego silnika, więc chciałbym się dowiedzieć, czy producent tych silników takową opcję w ogóle dopuszczał? Blok aluminiowy.

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Znając życie jednorazówka ale niech się inni wypowiedzą. Nadchodzą czasy że remonty często mijają się z opłacalnością niestety.
Jaka przyczyna obrócenia się tego łożyska ślizgowego ?

karol1851

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
43
Miasto
Orzysz
jak pod siebie to lepiej remontowac bo wiadomo co sie ma jak do sprzedania wymiana słupka i tyle niech sie inni martwiol bo niewiadomoco kupisz.ja wole remontowac a jak sie zatar to pompa oleju nowa inaczej nie skladaj

szejos

Początkujący
Punktów
0
Auto zostawiają dla siebie, oryginalny przebieg ok 110k.
W czasie jazdy mignęła im kontrolka ciśnienia, po zgaszeniu dolali oleju, bo niby mało było, ale po odpaleniu już stukało. Najgorsze, że parę kilometrów tak jechali.
Pompa oczywiście do przejrzenia, ale możliwe, że niski poziom oleju i rozszerzony przez wypalanie FAPa dobił silnik.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
To najgorszy silnik jaki może być. Pewnie nikt wcześniej nie robił w nim "czynności serwisowych", które przedłużyłyby jego żywotność. Nie baw się w remont bo wróci jak bumerang ;/ Jeżeli panewka stuka tzn że już w całym silniku są opiłki.

Jeżeli się będą upierać to na dzień dobry turbo do wymiany, przewód smarujący turbinę też. Do tego obowiązkowo wytnij DPF bo olej w nim pewnie też już jest. Oczywiście odma do wymiany (tez mały dekielek zaworów) bo pewnie też jest zasyfiona.
Wszystkie części kupuj oryginalne bo będą już "poprawione" (np przewód smarujący turbo grubszy czy też ulepszony smok).

Tak czy siak powodzenia. Przed świętami miałem takiego ze stopionymi tłokami. Wymieniłem silnik i z głowy.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Robiłem ok roku temu taka jednostke w S40 i smiga bez problemu bo robiłem w tamtym tygodniu stacyyjke w tym wozie.

elvis102

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
KrK
Wykonałem już kilka remontów takich silników więc na pewno da się zrobić. Jeżeli dla siebie polecam remont mimo iż drożej wychodzi niż wymiana samego słupka - zakładam nie wiesz co kupisz ..... Naprawiając wiesz że wszystko nowe i będzie długo służyć.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
a tak nawiasem to slupek niby dobry 3 klocki trzeba dać,i dalej nie wiadomo czy dobry bo rozkrecic nie wolno.
dolozyc tysiaka i jest zrobione.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
1szy szlif jest dopuszczalny, nowe wały w wiekszosci sa utwardzane do 0,3mm. Szlif zabierze z tego 0,125mm wiec tragedii nie ma. Robilem takie na 1szy i chodza do dzis, jednak do wieszkosci wole zalozyc nominal. Jezeli wszytsko dokladnie umyjesz powinno smigac wiele lat przy dobrym serwisie. A przyczyna pewnie tradycyjna, odma, smok lub brak oleju. Wymien chlodnice oleju, stara ciezko wymyc z resztek panewki.

szejos

Początkujący
Punktów
0
Dzięki wielkie za podpowiedzi. Oczywiście cały układ smarowania do sprawdzenia i czyszczenia.
Dam znać.

Karol19761976

Bywalec
Punktów
10
Wykonałem już kilka remontów takich silników więc na pewno da się zrobić. Jeżeli dla siebie polecam remont mimo iż drożej wychodzi niż wymiana samego słupka - zakładam nie wiesz co kupisz ..... Naprawiając wiesz że wszystko nowe i będzie długo służyć.
Witam, możesz podać jakie powinny być wymiary przy remoncie silnika ( 1.6 HDI ) 16 V lub gdzie są dostępne np : przerwa pierścieni w cylindrach , ogólnie dane pomiarowe mierzone średnicówką itp , bo wiadomo że blok może być ok ale reszta do wymiany lub odwrotnie ... Szukam takich danych ale nie mogę znaleść ?

Do góry Bottom