• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.6 Stilo rozrząd.

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
Teraz przyszlo mi do glowy " adaptacja kola fonicznego"

Ernesto13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
34
Miasto
Bydgoszcz
Sprawdź czy nie ma czasem adaptacji czujnika wału korbowego. Coś mi się przypomina że jakiś fiat miał taką opcję.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
341
Miasto
Piaseczno
Opis autora wskazuje na złe ustawiony rozrząd. Trzeba odczytać w końcu te błędy. Czy na tych blokadach ktoś już ustawił? Czy było dobrze u kogoś....czy to nowy nabytek i nie jesteś pewny?

adammm

Bywalec
Punktów
18
Miasto
Mińsk mazowiecki
stilo 2.4 benzynę ustawiałem i te blokady to jakiś .......... ustawiłem staromodnymi metodami bez blokad ale co się narobiłem to moje

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
341
Miasto
Piaseczno
W 2.4 masz blokady na krzywki... Spróbuj w 1.6 krzywki zobaczyć :)
Automatyczne połączenie postów:

Jak w silniku można zdjąć pokrywę zaworów do obejrzenia wałków to ustawienie rozrządu jest wykonalne jak znasz zasadę pracy silnika. Ale w 1.6 masz walki w obudowie i takie ustawianie nie wchodzi w grę.

Reptile666

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Dobra, zrobiona adaptacja koła fonicznego. Niestety nie pomogło.
P1687
P0340
P0105
P0110
Na moje to dalej rozrząd, ciśnienie w kolektorze 430.
Na tych blokadach HP wałek nie powinien się ruszać, a mogę z 2mm przekręcić w prawo lub w lewo go, jak to możliwe?
Wczoraj ustawiłem 4x rozrząd. Rozłożyłem się na fiatowskim 1.6...

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
341
Miasto
Piaseczno
Nie rozłożyłeś się, tylko nie używasz prawidłowych blokad. Ciśnienie w dolocie tylko to potwierdza. A głowica była na gotowo robiona?
Automatyczne połączenie postów:

Błąd mapsensora, przepustnicy, i czujnika walka rozrządu.... masz wiedzę czy przed uszkodzeniem paska rozrządu auto jeździło normalnie....

Reptile666

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Głowice dałem do warsztatu. Tam się nią zajęli.
Tak jeździło normalnie. :/ ludzie na tych HP ustawiają.. Ustawiają i na kropki, kreski i nawet bez i jest dobrze..

Załączniki

• IMG_20210109_130926.jpg
    IMG_20210109_130926.jpg
    3,1 MB · Wyświetleń: 14

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
341
Miasto
Piaseczno
Trzeba skupić się na błędach. zrobić diagnostykę. Czy wartości temperatury silnika, płynu jest w normie, przepustnica na biegu jałowym ile stopni jest otwarta....

kobra

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
145
Miasto
Bielsko-B
A jak ustawiasz GMP .Blokadą czy czujnikiem ? Bo jak blokadą to proponowałbym na czujnik .

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
341
Miasto
Piaseczno
W tym silniku WK nie ma blokady tylko znak na kole zamachowym. Ale i tak ustawiać powinno się na zegar...

kobra

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
145
Miasto
Bielsko-B
Ja wiem ,że nie ma blokady wału ,ale w zestawie ma blokadę więc dlatego zapytałem czy przypadkiem jej jakoś nie użył . A ustawienie wału na znaki też może być błędne bo zależy pod jakim kątem patrzysz . W tym wypadku jak coś nie działa należałoby zrobić tak jak należy czyli czujnik do ustawienia tłoka i odpowiednie blokady . Ponadto ciekaw jestem czy po spotkaniu zaworów z tłokami po prostu nie jest uszkodzony któryś korbowód .

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
341
Miasto
Piaseczno
Te zawory są takie liche i w dodatku pod kątem więc trzeba dużo szczęścia żeby coś więcej poszło... Ale różnie bywa.... Ciężko pomóc na odległość bo to co dla jednych oczywiste i nie podlega pisaniu to dla innych nowość i odwrotnie.

Reptile666

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Tzw błąd paralaksy, coś zapamiętałem ze szkoły :) oczywiście poprzez zegar GMP był ustawiany, i zgrywał się z kropką na obudowie rozrządu. Może wina leży po stronie blokad, ale inny ustawiali na tych HP. Spróbuję ostani raz w tygodniu ustawić go..

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
294
Miasto
Tarnów
Cześć wam :) mam mały problem jak w temacie z fiatem stilo 1.6. Mianowicie robiłem silnik po zerwanym pasku rozrządu, wszystko w miarę dobrze poszło, do czasu odpalenia.. Silnik po starcie zaczął nierówno pracować, co czuć ewidentnie w aucie. Do tego Engine i żółty trójkąt. Auto odpala bez problemu, odrazu, ma moc nie gaśnie ani nie chodzi tak ciapek. Rozrząd ustawiałem na blokadach, miałem "jakieś" jak widać były felerne.. Nie zwróciłem uwagi, na klin w blokadach. Co więcej, po 50km Engine zniknął, trójkąt dalej się pali, i dalej buja silnikiem. Jutro podepnę pod kompa.
Jakby miał ktoś z forumowiczów pożyczyć blokady do tej jednostki za opłatą, to byłbym wdzięczny. Pozdrawiam. Happy new year.
A to po tym zerwaniu paska silnik prawidłowo zweryfikowany czyli nie tylko góra ale i dół ?

Do góry Bottom