• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.6 TDCi regeneracja/ wymiana turbiny

Pankracy88

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Gdańsk
Witam wszystkich,

W najbliższych czasie prawdopodobnie czeka mnie wymiana turbiny w Focusie. Jest to już druga wymiana. Pierwsza była w 2016 roku przy przebiegu 230tys., regenerowana w Bosch Service Pawlik w Stalowej Woli ( robione przez poprzedniego właściciela). Obecnie samochód ma 295tys. i turbo wydaje się byc na wykończeniu. Co może być przyczyna tak szybkiego zużycia się turbiny? Olej zmieniam co 10tys.km, razem z filtrem powietrza. Samochodu nie pałuje na zimnym silniku i zawsze czekam przed zgaszeniem. Firma która regenerowała turbo ma dobre opinie, podobno używa markowych części, wiec jedyne co przychodzi mi na myśl to niechlujny montaż nowej turbiny.
Przy okazji chciałem spytać czy polecacie jakaś firmę na terenie Trojmiasta która porządnie regeneruje turbiny na dobrych częściach? I czy znacie mechanika lub tez kogoś z forum kto by podjął się ewentualnie wymiany turbiny zgodnie ze sztuka ( czyszczenie miski, smoka, dolotu, IC i wszystkich węży, wymiana przedwodu olejowego i usunięcie sitka z niego, wymiana uszczelek i sprawdzenie wszystkiego pod katem szczelności).
pozdrawiam

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
może to nie turbina ?
-odma wali olejem
-silnik sie kończy
-zła diagnoza
-podciśnienia
-sterowanie turbiną
-etc...................................
;)

Pankracy88

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Gdańsk
Jadąc w trasie pojawił się taki dźwięk jak w filmiku. Po powrocie zawiozłem auto do mechanika i powiedział ze turbina na wykończeniu ( na podstawie dźwięku). Samochód stracił moc (wcześniej zabieram się o 1700-1800 obr., teraz dopiero około 2200 zaczyna jechać ). W każdym bądź razie potrzebuje kogoś z Trojmiasta który sprawdzi co tam naprawdę dolega i zrobi to jak należy.

Pankracy88

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Gdańsk
Pewnie by się podjął, ale ja nie chce bo to jest mechanik który po pracy dorabia u siebie w garażu. Robi dobrze, ale takiej poważniejszej roboty mu nie zlecę bo widzę ze nie ma warunków żeby zrobić to tak jak chce, do tego tez nie będę miał żadnego papieru gdyby poszło coś nie tak.

Pankracy88

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Gdańsk

Strona zimna, cieplej nie sprawdzałem, a mam wrażenie ( na słuch) ze to ona bardziej hałasuje. W rurce idącej od odmy do przewodu łączącego filtr powietrza z turbina jest olej zmieszany z piaskiem.

roger18sx

SuperMechanior
Punktów
42
Miasto
SANOK
Mnie się wydaje że jest tak. Dawniej regeneracja turbiny kosztowała dużo a obecnie jest to tanie bo jest dużo tanich części do turbin z dalekiego wschodu. Dziś Janusz sobie może kupić na alledrogo nowy środek turbiny do swojego tdi i sam sobie go zamontować. Jak cena spadła to raczej na jakości musieli zejść. Gwarancja rok czy dwa lata ale wydaje mi się że było by ją ciężko wyegzekwować.

Pankracy88

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Gdańsk
Zaraz sprawdzę ofertę tej firmy.

co do sitka to wiem, jak kupiłem samochód i robiłem pierwszy przegląd ( filtry, oleje i rozrząd ) to powiedziałem mechanikowi żeby wyjął sitko z przewodu. powiedział ze wyjął, ale teraz się zastanawiam czy w ogóle tam zajrzał, bo to jest trochę więcej roboty. okaże się jak będę wymieniał turbo.

świerszcz.uk

Gaduła
Punktów
4
Standard zapchane sitko w przewodzie doprowadzającym olej
Ford i PSA zawsze to samo
Wyjmij sitko
Puzniej z 0.5l nafty wlej przepłukać silnik złej to nowy olej + jakiś dodatek do oleju typu MoS2 albo Militec i pojeździ kolejne 300t

Pankracy88

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Gdańsk
Dziś byłem u mechanika, zobaczył ze nie mam sitka i mówił ze zaciągało syf. Przewód będę wymieniał na nowy wraz z śrubami, on i gość od regeneracji twierdzi żeby sitko zostawić. Jak to w końcu jest ? Z tego co wyczytałem to lepiej wyjąc.

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2830
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Jak jest problem to zasada jest taka, że klientowi się mówi w przypadku jak nie ma sitka - że lepiej żeby było bo zaciąga syf, a jak jest to się mówi, że lepiej, żeby nie było bo blokuje przepływ. Ot cała filozofia.

Do góry Bottom