• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.6 TDCi regeneracja/ wymiana turbiny

Pankracy88

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Gdańsk
Witam wszystkich,

W najbliższych czasie prawdopodobnie czeka mnie wymiana turbiny w Focusie. Jest to już druga wymiana. Pierwsza była w 2016 roku przy przebiegu 230tys., regenerowana w Bosch Service Pawlik w Stalowej Woli ( robione przez poprzedniego właściciela). Obecnie samochód ma 295tys. i turbo wydaje się byc na wykończeniu. Co może być przyczyna tak szybkiego zużycia się turbiny? Olej zmieniam co 10tys.km, razem z filtrem powietrza. Samochodu nie pałuje na zimnym silniku i zawsze czekam przed zgaszeniem. Firma która regenerowała turbo ma dobre opinie, podobno używa markowych części, wiec jedyne co przychodzi mi na myśl to niechlujny montaż nowej turbiny.
Przy okazji chciałem spytać czy polecacie jakaś firmę na terenie Trojmiasta która porządnie regeneruje turbiny na dobrych częściach? I czy znacie mechanika lub tez kogoś z forum kto by podjął się ewentualnie wymiany turbiny zgodnie ze sztuka ( czyszczenie miski, smoka, dolotu, IC i wszystkich węży, wymiana przedwodu olejowego i usunięcie sitka z niego, wymiana uszczelek i sprawdzenie wszystkiego pod katem szczelności).
pozdrawiam

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Sitko wywal, daj nowy przewód zasilający. Nie zaszkodzi zwalić miskę i wyczyścić razem ze smokiem.

Pankracy88

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Gdańsk
Tak chyba zrobię. Przewód i śruby kupuje na własna rękę wiec zrobię dziurę w sitku i powiem żeby tam zamontował. Jeszcze mam kilka dni na zastanowienie.

świerszcz.uk

Gaduła
Punktów
4
Zrzucić miskę wszystko wymyć
Puzniej zalać z 5L ropy niech pochodzi na wolnych z 10min zlać to odczekać az dobrze ścieknie wszystko nowe filtry oleje.
Nagminny problem w ford Volvo citroen
Często to robimy (zatarte turbo)
W tedy zawsze nowy przewód z racji tego gdzie jestem sitko musi zostać gdyż puzniej na mnie spoczywa odpowiedzialność gdyby turbo znów kleklo a klient pojedzie na inny garaż i tam spr że sitka brak może mnie skarżyć, że to z mojej winy kolejne turbo padło, a te turbiny tutaj to szkoda gadać z jakością ich regeneracji ale nic na to nie poradze w sumie tu jak w stanach można wszystkich o wszystko skarżyć.
Ja robię to tak
1L nafty chodzi z 15min na wolnych zlewamy to, puzniej np 5L ropy chodzi znów na wolnych z 10min nastepnie
Miska out mycie smoka miski i reszty gratów, nowy przewód oryginał bo w Volvo kosztuje coś ok £17 sitko jeżeli klient chce to wyjazd z nim
Składamy wszystko na nowych gratach gotowe

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
W tedy zawsze nowy przewód z racji tego gdzie jestem sitko musi zostać gdyż puzniej na mnie spoczywa odpowiedzialność gdyby turbo znów kleklo a klient pojedzie na inny garaż i tam spr że sitka brak może mnie skarżyć, że to z mojej winy kolejne turbo padło
a jak założysz sitko z dziurką i turbo siądzie, to tak jakby wina połowiczna była wtedy. trochę Twoja a trochę sitka.

Pankracy88

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Gdańsk
Dziś rano oglądałem na pewnym kanale na yt ze zalanie silnika ropa i odpalenie na 5 minut grozi zatarciem. Ile w tym prawdy to nie wiem do końca.

świerszcz.uk

Gaduła
Punktów
4
Tyle w tym prawdy że to nie prawda bo ropa też jest "tłusta" i ma właściwości smarne po 2 nigdy nie zrzucisz oleju do końca i kolejna sprawa silnik nie jest pod obciążeniem.
W B6 1.9tdi przebieg prawie 400tys od 300tys tak robię i gdyby miał się zatrzeć to nie leciało by mu prawie pół bańki już a wręcz przeciwnie
Po 1 w swoich autach zawsze tak robię co wymianę oleju leje z 1L nafty 15min zlewamy co 3-4 wymianę oleju tak jak powyżej + 5L ropy 10min zlewamy czekam aż wszystko zleci
Przez ok 1000km olej zolciutki jak miód a jak wiadomo czemu olej w dieslu robi się od x czarny a no bo oprucz wiadomego zastosowania ma zbierać/czyścić silnik dla tego jest on prawie od x czarny po wymianie

Pankracy88

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Gdańsk
Cześć, czołem. Turbina zregenerowana, koszt to 2306zł ( w tym rura intercoolera i obudowa filtra oleju). Przyczyna uszkodzenia było metalowe ciało obce które zniszczyło wirnik od strony cieplej i zmienna geometrię. Pytanie jest co mogło dostać się do turbiny? Miska czysta, a przewód olejowy miał jeszcze sitko. Jakiś czas temu zauważyłem ze samochód trochę gorzej odpala, kręci dłużej. Powiedzcie, czy mozliwe jest żeby urwała się końcówka swiecy i wpadła do turbiny? Lub może macie jakieś inne pomysły?

Do góry Bottom