• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.6TDCi\HDi

Zielony34

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bielsko-Biała
Witam.

Zastanawiam się nad zakupem Forda Focusa mk2, lub Peugeota 308 1.6TDCi\HDI - 90KM.

Na co uważać w tych silnikach, oprócz wywalenia smoka na starcie? Czy te silniki mają jakieś szczególnie słabe strony?

Biorąc pod uwagę ogólną trwałość, łatwość napraw i ceny części, który z tych modeli będzie lepszym wyborem?

Po zakupie planuję robić remapowanie na okolice 110KM + ślepienie EGR i czyszczenie przepustnicy.

Focus raczej po FL, czyli 2007+, chyba, że trafi się jakaś "perełka" przedliftowa. Oba samochody będę chciał upolować z krajowego salonu.

Było brane pod uwagę Bravo 2 1.6MJ - 105KM, ale zrezygnowałem ze względu właśnie na dwumasę.

Co z odpalaniem zimą przy mrozach takich, jak panują teraz? Uszlachetniacze, nafta, czy na cały zbiornik można dolać powiedzmy z 2L PB95? Nie zaszkodzi to systemowi CR?

Napisałem w tym dziale, bo nie chciałem zaśmiecać działu Diesli.

Pozdrawiam.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
Krótko,kupisz z prawdziwym przebiegiem to będziesz jeździł i będziesz zadowolony,nawet 1.5dci.
Obydwa te auta sa naprawdę fajne.

Zielony34

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bielsko-Biała
Krótko,kupisz z prawdziwym przebiegiem to będziesz jeździł i będziesz zadowolony,nawet 1.5dci.
Obydwa te auta sa naprawdę fajne.

No posiedziałem wczoraj z godzinę na Allegro, porównując ceny części i oprócz rozrządu i sprzęgła, bo to są te same elementy w obu samochodach, pozostałe części wychodzą jednakowo cenowo. No może z LEKKĄ przewagą Peugeota, co jest dla mnie dziwne, bo Ford zawsze wydawał mi się najtańszy. Jedyna różnica, to tylne tarcze hamulcowe w 308 są droższe, bo są zintegrowane z łożyskami? Dobrze mówię?

Belka w 308 jest normalna? Nie ma z nią problemów, jak w 206?

Co z tym zimowym paliwem?

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
belka normalna a tarzce jakie by nie były to jaki to problem,wymieniasz i tak raz na kilka lat.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Rozumiem, że 308 przed 2010r.
1.6 HDi jest bardzo oszczędnym silnikiem (można zejść ze spalaniem w trasie nawet poniżej 4 litrów). W wersji 90 KM nie będziesz mieć DPF, koło dwumasowe występowało w nich. Jeżeli na dzień dobry zrobisz zabiegi przedłużające jego żywotność i będziesz wymieniał olej (coś z gamy valvoline, liqui moly, motul) z wszystkimi filtrami co 10 tys to posłuży Ci na długie lata.

Zielony34

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bielsko-Biała
Rozumiem, że 308 przed 2010r.
1.6 HDi jest bardzo oszczędnym silnikiem (można zejść ze spalaniem w trasie nawet poniżej 4 litrów). W wersji 90 KM nie będziesz mieć DPF, koło dwumasowe występowało w nich. Jeżeli na dzień dobry zrobisz zabiegi przedłużające jego żywotność i będziesz wymieniał olej (coś z gamy valvoline, liqui moly, motul) z wszystkimi filtrami co 10 tys to posłuży Ci na długie lata.

z tego, co wiem z forum Peugeota, to 308 w wersji 90KM nie miała dwumasy, tak samo, jak 2.0HDI 90KM. Szczególnie samochody krajowe. Tak, chodzi mi o silnik 90KM, bo nie ma wspomnianego osprzętu + FAP\DPF tam przed 2010r nie występuje, chociaż zdarzają sie przedlifty wyprodukowane na początku 2010, które też FAPa nie miały. Silnik i tak będzie dłubnięty na te 110-115km i 250-270Nm. Sprzęgło nie całe 300zł, wymiana po znajomości grosze, a samochód w 90% bedzie latał w trasach.

Czy w Focusie mk2 po 2010r też były z automatu montowane DPFy? Jest tam mokry, czy suchy DPF?

Jak o oleje chodzi, to jeżdżę od lat wyłącznie na Valvolinie, ewentualnie Motul.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
W Focusie po 2010r będziesz miał zupełnie inny silnik. W 2010r była zmiana konstrukcji (stare silniki 1.6 hdi w mazdach wg producenta miały przejechać 220tys i zostać wymienione, nie przewidywali nawet wymiany paska rozrządu :p ).
W 1.6 przed 2010 trzeba wyjąć sitko tam i ówdzie, wymienić smok, podkładki pod wtryskami, przepłukać układ i będzie hulał :)

Zielony34

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bielsko-Biała
W Focusie po 2010r będziesz miał zupełnie inny silnik. W 2010r była zmiana konstrukcji (stare silniki 1.6 hdi w mazdach wg producenta miały przejechać 220tys i zostać wymienione, nie przewidywali nawet wymiany paska rozrządu :p ).
W 1.6 przed 2010 trzeba wyjąć sitko tam i ówdzie, wymienić smok, podkładki pod wtryskami, przepłukać układ i będzie hulał :)

Tak, bo było przejście na głowice 8v i w HDi miały 92KM.

Sitko ze smoka, podkładki pod wtryskiwaczami i płukanka + czyszczenie wtrysków myślę zrobić na start, od razu po zakupie.

Zielony34

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bielsko-Biała
Jeszcze takie mam jedno pytanie. Kumpel miał kiedyś Carismę DiD. Fajnie to latało [oprócz tego, że gniło, jak to Japończyk] ale najgorsze było to, że kiedyś w trasie Diesel mu się rozbrykał przy prędkości 160km\h. Finał wszystkim znany. Turbo zassało olej, korba wyszła bokiem robiąc dziurę na średnicę pięści.

Czy nowsze konstrukcje posiadają jakieś elektroniczne zabezpieczenia odcinające turbinę, lub są jakieś systemy, które można domontować tak, aby uchronić silnik w razie awarii turbiny?

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Stosować dobry olej, zmieniać w porę,kontrolować jego stan, znaleźć dobrego mechanika i go słuchać.

Zielony34

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bielsko-Biała
Stosować dobry olej, zmieniać w porę,kontrolować jego stan, znaleźć dobrego mechanika i go słuchać.
w tamtym wypadku, turbina była po regeneracji, był wymieniony olej, oraz wszystkie filtry. Turbina poszła po 200km, łącznie z silnikiem. Na szczęscie warsztat wziął to na swoje OC.

Zielony34

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bielsko-Biała
O coś szczególnie dbać, lub na coś więcej uważać w tym silniku? Czy właściwie nie ma większych bolączek, dbać o serwis i jeździć?

Do góry Bottom