• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1,8T po odpaleniu na zimnym czasem nierówno pracuje

Jesterday

Nowy
Punktów
0
Witam,
takie pytanie - Golf 4 silnik 1,8 turbo.
Odpalam zimny silnik, oczywiście od razu obroty w górę (ssanie) więc ok, jadę kawałek, przejadę z 700-800m, sterownik obniża obroty do roboczych 880 i wtedy gdy wskazówka od temperatury jeszcze "stoi" na zero, silnik nadal zimny zaczyna nierówno pracować, ale nie faluje na obrotach w sensie na obrotomierzu - CZASAMI lekko zawyży je i za chwilę obniży, natomiast telepie silnik, jakby nie chodził na wszystkie gary, nie ma checka, błędów stałych brak.
Nie wiem czy można odczytywać parametry na zimny silniku? Może zrobić jakieś logi statyczne?
Świeczki nowe są, cewki podmieniałem i bez zmian.

Jak się jedzie to tak jakby ręczny był zaciągnięty i czasem lekko potrafi szarpnąć, jaki tu może być problem? Czujnik temp? Sonda wariuje? Przepływka?
Jak się rozgrzeje to problem ustępuje.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Cześć, podrpnij się pod kompa co obsługuje grpd vaga i popatrz w parametry co tam się wyprawia ... możliwe że sonda wariuje ale to nie będziemy tu na ślepo strzelać .po pierwsze dobra diagnostyka rozeznanie w sytuacji i forum naprawi ci samochód nie dość że za darmo to jeszcze w 5 minut:D i ...ba ...nie będziesz musiał dziękować:)

Jesterday

Nowy
Punktów
0
A można w te parametry wierzyć jak motorownia zimna? To nie musi być na ciepłym sprawdzane?
Mogę też iść w wersje na bogato, kupić ori sondę, albo czujnik temp i sprawdzić :)

Może jak będzie fiksował to po prostu zrobię logi statyczne i tu wrzucę to będzie łatwiej coś ustalić.

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Sprawdź ciśnienie na cylindrach.
Automatyczne połączenie postów:

Zimne silniki też się diagnozuje bo jak nie idzie odpalić to jak go zagrzać żeby zdiagnozować . Szach

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Kumpel do foki ma nalać to zobaczmy.

Miałem podobny problem aż w końcu została pół ciśnienia na garnku.

Jesterday

Nowy
Punktów
0
Pali bardzo ładnie, jest nowa pompa paliwa, świece, nowy akumulator więc z odpalaniem nie ma żadnego problemu.
Temp silnika ok, to znaczy mówie o wskaźniku na zegarach.
A np temp na climatronicu, w kompie i to co na zewnątrz +/- pokrywa się.
Czyli jak na zapłonie włączę climatronic bez uruchamiania silnika to pokazuje to samo co na zewnątrz, tak samo w blokach w kompie.

A może to być problem z przepustnicą? Czyszczenie itd? Czy to by nie było zmian czy zimny czy ciepły?
Chociaż w sumie bezsensu bo jak tak kuleje i zrobię przegazówkę to normalnie się wkręca po czym spadają obroty do tych 880 i zaczyna szaleć silnik.

AutoMotoPicek

Uczestnik
Punktów
0
Pali bardzo ładnie, jest nowa pompa paliwa, świece, nowy akumulator więc z odpalaniem nie ma żadnego problemu.
Temp silnika ok, to znaczy mówie o wskaźniku na zegarach.
A np temp na climatronicu, w kompie i to co na zewnątrz +/- pokrywa się.
Czyli jak na zapłonie włączę climatronic bez uruchamiania silnika to pokazuje to samo co na zewnątrz, tak samo w blokach w kompie.

A może to być problem z przepustnicą? Czyszczenie itd? Czy to by nie było zmian czy zimny czy ciepły?
Chociaż w sumie bezsensu bo jak tak kuleje i zrobię przegazówkę to normalnie się wkręca po czym spadają obroty do tych 880 i zaczyna szaleć silnik.
Ale chodziło mi o temperaturę silnika czy na zegatach pokazuje to samo co w blokach pomiarowych ?

Miałem ostatnio 1.8 T APU , nie równa praca i gaśnięcie silnika jak się chciało cofnąć , oczywiście świece cewki wszystko podmieniane, a okazało się że ktoś połamał kostkę o przepływomierza i gdy się cofało to kostką nie łączyła i przepływ skakał i zalewało go .

Jesterday

Nowy
Punktów
0
Temperatura myślę, że ok to znaczy załapuje ją i trzyma, nie ma odchyleń względem komputera.
Mogę spróbować odpiąć wtyczkę od przepływomierza gdy będzie zimny i będzie szalał, ale sama przepływka Bosch do tego auta to 1500 zł to średnia opcja tak sobie kupić bo może się poprawi.

Na forum Octavii ale to tam parę lat temu ktoś napisał coś takiego:
"Witam jako ze mialem 1.8t było u mnie podobnie
poprawę przyniosło:
- wymiana części przewodów podciśnienia
- kompletnej odmy (wyglądała na całą ale po ruszeniu rozleciała się na kawałki
-miałem pęknięty przewód od tej suszarki (pompa powietrza wtórnego)
- czyszczenie przepływomierza i przepustnicy
proponuje też sprawdzić jak się auto zachowa na zimnym po restarcie kompa (odłączenie aku na kilka min) u nie wtedy chodziła super pierwsze dwa trzy dni a później znowu to samo"

AutoMotoPicek

Uczestnik
Punktów
0
Zanim bedzisz kupował przepływki to zdiagnozuj dobrze ..co się dzieje z parametrami jakie ma na wolnych .
Bo jeżeli czujnik temperatury płynu oszukuje to może go ciągle podlewac paliwkiem

Do góry Bottom