• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.8tsi bzb 160km

Kecaj1201

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kraków
Witam, mam problem z porannym zachowaniem się silnika po odpaleniu lub po długim postoju auta. Odpala na dotyk ale jest brak ssania, nie wskakuje na 1100obr tylko kolo 1000obr i poszarpuje autem, gdy auto zgasze pp 3s i odpale ponownie chodzi ładnie i odrazu trzyma 1100 po chwili spada nic nie szarpie. Ktoś coś pomorze? Passat b6 1.8tsi

maniek79

Początkujący
Punktów
1
Miasto
śląsk
Hej,
Zacznij od wymiany świec, miałem podobny przypadek z porannym odpalaniem do momentu zagrzania silnika lub ponownego odpalenia

Kecaj1201

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kraków
Hej,
Zacznij od wymiany świec, miałem podobny przypadek z porannym odpalaniem do momentu zagrzania silnika lub ponownego odpalenia
Swiece nowe ngk
Automatyczne połączenie postów:

Są nowe Świece, wtryski sprawdzane, nowy rozrzad, myta przepustnica i adaptacja, nowa odma, nowy czujnik temp powietrza zasysanego, sprawdzany nastawnik zmiennych faz i wyłączone klapy w kolektorze. Niestety nic nie pomogło.
Jeszcze kiedyś był problem z dużą ilością wypadających zapłonów ale po wymianie pompy wysokiego ciśnienia na nową wypadania brak (przedostawało się paliwo do oleju i opary przez odmę ssal).

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
579
Sterownik.
Niemożliwym jest, że jak zgasisz i od razu odpalisz, to wtedy wszystko jest ok.
Wciśnij sprzęgło, przekręć stacyjkę, zamarkuj odpalenie silnika, wyłącz zapłon i wtedy odpal normalnie. Pewnie to ch. da, ale można spróbować, nic nie kosztuje.

Kecaj1201

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kraków
Sterownik.
Niemożliwym jest, że jak zgasisz i od razu odpalisz, to wtedy wszystko jest ok.
Wciśnij sprzęgło, przekręć stacyjkę, zamarkuj odpalenie silnika, wyłącz zapłon i wtedy odpal normalnie. Pewnie to ch. da, ale można spróbować, nic nie kosztuje.
Próbowałem już tak i nic nie pomagało, trzeba go odpalić na 2/3s zgasić i wtedy odpala ok. A sterownik byl wyciągany gdy elektryk sprawdzał czy poprawnie ktoś wyprogramowal klapy nie mówił nic ze jest uszkodzony

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
579
To byś musiał patrzeć na bieżąco co się zmienia, jak gasisz i odpalasz. Który z parametrów.
Jakiś podstawowy program do diagnostyki.
Automatyczne połączenie postów:

(przepustnica myta)

Ostatnia edycja:

Kecaj1201

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kraków
Pierwsze odpalenie paliwo 50bar a za drugim jest 40bar. Czyli ma za duże ciśnienie paliwa przy pierwszym odlaleniu co nim steruje? Czujnik ciśnienia padl czy modul pompy paliwa w baku?

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
399
Sprawdź klapki w dolocie i sterowanie nimi , miałem w tym silniku że było za luźne cięgno od sterowania i na zimnym po pierwszym odpaleniu takie same objawy miałem .

Do góry Bottom