• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.9 dci primera nie ciagnie do 2500tys/obr

Michalkrk

Początkujący
Punktów
0
Witam,
Postaram sie w skrócie opisac co sie dzialo i co zostalo wymienione, a wiec tak auto chodzilo dobrze i nagle stracilo moc tak ze dopiero jechalo powyzej 3500tys/obr
Po odpieciu przeplywki auto odzyskalo moc wiec zamowilem nowa orginal renault, po wymianie jest duzo lepiej ale do 2500tys/obr slabo ciagnie tak ze pod gorke trzeba redukowac na 4 co wczesniej spokojnie na 6tym biegu wyjezdzal, a od 2500tys/obr auto ciagnie do przodu jak oszalale
Ma ktos jakis pomysl? Przeplywka nowa walnieta ?
Po odpieciu przeplywki auto ladnie ciagnie od dolu

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
Cza odczytać wartości z nowego przepływomierza.
Zdarzało sie kupić przepływomierz ze zwrotu , wiadomo jak to handlowcy kombinują.
Sprawdzić jak pracuje egr i turbo bo to wygląda jakby mu brakowało ciśnienia doładowania.
Ale z fusów nie potrafię wróżyć.

Michalkrk

Początkujący
Punktów
0
Na wolnych obrotach ok 8,5 mg/s przy 2tys/obr ok 24mg/s przy 5tys 77mg/s to wartosci z elm27
W warsztacie u mechanika pod kompem tez wyszlo ok
Temp zasysanego pow ok 10stopni na polu ok5 stopni
Sztanga chodzi

A

autozibi

Witam,
Postaram sie w skrócie opisac co sie dzialo i co zostalo wymienione, a wiec tak auto chodzilo dobrze i nagle stracilo moc tak ze dopiero jechalo powyzej 3500tys/obr
Po odpieciu przeplywki auto odzyskalo moc wiec zamowilem nowa orginal renault, po wymianie jest duzo lepiej ale do 2500tys/obr slabo ciagnie tak ze pod gorke trzeba redukowac na 4 co wczesniej spokojnie na 6tym biegu wyjezdzal, a od 2500tys/obr auto ciagnie do przodu jak oszalale
Ma ktos jakis pomysl? Przeplywka nowa walnieta ?
Po odpieciu przeplywki auto ladnie ciagnie od dolu

EGR do sprawdzenia ...

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
No tak można by egra zaślepić na próbę i po garach mu ;)
Co do wartości rzeczywistych przydało by się znać wymagane i porównać.
Na ELM tego nie zrobisz a nawet mierzone nigdy nie są wiarygodne.

Michalkrk

Początkujący
Punktów
0
Przed wymiana przeplywki patrzylem na Egr-a ale tylko sciaglem elektronike i chodzil leciutko pod palcem ale wyciagne tez czesc mechaniczna i zobacze, podobno sa tam gdzies jakies dwie "dziurki" ktore lubia sie zapchac ktos kojarzy o ktore chodzi ?
I czy odpiecie wtyczki cos powinno zmienic ?

No wlasnie, a skad wziasc wymagane wartosci wtedy by mozna sprawdzic na oscyloskopie przeplywke

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
Odpięcie wtyczki sypnię błędami i wejdzie w tryb awaryjny.
Zaślep na próbę.kawałek blachy z puszki bez znaczenia czy z tuszonki czy tyskiego;)

Michalkrk

Początkujący
Punktów
0
Zastamawia mnie tylko czemu po odpieciu przeplywki idzie normalnie ?
Wtedy dostaje z automatu jakies tam ustalone wartosci z przeplywki

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
Sterownik ma wpisane wrtości wymagane.
Tak jest w każdym aucie jak wypniesz przepływomierz to idzie jak rakieta:eek:

Michalkrk

Początkujący
Punktów
0
Ale podaje te wartosci tylko dla przeplywomierza czy dla wszystkich czujnikow, bo to by wykluczylo egra itp
Bo nie wiem czy reklamowac ta przeplywke czy nie, kupilem orginal zeby chodzila dobrze a teraz to juz nie wiem czy mam takiego pecha czy poprostu poszly dwie rzeczy na raz w jednym momecie :/

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
A co szkodzi zaślepić odbyt egrowi spróbować może adaptacje padły albo nastawnik egra bo jak rozumiem elektroniczny.

goralpio

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
mława
egr moze wystarczy tylko odpiąć tak jak w lagunach
odpinanie przepływki to kompletnie nie miarodajna diagnoza, np. jak łapał lewe powietrze które omijało przepływkę to odpiecie spowoduje lepszego kopa tak jak inne zdarzenia.
poszukaj nieszczelnosci

dejnekomirek

Gaduła
Punktów
23
Miasto
Duisburg
Mysle, ze zaczales z blednym nastawieniem, nie majac mozliwosci przeprowadzenia porzadnej diagnostyki. Konieczny podglad parametrow pod obciazeniem. Wyglada mi to na uszkodzenie w podcisnieniach sterujacych, ewentualnie uszkodzenie czujnika cisnienia doladowania. Po przekroczeniu 2.5 tys. obrotow wylacza sie sterowanie EGR i dlatego wzrasta moc silnika. Do tych obrotow EGR pracuje i nie ma prawidlowego cisnienia doladowania. Powodem moze byc cos, co powoduje, ze sterownik silnika blokuje pelna moc , ale do tego potrzeba podgladu parametrow. Nic nie wiem o samochodzie. Jesli ma fapa, to byc moze zbyt duza wartosc cisnienia roznicowego wywoluje taka reakcje. Mozliwe, ze problem tkwi w podcisnieniach sterujacych osprzetem silnika, tam tez bym zajrzal. Powinny byc rowniez w sterowniku jakies bledy, kazde zachwianie poprawnej pracy silnika je wywoluje. Bez prawidlowego testera nie jestes nawet tego sprawdzic. ELM to zabawka

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
No i właśnie może to być też problem z diagnozą profesjonalny tester cza .
  • No ale zara fanklub elemela wydrapie nam oczy bo to przecie cudo nad cuda:D

Michalkrk

Początkujący
Punktów
0
Ja wiem ze elm to taki gadzet :) na normalnym kompie wyszly tylko blad przeplywomierza, ale jezdzilem na odpietym wiec mial prawo wywalic blad.
Co do auta to nie ma frapa
Ogolnie nie jest kaprysne, nie wywala zadnych bledow na desce po odpieciu czujnikow i nie przechodzi w tryb awaryjny jak w renault, choc to ten sam silnik
A podpiecie turbiny na "krotko" z ominieciem elektro zaworu? Wykluczy czujnik doladowania i elektro zawor? Dobrze mysle ?

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
A no hej :)rozejżyj się za warsztatem który posiada KTS będziesz miał diagnozę o ile fach many program znają ale mnie się czuje że tak jak wyżej czujnik ciśnienia doładowania podobne objawy miałem w superb a w błędach wywaliło przepływkę

Michalkrk

Początkujący
Punktów
0
Popytam, a tak na marginesie to czym wogole sie diagnozuje nissany ?
Clipem tak jak renault ?

Do góry Bottom