• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.9 SDI falujące wolne obroty

MaciekM

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zabrze
Witam.Auto naprawiałem w dwóch warsztatach,w pierwszym dwa razy mi uszczelniali górny dekielek pompy bo ciekło z pod niego lecz nic to nie dało jedynie pogięli mi progi.W drugim sprawę szybko załatwiono ale auto zrobiło się mułowate. Przy reklamacji widziałem że mechanik odkręcił pompę i puknął ja młotkiem.
Taka jest u nas rzeczywistość.Teraz ma tzw kopa jedzie normalnie ale czasami wolne obroty mi falują.
Auto czasami jak by się samo lekko gazowało.W związku z tym mam pytanie czy to jest przyśpieszony zapłon młotkiem?Jak to mam ogarnąć?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
zapłon sprawdza się VAG-iem, nawet lekutkie ruszenie pompą powoduje przestawienie kąta wyprzedzenia wtrysku o kilkanaście do kilkudziesięciu stopni, ale sam kąt jeśli jest źle ustawiony nie spowoduje falowania obrotów, wiem bo mamy vw caddy 1.9 sdi i swojego czasu walczyliśmy z synchronizacją rozrządu bo kumpel twierdził że to za łatwy silnik żeby używać blokad :D a jednak się zdziwił.

MaciekM

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zabrze
Dzięki czytałem,nie dam,ale przynajmniej rozumie czemu dziwna rozmowa jest z mechanikami.Ciężko im przechodzi przez gardło nie umiem.Rozumie ze z biegiem czasu się to u mnie pogorszy na razie jest to znośne.

MaciekM

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zabrze
Minelo troche czasu auto juz dawno sprzedane ale napisze po krotce aby jesli ktos ma podobny problem mogl sobie poradzic.A wiec gazowanie sie auta jest spowodowane ustawieniem za duzej dawki paliwa.Przy dawce w okolicy wartosci 2 wystepuje takie gazowanie.Wystarczy wejsc na youtube i zobaczyc regulacja dawki paliwa nastawnikiem.Najlepiej ustawic na w okolicach 3 wtedy ma kopa i sie nie gazuje.Zalecana jest dawka 4 do 4.5 dla zdrowego sillnika.U mnie w okolicy dawki 4 palil srednio 4.5L ON ale byl mulowaty.Przebieg 320 tys km.Przy dawce 3 pali wiecej ale jest mocniejszy.Absolutnie nie byl uszkodzony ani zabrudzony nastawnik.Objawy uszkodzenia nastawnika to spore skakanie dawki i widac to tylko w vagu.Jesli po przykreceniu nastawnika dawka skacze np od 2 do 10 to jest uszkodzony.Jesli skacze miedzy np.2 do 2.2 wsxystko jest ok.Nastawnik tez wymienialem sam.Najprosciej kupic na allegro lub z innej pomy przelozyc.Przewody elektryczne przeciolem a potem skrecilem i zlutowalem.Wszelkie cudowne srodki do paliwa czyszczace niby wtryski powoduja rozciekanie sie pompy za kilka miesiecy i duze koszty jej uszczelniania.Czyszczenie nastawnika tez robilem ale szkoda czasu.Najczestszy problem to zla dawka paliwa uszkodzenie czujnika temperatury i padniete swiece zarowe.Reszta sie psuje sporadycznie w sdi

MaciekM

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zabrze
Ten film jest juz nie istotny.Pokazywal rozne parametry silnika jednak nie mialem pojecia co one mowia bo bylo to jakies 2-3 lata temu.Z tego co pamietam to w bloku dawka paliwa mialem wartosc 1.8 czyli strasznie wysoka.Jesli chodzi o kat wtrysku to jest on tez prioryretowy.Widomo za pozne wstrzykniecie dawki to mniej koni i gorsze jej spalenie mozliwe jest kopcenie z rury.
Za wczesny wtrysk to tlok i wal dostaja dostaja po glowie i jest to powone niszczenie silnika.Przy czym sterownik jest na tyle madry ze sam przestawia te wartosci ale tylko w ograniczonym zakresie.Widac to na wykresie w ktorym sprawdzamy kont wtrysku.Jesli miescimy sie miedxy dolna a gorna linia to jest ok.bo sterownik da korekcje.Im blizej srodkowej tym lepiej bo ma mniej pracy.Moja pompa przy przebiegu 300 tys a kto wie czy nie byl cofany byla w dobrym stanie.
Powracajac do dawki to u mnie zdarzylo sie ze w lato a wiec nie swiece zarowe auto nie mozna bylo zapalic.To byl padniety nastawnik.To jest zwykly potencjometr i maja to do siebie ze padaja.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Tak wiem, w końcu to silnik tłokowy nie ważne czy benzyna czy diesel na tłok trzeba podać właściwą ilość paliwa i w odpowiednim momencie i tyle

Do góry Bottom