• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.9 TDI ARL turbo po regeneracji, kopci na niebiesko, spala olej, olej na końcówce wydechu

stryj16

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
Pisarzowice
Witam po raz kolejny, mam klienta który przegonił swojego Leona 1.9 TDI 150 kucy, do 230km/h, po tym samochód zaczął brać olej i kopcić na niebiesko, turbo zregenerowane i problem jest dalej, turbo zregenerowane w jakiejś profesjonalnej firmie w Rzeszowie. Teraz pytanie uszczelniacze zaworowe czy pierścienie? Jakie macie doświadczenia? Jeszcze się nie spotkałem żeby pierścienie w TDI PD były do wymiany.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
a czy do wydechu nie nałapał tego oleju?
długo jeździ po tej regeneracji?
miałem takiego VW Caddy , padło turbo, świata nie było widać.
Ja go na holownika i do turbiniarzy, zajeżdżam na miejsce (miałem 3 km) a z rury leci olej jak bym kran odkręcił.
Poszedłem do biura, wracam, a kałuża na ulicy że musiałem szmaty i sorbent sypać - szok ile miał!

stryj16

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
Pisarzowice
Klient mówi że tydzień ja ma założoną, ale od razu po założeniu kopcił tak samo jak na poprzedniej turbinie. Wydech podobno czyszczony, ale nie cały, aha i dalej ubywa oleju z silnika

ur3an

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
244
Miasto
Zdzieszowice
Też sie nie spotkałem jeszcze z wyczyszczonym wydechem. Sprawdź Napieraj wydech i czy olej bierze

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
w tym co pisałem Caddy-m to wyjęty był wydech i w pion, to wyleciało tyle że wlał by do silnika z powrotem...:p

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Sprawdź te turbinę jeszcze, może ma słabe ciśnienie na nią i znowu padła skoro oleju ubywa.

Do góry Bottom