• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.9 TDI dziwny dziwęk zasysania powietrza przy przyspieszaniu

Krzyssiek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Myślenice
Witam Panowie

Problem z moim klekotem polega na tym że od jakiegoś tygodnia zacząłem słyszeć przy około 2,5 tyś obr(moment kiedy turbo najbardziej napierdziela) dźwięk zasysanego powietrza (dla mnie tak to brzmi, albo jakby turbo chodziło na sucho), miesiąc wcześniej też przez pare dni tak syczało ale potem przestało i teraz znowu, sprawdziłem wszystkie węże, doloty, wyloty, filtr powietrza i wszystko jest wporządku. Zastanawiam sie co to może być, co jeszcze sprawdzić, proszę o pomoc

1.9 TDI 90km BXJ, 160k nalatane realnie

Syk słychać miedzy 3-4 sekunda filmu, potem przy końcu ale dźwięk silnika zagłusza to przynajmniej na nagraniu.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Węże od turbo spinane na sprężynowy zatrzask w kształcie U . zobacz czy na wypustkach okucia , gdzie trzyma zatrzask nie przepiłowane od drgań .

Krzyssiek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Myślenice
Węże od turbo spinane na sprężynowy zatrzask w kształcie U . zobacz czy na wypustkach okucia , gdzie trzyma zatrzask nie przepiłowane od drgań .
ten do silnika jest ok, do drugiego niemam dostępu, turbo jest za silnikiem(jakby coś było wytarte to by wypadł od cisnienia - przerabiałem w poprzednim aucie), możliwe ze ten syk jest powodowany przładowanie turbo i po prostu wtedy bardziej pompuje a mi sie wydaje ze to zaciagane lewego powietrza?

Ostatnia edycja:

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Po kolei od podciśnień , z tyłu do turbawki przyłącze , czy sprężyna U mocująca nie przepiłowała zatrzasku , egr zaślepił na próbę i po kolektorach plakiem . Turbawkę osłuchał i wtedy parametry .

Do góry Bottom