• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.9dci łapie muła, brak mocy

tnaglak@wp.p

Uczestnik
Punktów
2
Problem następujący, po dodaniu raz wkręca się na obroty ładnie a drugi i trzeci raz męczy się strasznie, praktycznie nie można ujechać autem. Niekiedy czuć że przerywa na 1 i 2 biegu, wtedy wystarczy wdusić i puścić gaz 2-3 razy i czasami pomoże czasami nie. Na postoju tak samo, czasami kopci na czarno i nawet słychać jakby delikatnie strzelił w tłumik. Po odłączeniu podciśnienia na gruszce turbiny, auto nie ma takich odpałów, jest mało mocy ale cały czas jednakowo. Po odpaleniu auta, gruszka pociąga cięgno jak należy, po dodaniu gazu opuszcza się i podnosi bardzo szybko- skacze to cięgno. Po odkręceniu kata, auto zachowuje się trochę lepiej, rzadziej ale co 4 dodanie gazu zdarzają się mu utraty mocy (nawet nie chce się wkręcić na max obroty, męczy się). Podczas odłączania i podłączania wężyka do gruszki słychać inną pracę turbiny. Zawór sterujący oraz czujnik ciśnienia zmienione. Filtry zmienione, egr sprawdzony. Wirnik w turbinie kręci się lekko, jednakże po dodawaniu gazu bez kata, na wysokich obrotach słyszę czasami takie kwiczenie. Jest możliwość że on się zaciera? Czy tj ewidentnie wina turbiny? Na kompie żadnych błędów, a doładowuje max do 1500mbar
Jest to Espace 1.9dci 2004r

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Może być ,ale czy robiłeś wszystkie parametry pracy na żywo ?No i zobacz jak się zachowuje na zaślepionym egr .

shogunemail

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
łask
www.youtube.com
też coś takiego miałem i raz było dobrze a raz źle jak u baby. Szczerze poddałem się bo wymieniłem już zawór turbo czujnik doładowania przepływke i postanowiłem albo instalacja albo komp. fajnie by było jak byś doszedł to sedna sprawy i to opisał

tnaglak@wp.p

Uczestnik
Punktów
2
Odkręciłem go, wyszła tylko część elektryczna a ta druga została w środku. Jednak gdy sprawdzałem palcem to ta część mechaniczna chodziła bardzo płynnie od początku do końca. Jetem w trakcie wyciągania turbiny i kolektorów. Gdy wyciągnę kolektor ssący wtedy zajmie się konkretnie egr. A czy nie można go zaślepić np tym?:
http://allegro.pl/85-zaslepka-egr-renault-nissan-volvo-opel-1-9-dci-i5135308307.html

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
824
Miasto
Gdańsk
Można. Ale najpierw wyjmij kolektor i wypal ten cały zajzajer ze środka. EGR nowy do kompletu i jeśli turbo jest zdrowe to będzie jeździć.

goralpio

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
mława
egr wystarczy odłączyć chyba że jest nieszczelny
1500 mbar ? powinien łądować 2300mbar (1300mbar)

Ostatnia edycja:

shogunemail

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
łask
www.youtube.com
to nie o to mnie chodzi pany me. Dajmy na to nie ma EGR i dzieją się jaja raz moc jest raz z dupy czarno i nima mocy, a silnik tak jak stary polonez z czkawką. Nie ma wpływu ciepło, wilgoć, paliwo czy jazda jak dziadek bądź szaleniec. Po prostu zapalam jade jest ok redukcja czy któreś światła a tu brak mocy (tam gdzie turbo powinno pompować)

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
824
Miasto
Gdańsk
w takim razie trza szukać.... Moja szklana kula mówi mi, że jest gdzieś usterka. Na odległość jednakże ciężko podpowiedzieć nie wiedząc czy operator siedzi w fotelu popija piwko i czeka na "gotowca" czy może krok po kroku trzepie samemu temat by w końcu coś znaleźć.

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Sprawdziłeś czy geometria turbiny nie zacina się jak się rozgrzeje ? Zastanawia mnie jedno - "skakanie" sztangi. Sprawdź zbiornik podciśnienia ,zawór gaszenia ,ogólnie dokładnie sprawdź podciśnienia i jego wartość . Sama grucha turbiny jest szczelna ?
Jest duże prawdopodobieństwo że masz tu jakby dwie usterki - podciśnienie i być może wadliwie działający czujnik ciśnienia doładowania
Żeby wyeliminować EGR podaj 1 i 2 offset zaworu

Ostatnia edycja:

kwiatekmaciek20

SuperMechanior
Punktów
18
Miasto
Biała Piska
Stawiał bym na zacinająca się sztangę na turbinie ,wyciągnij ją podepnij strzykawkę z przewodem i zobacz jak ona się zachowuje ...czy nie przycina się czasem

Do góry Bottom