• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.9ddis dpf po regeneracji

83pawel

Uczestnik
Porady
2
Punktów
1
Miasto
Røros
Witam. Odebrałem samochód po regeneracji dpf i niestety mam za daleko do mechanika żeby pojechać z reklamacją. Problem jest taki: Świeci się co kilkanaście km kontrolka zapchanego dpf i chce się wypalać. Komputer pokazuje różnicę ciśnień 38mbar a temperatura za filtrem jest pokazywana wyższa niż przed filtrem np: 300 st za filtrem a 150 przed filtrem. Adaptację podobno robił elektryk.
Mogli coś źle zamontować albo źle podłączyć?

Solution
Zagadka rozwiązana. Pan "mechanik" faktycznie oddał DPF do regeneracji ale:
- czujniki były pozapiekane więc nie fatygował się żeby je wykręcać i DPF był myty chyba razem z nimi, nie ma na nich śladu żeby były wykręcone.
- Przy składaniu ktoś pewnie przypadkiem przeciął czymś przewód do czujnika ciśnienia DPF
- Te dziwne temperatury w na DPF to wynik tego że Elektryk na szybko i nieudolnie (bez mojej wiedzy i zgody) starał się usunąć DPF z oprogramowania samochodu żeby nie pokazywała się kontrolka od DPF.
- Poza tym ten "mechanik" śpieszył się i zapomniał przykręcić sam dpf do kolejnego tłumika, zgubił też śruby mocujące czujnik ciśnienia dpf (wisiał na kablach) jak też pogubił wiele innych ważnych śrub, które miałem problem znaleźć na...

83pawel

Uczestnik
Porady
2
Punktów
1
Miasto
Røros
Pytanie jednak powinienem zadać w ten sposób: Czy jest jakaś możliwość że to coś prostego co sam zrobię? Np: zamienione podłączenia elektryczne? (Ta różnica temperatur przed i za dpf mnie niepokoi) Nie mam możliwości wrócić do mechanika a potrzebny mi samochód.
Automatyczne połączenie postów:

A tam jest DPf i katalizator ? Czy tylko DPF?
Głupio się przyznać ale nie wiem. A dziś jestem w szpitalu i nawet nie mam jak zajrzeć żeby zobaczyć co tam jest

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
1.9 ddis to jakieś suzuki gitara . Raczej jest tam na 100% dpf . Jedynie co to kostki zamienili od czujników choć niechce mi się wierzyć.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
412
1.9 ddis to jakieś suzuki gitara . Raczej jest tam na 100% dpf . Jedynie co to kostki zamienili od czujników choć niechce mi się wierzyć.
Też tak pomyślałem o kostkach ale chyba nie zrobiłby adaptacji jakby były zamienione ,choć pewien nie jestem ,nie próbowałem nigdy :)

83pawel

Uczestnik
Porady
2
Punktów
1
Miasto
Røros
Dziwna sprawa. Podejrzałem temperatury na całkowicie zimnym silniku i pokazuje 200st za filtrem, 50st przed filtrem a temperatura powietrza na wlocie do turbiny 100st. O co tu może chodzić?

83pawel

Uczestnik
Porady
2
Punktów
1
Miasto
Røros
Zagadka rozwiązana. Pan "mechanik" faktycznie oddał DPF do regeneracji ale:
- czujniki były pozapiekane więc nie fatygował się żeby je wykręcać i DPF był myty chyba razem z nimi, nie ma na nich śladu żeby były wykręcone.
- Przy składaniu ktoś pewnie przypadkiem przeciął czymś przewód do czujnika ciśnienia DPF
- Te dziwne temperatury w na DPF to wynik tego że Elektryk na szybko i nieudolnie (bez mojej wiedzy i zgody) starał się usunąć DPF z oprogramowania samochodu żeby nie pokazywała się kontrolka od DPF.
- Poza tym ten "mechanik" śpieszył się i zapomniał przykręcić sam dpf do kolejnego tłumika, zgubił też śruby mocujące czujnik ciśnienia dpf (wisiał na kablach) jak też pogubił wiele innych ważnych śrub, które miałem problem znaleźć na zamianę.

Podsumowując:
Gdyby ktoś szukał mechanika w Gdańsku to ja mogę podpowiedzieć gdzie napewno nie warto jechać

Solution
Do góry Bottom