• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

2.0 BlueHDI rozrząd zerwany mimo dobrze ustawionej pompy.

PawelPerfect33

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Przeciszów
Witam, tak jak w temacie, klient przyprowadził mi samochód, przy jeździe autostradowej pasek stracił część zębów, myślę typowe uszkodzenie spowodowane złym ustawieniem pompy. Jednak podczas demontażu, przy ustawieniu na godzinie 6 na bolec 6mm po wyciągnięciu pompy była idealnie na znak, pompa sprawdzona wszystko w porządku, stopy wałków delikatnie porysowane ale bez śladów zatarć, rozrząd z przebiegiem około 20kkm i 2 lata, pasek Continentala, pompa wody nie przytarta wszystkie rolki jak nowe. Pech czy są jeszcze jakieś przyczyny takiego stanu rzeczy?

DaroMech

Początkujący
Punktów
0
Witam, tak jak w temacie, klient przyprowadził mi samochód, przy jeździe autostradowej pasek stracił część zębów, myślę typowe uszkodzenie spowodowane złym ustawieniem pompy. Jednak podczas demontażu, przy ustawieniu na godzinie 6 na bolec 6mm po wyciągnięciu pompy była idealnie na znak, pompa sprawdzona wszystko w porządku, stopy wałków delikatnie porysowane ale bez śladów zatarć, rozrząd z przebiegiem około 20kkm i 2 lata, pasek Continentala, pompa wody nie przytarta wszystkie rolki jak nowe. Pech czy są jeszcze jakieś przyczyny takiego stanu rzeczy?
Trzeba też sprawdzać napinacz paska, a raczej kraj produkcji markowego producenta, były wadliwe i pękały sprężyny. Temat ten omawiał na filmikach youtu.be jeden zacny gość, że wadliwe były te produkowane chyba w Rumuni albo Węgrzech, już nie pamiętam, ale jeżeli taki był opis na napinaczu to odradzał jego montażu.
Jeszcze jedna przyczyna to zwolnienie blokady napinacza przy niepoluzowanych śrubach na fasolkach w kołach wałków zaworowych, tyle że tego silnika się nie dotyczy.

PawelPerfect33

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Przeciszów
Napinacz nie miał tutaj żadnego wpływu na awarie, wiem o jakim ytberze mówisz, znany z szerokiego pierdolenia kocopołów. Chodzi mi o przypadki tego konkretnego silnika bo jest dość specyficzny jeżeli chodzi o awarie rozrządu.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Pech poprostu , możliwy wadliwy element w zestawie rozrządu (pasek ) , ale nie ma co się na siłę doszukiwać jeśli nic tam nie wpadło czy się nie odkręciło itp. CONTI to dobry zestaw sam ciągle na nim bazuje , zawiódł mnie tylko raz w oplu astrze , sam pasek był głośny po zmianie na luka już było dobrze . Także pech go dopadł .

Do góry Bottom