• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

2.0 TDi BMN Zmiana dwumasy na sztywne koło zamachowe

kr1so

Bywalec
Punktów
0
Witam. Czy zmieniał ktoś koło dwumasowe na sztywne koło zamachowe, w tym silniku z manualną 6cio biegową skrzynią ? . Podobno Valeo robi takie zestawy. Jak to wygląda w praktyce, chodzi mi głównie o żywnotność układu napędowego , wibracje, drgania itp. Z tego co widziałem, to tarcza sprzęgła z takiego zestawu ma grube sprężyny co powinno w mniejszym lub większym stopniu kompensować drgania i wibracje. Niektórzy zaś mówią czy też piszą o pękających wałach korbowych po takiej konwersji, uszkodzeniu półosi napędowych aż po rozsypanie się skrzyni biegów

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2068
Miasto
Kaczory
Ja po przykrych doświadczenisch z K4P odradzam gdziekolwiek

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
175
Miasto
Warminsko maz.
Z 5 biegowymi 1.9tdi poprzeczne (Altea Golf itp) kilka sztuk założyłem i żadnych negatywnych skutków, do 6 biegów raz i ostatni, dyskomfort podczas jazdy plus do tego skrzynia zaczęła hałasować na postoju

Rajszek94

Uczestnik
Punktów
6
Miasto
Piła
Po montażu sztywnego koła autem telepie jak by poduszki były pozrywane,szkoda czasu i pieniędzy.

kr1so

Bywalec
Punktów
0
20tyś km temu wymieniałem dwumas razem z tarczą sprzęgła, dociskiem i wysprzęglikiem. Patrząc na fakture za zakupiony zestaw było to 1,5 roku temu. Cały komplet SACHSA zamówiłem sam w sklepie internetowym, a wymianą zajął się warsztat samochodowy. To jest trzecie auto z silnikiem diesla i nigdy nie miałem sytuacji aby po 20tyś km trzeba było już zrzucać skrzynie i tam zaglądać, a dwumasy i sprzęgła też były robione. Warsztat, który mi wykonywał tą wymianę nie wystawił żadnego kwitu za robocizne, autem nie przejechał się też mechanik który to wymieniał. Pierwszą osobą która przejechała się tym autem po wymianie byłem ja i po niecałym 1kilometrze zrzuciło mi rurę tą dolną od intercoolera, bo jak się okazało mechanik założył zabezpieczenie nie od tego samochodu. Zadzwoniłem oczywiście do tego całego szefa z warsztatu, dotoczyłem się tam jakoś spowrotem i dopiero wtedy założył zabezpieczenie to które powinno być przepraszając na koniec. Sytuacja dziwna, bo minęło 1,5 roku a dwumas zaczyna już dzwonić po odpaleniu na mrozie, a przy gaszeniu (nie zawsze) potrafi konkretnie zatrzęść autem. Generalnie dziwna sytuacja, bo dwumas wytrzymuje średnio 100k km jeżeli ktoś ma pojęcie jak się z tym obchodzić

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2068
Miasto
Kaczory
Patrząc na jakość części zamiennych 100tys to pobożne życzenie

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2068
Miasto
Kaczory
Zakładałem sztywne do BMW e87 330i.
6 garów w benzynie, a skrzynia po założeniu sztywnego koła stukała jak głupia. Założona druga inna skrzynia też.

kr1so

Bywalec
Punktów
0
Nie pozostaje nic innego jak zamówienie nowego zestawu koła dwumasowego i liczyć na odrobinę szczęścia że wytrzyma chociaż te 50tyś km. Co do reklamacji to raczej szkoda nerwów i czasu, bo raz że warsztat nie wystawił mi kwitu za wykonaną usługe, a dwa że każdy będzie "odbijał piłeczke od siebie"

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
477
Miasto
Józefów
20tyś km temu wymieniałem dwumas razem z tarczą sprzęgła, dociskiem i wysprzęglikiem. Patrząc na fakture za zakupiony zestaw było to 1,5 roku temu. Cały komplet SACHSA zamówiłem sam w sklepie internetowym, a wymianą zajął się warsztat samochodowy. To jest trzecie auto z silnikiem diesla i nigdy nie miałem sytuacji aby po 20tyś km trzeba było już zrzucać skrzynie i tam zaglądać, a dwumasy i sprzęgła też były robione. Warsztat, który mi wykonywał tą wymianę nie wystawił żadnego kwitu za robocizne, autem nie przejechał się też mechanik który to wymieniał. Pierwszą osobą która przejechała się tym autem po wymianie byłem ja i po niecałym 1kilometrze zrzuciło mi rurę tą dolną od intercoolera, bo jak się okazało mechanik założył zabezpieczenie nie od tego samochodu. Zadzwoniłem oczywiście do tego całego szefa z warsztatu, dotoczyłem się tam jakoś spowrotem i dopiero wtedy założył zabezpieczenie to które powinno być przepraszając na koniec. Sytuacja dziwna, bo minęło 1,5 roku a dwumas zaczyna już dzwonić po odpaleniu na mrozie, a przy gaszeniu (nie zawsze) potrafi konkretnie zatrzęść autem. Generalnie dziwna sytuacja, bo dwumas wytrzymuje średnio 100k km jeżeli ktoś ma pojęcie jak się z tym obchodzić
Po pierwsze to jesteś pewny że "dzwoni dwu-masa"?
Po drugie to masz dwa lata gwarancji z tego co dobrze kojarzę na zakupione części ale to Ty musisz się z tym bujać bo Ty kupowałeś.
Nie pozostaje nic innego jak zamówienie nowego zestawu koła dwumasowego i liczyć na odrobinę szczęścia że wytrzyma chociaż te 50tyś km. Co do reklamacji to raczej szkoda nerwów i czasu, bo raz że warsztat nie wystawił mi kwitu za wykonaną usługe, a dwa że każdy będzie "odbijał piłeczke od siebie
Po trzecie to co Ty chcesz reklamować po 1.5 roku? Usługa zrobiona dobrze? Warsztat zamontował to co Ty dostarczyłeś i nie bierze za odpowiedzialności za dostarczone części, bierze odpowiedzialność za wykonaną usługę a tą wykonał zgodnie ze sztuką?
Warsztat może Ci oczywiście wykonać ponownie usługę ale moim zdaniem za normalną stawkę.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2068
Miasto
Kaczory
Dobrze wiemy że każda reklamacja sprzęgła lub dkz to odmowa z "błędem w montażu".
Najbardziej bezczelna odp miałem, że dkz jest dobre i nie uwzględnia. Tłukło że szkoda gadać, a nowe już nie...
Pojęcie "gwarancja" na cześć to kpina.

kr1so

Bywalec
Punktów
0
Porozbierałem trochę od strony skrzyni, w celu sprawdzenia czy łapa dobrze dokręcona i jedna z trzech śrub była w palcach przyłapana tylko. Druga sprawa to mam wrażenie że poduszka jest oberwana

Automatyczne połączenie postów:

Po pierwsze to jesteś pewny że "dzwoni dwu-masa"?
Po drugie to masz dwa lata gwarancji z tego co dobrze kojarzę na zakupione części ale to Ty musisz się z tym bujać bo Ty kupowałeś.

Po trzecie to co Ty chcesz reklamować po 1.5 roku? Usługa zrobiona dobrze? Warsztat zamontował to co Ty dostarczyłeś i nie bierze za odpowiedzialności za dostarczone części, bierze odpowiedzialność za wykonaną usługę a tą wykonał zgodnie ze sztuką?
Warsztat może Ci oczywiście wykonać ponownie usługę ale moim zdaniem za normalną stawkę.
To czy warsztat wykonał wymianę zgodnie ze sztuką ocenię ściągając skrzynie jeżeli będę musiał robić to na cito . Wiem że nawet jeżeli coś zostało źle zrobione przez mechanika to będzie to tylko i wyłącznie mój problem

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
145
A co tam można zrobić źle? Wymiana sprzęgła to czynność którą praktykant z zawodówki musi umieć zrobić bez pomocy.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
389
A co tam można zrobić źle? Wymiana sprzęgła to czynność którą praktykant z zawodówki musi umieć zrobić bez pomocy.
Niby tak ... Zmieniając sprzęgła zdarzało mi się kilka razy trafić niespodzianki np. brakowało 2 śrub od docisku , była niewłaściwa średnica tarczy sprzęgłowej , były urwane śruby od dwumasy / sztywnego koła . Więc niby każdy powinien wiedzieć , a nie każdy potrafi zrobić .

kr1so

Bywalec
Punktów
0
W pośpiechu można dużo czynności zrobić źle, chociażby źle ustawić tarcze sprzęgła względem wałka atakującego skrzyni biegów, co niektórzy to nawet sklejają tarcze sprzęgła kropelką do docisku nie mając odpowiedniego narzędzia, aby ją idealnie ustawić.

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Nie pozostaje nic innego jak zamówienie nowego zestawu koła dwumasowego i liczyć na odrobinę szczęścia że wytrzyma chociaż te 50tyś km. Co do reklamacji to raczej szkoda nerwów i czasu, bo raz że warsztat nie wystawił mi kwitu za wykonaną usługe, a dwa że każdy będzie "odbijał piłeczke od siebie"
Najbardziej dobija to koło DM użytkownik który uprawia PSJoty, jeżdżenie na 4tym biegu po 50km/h po mieście bo może 100gram ON zaoszczędzi....

darcun4

SuperMechanior
Punktów
149
Miasto
Toruń
jeżdżenie na 4tym biegu po 50km/h po mieście
Co się dziwić, jak mój "mądry" samochód sam mi każe przy 60 km/h wrzucić VI bieg. Wielu widząc taką sugestie, właśnie to robi.
A jak czasami innym zwracam uwagę, to często słyszę, że "diesel jeździ momentem obrotowym". Chooooj tam, jego diesel, to niech tak jeździ.

Do góry Bottom