• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

2.0 tdi CR problem z odpalenie po wymianie regulatora ciśnienia w pompie wtryskowej

danielm55

Nowy
Punktów
0
Miasto
Bolesławiec
Problem jest gdzieś ze sterowaniem tego zaworu. Dzisiaj poruszałem kablami, bezpiecznikami i auto odpaliło. Wolne obroty trzyma normalnie, jeździ normalnie. Co udało mi się ustalić. W momencie gdy nie chciał odpalić napięcie na zaworze regulującym ciśnienie na listwie CR max 1.3 V i zawór puszczał na przelew, podczas kręcenia pomimo odpowiedniego wysterowania z komputera rzędu ok. 30 %. W momencie gdy odpalił napięcie na zaworze wzrosło od około 1,8 V na wolnych obrotach do 3,6 V przy 2500 obr.
Zawór aby zamknął powrót i wytworzył ciśnienie na listwie a tym samym pozwolił na odpalenie silnika potrzebuje min ok.1,7 V.
I tu leży gdzieś przyczyna, pomimo odpowiedniego wysterowania przez komputer, na zawór dociera zbyt niskie napięcie. Muszę posprawdzać przewody i styki. Auto na razie jeździ ale nie wiadomo kiedy znów usterka się ujawni. Tu pytanie, Jak jest sterowany ten zawór DRV ze sterownika? Czy jest on bezpośrednio ze sterownika zasilany, czy poprzez jakiś moduł? które styki i połączenia posprawdzać? Może ma ktoś schemat sterowania tego zaworu? Z góry dzięki. Pozdrawiam.

danielm55

Nowy
Punktów
0
Miasto
Bolesławiec
Idąc śladem przewodu sterującego zaworem, dotarłem do skrzynki bezpiecznikowej.
Po rozkręceniu skrzynki ukazał się widok jak na foto.
Śniedź prawdopodobnie powodowała mikro zwarcia i zakłócenia sygnałów sterujących.
Po wyczyszczeniu i skręceniu auto odpala i jeździ normalnie.
Mimo wszystko jeśli ktoś miałby schematy elektryczne całego sterowania układu CR byłbym wdzięczny za udostępnienie.
Przede wszystkim, czy zawór ten sterowany jest bezpośrednio z ECU, czy może przez jakiś moduł.

Załączniki

• P90425-172234.jpg
    P90425-172234.jpg
    1,9 MB · Wyświetleń: 162

buli.31

SuperMechanior
Punktów
140
Miasto
BYDGOSZCZ
Wartość wymagana ciśnienia jest 280bar a u ciebie wartość zwczywista wynosi nie całe 132 bary więc nie odpali

buli.31

SuperMechanior
Punktów
140
Miasto
BYDGOSZCZ
arek182 prosze

Załączniki

• tiguan.rar
    746,2 KB · Wyświetleń: 52

arek182

Bywalec
Punktów
9
Miasto
Barlinek
Witam nadal wystepuje nie rozwiazana usterka z odpaleniem silnika na vcds brak błędów diagnoza jest taka ze pompa nie podaje cisnienia na wtryski i mam pytanie co moze byc przyczyna tego problemu czyzby pompa wtryskowa skonczyla żywot?

marcin145

Bywalec
Punktów
7
Miasto
KOSZALIN
Miałem podobny przypadek w Tiguanie padła pompa przy zbiorniku wyrownacznym wymiana rozwiązała problem

arek182

Bywalec
Punktów
9
Miasto
Barlinek
W tiguanie sa dwie pompki paliwa jedna w baku druga przy filtrze paliwa i czy ktora z pompek by siadla to vcds nie pokazal by bledu?

marcin145

Bywalec
Punktów
7
Miasto
KOSZALIN
Siadla ta przy filtrze niby dawała ciśnie nie tylko za słabe.. Błąd byl za niskie ciśnienie taz w pierwszej chwili wymieniłem zawór niepotrzebnie

marianno3000

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Łódzkie
www.marecuster.pl
Nie będę zakładał podobnego tematu mam Tiguan z takim chyba silnikiem auto nie odpala zauważyłem że ciśnienie skacze między 16-50 bar test pompki w baku i drugiej przy zbiorniczku zrobiłem niby daje ale nie wiem jakie ciśnienie powinny dawać ,czy to pompa główna padła.

Do góry Bottom