• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

2.0 TDi CR tylny uszczelniacz wału

Reptile666

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Witam forumowiczów,mam pytanie do bardziej doświadczonych specjalistów. Trafił mi się do naprawy passat b7 z wyżej wymienionym piecem. Mianowicie, problem polega na tym że przy wymianie rozrządu na nowy,i przy założonych blokadach tylny pierścień nie pokrywał się na obudowie uszczelniacza.. nie zaznaczyłem ani nie zrobiłem zdjęcia przed ściągnięciem starego. I teraz się głowie,co źle zrobiłem. Blokada na wale siedzi,co prawda ma minimalny luz,bo to blokada T10490. Proszę o jakieś sugestie, podpowiedzi pozdrawiam.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
410
Blokuj rozrząd standardowo na blokadę ,minimalny luz nic nie zaszkodzi tam jest dość spora tolerancja na wieńcu uszczelniacza z tyłu około 1,5- 2 mm
Jak założysz blokadę to wtedy zakładasz tylny uszczelniacz masz na nim plastikową zaślepkę w kolorze pomarańczowym i tak ma być też zamontowane . Na obudowie uszczelniacza jest taki mało widoczny wypustek / dziurka ( zależy jakiej firmy ) i tam też się zgrywa z nim otwór na wieńcu z zębami tego uszczelniacza .
Chyba że ty tylko rozrząd zmieniasz , to znaczy że jak ty masz wszystko na blokadach i jest dobrze , to ktoś zmieniał sprzęgło i tylny uszczelniacz i założył go niewłaściwie ale na tyle dobrze że auto odpalało i jeździło

Załączniki

• USZCZELNIACZ-WALU-VW-PASSAT-B6-B7-1-6-2-0-TDI-Numer-katalogowy-czesci-364-700.jpeg
    USZCZELNIACZ-WALU-VW-PASSAT-B6-B7-1-6-2-0-TDI-Numer-katalogowy-czesci-364-700.jpeg
    1,1 MB · Wyświetleń: 13

Reptile666

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Na jakąś odpowiednią głębokość musi wchodzić ten pierścień? Czy do równej powierzchni z wałem? Pozdrawiam

Mate071

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Wrocław
Tak na przyszłość, to ja robię nożykiem do tapet ryske po wale i pierscieniu. Robie to jednym pociagnięciem i wtedy mamy idealny punkt zaznaczony, dodatkowo markerem robie kropki. Zakladam nowy uszczelniacz i stary pierścień dokladnie w tym samym polożeniu. Zrobilem tak mnostwo aut na przestrzeni 8 lat wszystkie 0 prpblemu.

Do góry Bottom