• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

2.0tdi 140km bkp szarpie

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
171
Miasto
Warminsko maz.
Panowie może ktoś pomoże bo kończą mi się pomysły.
Passat b6 2.0tdi bkp na wtryskach smiemens.

Objaw jest taki iż podczas przyspieszania potrafi nim dość mocno szarpać jakby brakowało mu paliwa, dzieje się to nie zawsze czasem idzie normalnie do końca a czasem wciskasz gaz i jest szarpanie. Bywało że potrafił 1 dzień jeździć normalnie.

Pojawiał się błąd 1 pompowtrysku, wymieniona wiązka na nową i błędu nie ma, korekcje na 4 cyl wręcz idealne, Egr zaślepiony na próbę, wymieniona pompka w baku bo była nie żywa, ciśnienie paliwa mierzone na tandem książkowo, w momencie szarpania trzyma 8-10bar.

Co zauważyłem w parametrach to gdy usterka występuje zaczyna szaleć doładowania z np. 1800-1900mbar spadnie na 600-800 i wysterowanie elektrozaworu zaczyna w tym momencie szaleć na wykresie, elektrozawor podmieniłem ze sprawnego auta i bez zmian, podłączyłem gruszkę na krótko z vacum to już aż tak nie spada tylko w jakieś okolice 1000mbar czyli atmosferycznego ale z kolei wyklucza to usterkę sterowania elektrozawórem czy turbina, gruszka szczelna, geometria chodzi.

Alpari

SuperMechanior
Punktów
149
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Może czujnik ciśnienia doładowania pada? Już miałem przypadek, że w pewnym zakresie działał ok, a po przekroczeniu jakiegoś ciśnienia odcinało go do wartości w okolicach ciśnienia atmosferycznego

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
171
Miasto
Warminsko maz.
No myślałem żeby go podmienić bo może faktycznie coś z nim jest nie tak, dziś to zrobię i zobaczymy.

Czujnik zmieniony, wóz wrócił do żywych.

Ostatnio edytowane przez moderatora: