• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi 2.0 ALT gasnie.

igltokz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Mierzyłeś napięcie zasilające na pompie ?

Auto-Tech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
477
tak mierzyłem, ogólnie temat bd ogarnięty w tym tygodniu bo teraz nie miałem czasu. lezy listwa z wtryskami.

ogólnie klient mi powiedział że to paliwo to z Danii przywozi część ze stacji jakaś tam mocniejsza wersja paliwa niz u nas a część skubana.... w jego drugim aucie pojawił się podobny problem (Toyota Yaris ma wstawić w poniedziałek) więc podejrzewam że tym paliwem sobie kuku zrobił

Auto-Tech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
477
wymieniona listwa z wtryskami, czyszczony jeszcze raz zbiornik paliwa, sitko przewody dmuchane, puszczane obok nowe nic nie daje dalej problem zostal. Auto chodzi normalnei nagle zdycha, albo pare metrow rusze i tez zdechnie, czasem sie dzieje z tymi obrotami ze nie daja sie dobic albo dobija do pewnego momentu odbija na 1k i znow wroca na 6 :/
jakies jeszce pomysly, przpustnice rozebralem wszystko wydaje sie ok. 0 pomyslow juz.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
wymieniona listwa z wtryskami, czyszczony jeszcze raz zbiornik paliwa, sitko przewody dmuchane, puszczane obok nowe nic nie daje dalej problem zostal. Auto chodzi normalnei nagle zdycha, albo pare metrow rusze i tez zdechnie, czasem sie dzieje z tymi obrotami ze nie daja sie dobic albo dobija do pewnego momentu odbija na 1k i znow wroca na 6 :/
jakies jeszce pomysly, przpustnice rozebralem wszystko wydaje sie ok. 0 pomyslow juz.
Ile czasu spędziłeś przy tym

Auto-Tech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
477
wez sie arni nie odzywaj jak nie masz nic madrego do powiedzenia

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
wez sie arni nie odzywaj jak nie masz nic madrego do powiedzenia
Nie miałem nic złego na myśli, pytam bo nie wiem czy opłaca ci się przy tym siedzieć, może lepiej odpuścić albo postawić auto i wziąć się za nie po powrocie z wakacji ze świeżą głową
Automatyczne połączenie postów:

Ahaaaa i jeszcze jedno wpadło mi do głowy, czy czasami ten silnik nie jest przytarty?

Auto-Tech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
477
no czasu wsadzone w ch.... ale pieniedzy tez wsadzone a wlascicielka marudzi juz codziennie. nerwy puscily juz na ten samochod.....
zamowilem ecu..... przepustnice tez chyba odrazu zamowie. klientka powiedziala zeby robic byle zrobic ile wyjdzie to wyjdzie.... ciekawe czy potem to samo bd mowila jak bedzie placila.

raczej gdyby byl przytarty to problemy bylby caly czas albo w momencie nagrzania. a tutaj losowo mu odpier.... i najczesciej pod obciazeniem, na sucho to mozna mu gazowac ile wlezie choc tez nie zawsze.... aj.... zobaczymy co to z tego bedzie

Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Przerąbane, też miałem takie przypadki w karierze elektryka autobusowego z gasnącymi silnikami, czasami spędzało się kilka tygodni przy takich pasciach, jeśli wymiana tych elementów nie pomoże to rwij wiązkę elektryczną silnika, może być gdzieś przytarta albo zgnita w środku, pamiętam tutaj kiedyś gość pisał temat o jakiejś młodej osobówce Volvo, pracował w serwisie ASO gdzieś za granicą, po kolei wymieniali osprzęt silnika bez rezultatu i w końcu wymienili silnik na nowy bez skutku, wtedy chłopak napisał tutaj temat i mu doradzilismy sprawdzić wiązkę, okazało się że była przetarta gdyby to nie pomogło to mieli w planach wymienić mu samochód na nowy, ta metoda naprawy nazywała się "Volvo way" czyli że centrala ustala kolejne kroki a serwis wprowadza je w życie.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
A wymieniłeś to paliwo? Ja kiedyś na podobnym temacie prawie urwicy dostałem. Wymieniłem paliwo i auto ożyło.

Auto-Tech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
477
2004

paliwo wymienione bak wymyty gąbka

Auto-Tech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
477
korekty sondy idą na duży plus co znaczy że jest za mało paliwa.
tutaj problem dalej ten sam.
spada ciśnienie paliwa. czasem jest tak że auta nie da się odpalić jak już zacznie gasnąć co dwa metry. wtedy trzeba z pół minuty odczekać i odpali. dodam że obroty z czujnika wału cały czas ok tylko problem dalej z ciśnieniem i tu trzeba złapać co może powodować problem

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
No to jak idzie na plus to potencjalne przyczyny:
Pompa paliwa - wymieniona wiec nie czepiam
filtr paliwa - wymieniony wiec nie czepiam
drożność przewodó - sprawdzona?
Przewody na listwie paliwowej nie są zamienione?
Jaki afr utrzymywany na "pełnym bucie"

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1130
Miasto
Szczecin
Przewody paliwa od zbiornika do kolektora sprężonym powietrzem potraktować.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ

Auto-Tech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
477
na wezu zasilania zapiete zaraz wrzuce filmik

zobaczcie jak to wyglada gaz w podlodze caly czas nawet jak cisnienie 0- nie odbijalem tez gazem samo wraca trzymajac w podlodze.
na sekunde tylko odpuscilem jak za dlugo raz przytrzymal.

No to jak idzie na plus to potencjalne przyczyny:
Pompa paliwa - wymieniona wiec nie czepiam
filtr paliwa - wymieniony wiec nie czepiam
drożność przewodó - sprawdzona?
Przewody na listwie paliwowej nie są zamienione?
Jaki afr utrzymywany na "pełnym bucie"
pompki 2
filtry 2
droznosc sprawdzana czyszczone i dmuchane sa git
przewodow nie zamienisz

Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
na wezu zasilania zapiete zaraz wrzuce filmik
No to coś z tym paliwem się dzieje, mam na myśli że paliwo zasysa pompa ze zbiornika, tłoczy je wężem do listwy, po drodze nigdzie nie ucieka a mimo to ciśnienie widocznie spada na manometrze ale pompa cały czas pracuje jednostajnie, to gdzie to paliwo się podziewa? W momencie jak zegar pokazuje spadek ciśnienia to jedyna opcja jest że wtryskiwacze otwierają się na całość i paliwo zalewa cylindry co skutkuje spadkiem ciśnienia :) dlatego też silnik gaśnie, innej opcji nie widzę bo gdzie indziej paliwo nie poleci bo gdzie? :D

Auto-Tech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
477
a4 b6
arni ta opcja odpada bo wykręcałem specjalnie świece po zdechnieciu bielutkie raczej z braku paliwa
wygląda na to że albo wali w powrót
albo pompka kłamie że ssie a tylko buczy

Do góry Bottom