• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

2.4 JTDm pasek elastyczny (stretfit)

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Witam
Mam takie pytanko, jaki macie patent na montaz paska elast w 5pk595 silniku 2.4 jtdm alfa 159... Tak sie zlozylo ze "serwisuje" kilka sztuk i dzis przyszlo mi go wymienic bo zaczal piszczec w jednej z nich... Co sie okazalo, przyzad do montazu moge sobie wsadzic.... do pudelka bo nie podejdzie ani nie ma go jak tam wlozyc, jakas masakra totalna...reke wsunac w miejsce kola pasowego alternatora co nie lada wyczyn... Wkoncu po 2 godzinach zmeczylem ale za pomoca dorobionego kawalka blachy, ktory podsuwalem pod kolo pasowe alternatora i po odkreceniu srub kompresora, tak aby sie przechylil do gory co zluzowalo troche pasek pzred demontazem jak i przy montazu, laltwo nie bylo i jestem przerazony ze bede musial ta czynnosc powtorzyc w kolejnych 159 bo juz zaczynaja paski piszczec....nie chce mi sie walczyc znow 3h.. to powinno zajac max 30 minut..

mateusek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
183
Miasto
Dublin -Kraków
a fordach odkrecam np alternator zostawiam na jedej dolnej zakladam pasek i naciagam alternator z paskiem aby włozyc gorne sruby :) u ciebie pewnie sie nie tak nie da bo miejsca nie ma??

Konio

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
41
Miasto
Pow.Sztumski
kawałkiem paska blachy go się nawinie na koło pasowe pokręcając kołem pasowym wału korbowego,ale przeważnie z contitecha sa zestawy z kawałkiem blachy do montażu paska-bynajmniej w Fordach.

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
w tym silniku niestety paske idzie z kola klimy na alternator, koło klimy jest "wolne" i posiada podwojne kolo pasowe stad problem, bo pasek elast idzie na to wewnetrzene, naprawde zrobili tam nie lada wyczyn...

mateusek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
183
Miasto
Dublin -Kraków
tak jak w fordzie czasami tez jest wolne koło dla klimy ktorej nie ma i morduj sie aby załozyc pasek na alt.;/
po co to wszystko dla utrudniejnia? bo jak sie załozy to normalnie tak napiety ze az siwy dym..

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
czyli wniosek z tego taki, ze trzeba odkrecac klime dzizas... pwnie service ma jakis przyrzad za 1k do tego.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
tak jak w fordzie czasami tez jest wolne koło dla klimy ktorej nie ma i morduj sie aby załozyc pasek na alt.;/
po co to wszystko dla utrudniejnia? bo jak sie załozy to normalnie tak napiety ze az siwy dym..
utrudniają to po to żeby jeździć do serwisu ale nie ma bata na polaka :)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
i tak trzymać Arni !!!!!!
się wkurzyłem jak demontowałem EGR z Iveco celem wyczyszczenia, w VW T5 to jest około godzinki z przerwą na kawę a w tym aucie jakiś debil wkręcił jedną jedyną śrubkę od dołu zaworu z tyłu :mad:, już miałem wizję demontażu jednej z turbin, ale wziąłem się z tym przespałem, połączyłem 3 przedłużki wziąłem małą grzechotkę i ją odkręciłem ale to graniczyło z cudem

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Powiem Wam, że ja mam szczęście, bo dopiero ze dwa razy zakładałem pasek elastyczny. Pierwszy raz trochę kombinowałem, bo szukałem napinacza :), ale jak się dowiedziałem, że to pasek elastyczny i że potrzebny przyrząd do założenia, to założyłem pasek na początek rolki, przypiąłem go mocną trytytką do koła pasowego i na piątym biegu przepchnąłem samochód do przodu i pasek sam się założył :)
Pozdrawiam.

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Panie Jacku niech pan tak zrobi w 2.4jtdm to stawiam skrzynke piwa, albo dwie :D
Nie wiem czy tak, ale jak trafi mi się taki problem, to na pewno to zrobię i będzie to bardzo proste, tak jak wszystkie moje wynalazki. I jedno mogę Wam obiecać, że nie będę tego zgłaszał do Urzędu Patentowego.:)

Do góry Bottom